ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

„Водичко прело“ у родном селу Пере Тодоровића: ЧУВАРИ ВЕКОВНЕ ТРАДИЦИЈЕ

VODICKI-ASTAL-Манифестацију отворио заменик председника Скупштине општине Никола Вучен

 

„Водичко прело“, дванаесто по реду одржавања, почело је како до сада ниједно није  -минутом ћутања и одавањем почасти Десимиру Милутиновићу – Дуји, верном члану Завичајно-туристичког удружења „Видовача“, преминулом само дан раније у Љубљани, где је живео и радио и одакле је сваке године последњих дана августа долазио на ову лепу етно-манифестацију.

Пред извођачима програма и публиком први  се појавио Живота Тројановић (Буца Перушка)  и  праћен бурним аплаузом,  извео песму „Паланачка Јасеница“, коју је написао и музички обрадио.

DSCN2028Пред микрофон је потом стао заменик председника Скупштине општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, који  је у краћем говору скренуо пажњу на значај оваквих манифестација, којима се чува традиција и негује богато културно наслеђе народа овог дела Шумадије. Није пропустио ни да истакне  значај знаменитог Водичанина Пере Тодоровића за српско новинарство коме у част се у његовом родном селу гради Спомен-кућа. Вучен је у овом подухвату препознао и шансу Водичана за развој сеоског туризма, не пропустивши притом да нагласи како су Водице проглашене првим Новинарским селом у Србији.

На отвореном, у сенци столетног школског храста,  одвијао се богат културно-забавни програм док се у непосредној близини у великом казану крчкао пасуљ, у другом кукуруз, а ту је виђена и црепуља испод које су се пекле погаче. Вредне активисткиње „Видоваче“ и овога пута поставиле су „водички астал“, изложиле дарове ране јесени и припремале мекике и друге ђаконије за посетиоце и учеснике прела.  Њима су се и овога пута придружиле плетиље и  везиље и већ по традицији плетач корпи од зрелог врбовог прућа.

У  забавном делу програма учествала су, поред певача солиста, и два културно-уметничка друштва, „Селевац“ и „Доња Јасеница“. Селевачки фолклорци одушевили су публику допадљивим кореографијама. На „Водичком прелу“ представили су се у најбољем светлу и показали као достојан репрезент свог села. Леп наступ имало је и културно-уметничко друштво „Доња Јасеница“ Општинске организације пензионера.

DSCN2037И овога пута нису изостала признања заслужним појединцима за допринос  одржавању ове етно-манифестације и уопште напретку Водица. Председник ЗТУ „Видовача“ Мића Загорчић уручио је захвалнице Владану Гавриловићу кога је представио као врхунског  мајстора водовода,  затим Живку Кованџићу који већ година, иако је инвалид, кува млади кукуруз за посетиоце, а ово признање постхумно је додељено и рано преминулом паланачком угоститељу Ратку Стефановићу. Помоћник председника „Видоваче“ Милош Загорчић предао је захвалнице представници КУД „Селевац“ и „Доња Јасеница“.

Посетиоцима  прела и извођачима програма стигао је поздравни телеграм генералног секретара Удружења новинара Србије Нина Брајовића, који због раније преузетих обавеза, није могао да им се придружи.

Манифестација је, већ по традицији, завршена великим народним колом.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *