„Vodičko prelo“ u rodnom selu Pere Todorovića: ČUVARI VEKOVNE TRADICIJE

VODICKI-ASTAL-Manifestaciju otvorio zamenik predsednika Skupštine opštine Nikola Vučen

 

„Vodičko prelo“, dvanaesto po redu održavanja, počelo je kako do sada nijedno nije  -minutom ćutanja i odavanjem počasti Desimiru Milutinoviću – Duji, vernom članu Zavičajno-turističkog udruženja „Vidovača“, preminulom samo dan ranije u Ljubljani, gde je živeo i radio i odakle je svake godine poslednjih dana avgusta dolazio na ovu lepu etno-manifestaciju.

Pred izvođačima programa i publikom prvi  se pojavio Života Trojanović (Buca Peruška)  i  praćen burnim aplauzom,  izveo pesmu „Palanačka Jasenica“, koju je napisao i muzički obradio.

DSCN2028Pred mikrofon je potom stao zamenik predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, koji  je u kraćem govoru skrenuo pažnju na značaj ovakvih manifestacija, kojima se čuva tradicija i neguje bogato kulturno nasleđe naroda ovog dela Šumadije. Nije propustio ni da istakne  značaj znamenitog Vodičanina Pere Todorovića za srpsko novinarstvo kome u čast se u njegovom rodnom selu gradi Spomen-kuća. Vučen je u ovom poduhvatu prepoznao i šansu Vodičana za razvoj seoskog turizma, ne propustivši pritom da naglasi kako su Vodice proglašene prvim Novinarskim selom u Srbiji.

Na otvorenom, u senci stoletnog školskog hrasta,  odvijao se bogat kulturno-zabavni program dok se u neposrednoj blizini u velikom kazanu krčkao pasulj, u drugom kukuruz, a tu je viđena i crepulja ispod koje su se pekle pogače. Vredne aktivistkinje „Vidovače“ i ovoga puta postavile su „vodički astal“, izložile darove rane jeseni i pripremale mekike i druge đakonije za posetioce i učesnike prela.  Njima su se i ovoga puta pridružile pletilje i  vezilje i već po tradiciji pletač korpi od zrelog vrbovog pruća.

U  zabavnom delu programa učestvala su, pored pevača solista, i dva kulturno-umetnička društva, „Selevac“ i „Donja Jasenica“. Selevački folklorci oduševili su publiku dopadljivim koreografijama. Na „Vodičkom prelu“ predstavili su se u najboljem svetlu i pokazali kao dostojan reprezent svog sela. Lep nastup imalo je i kulturno-umetničko društvo „Donja Jasenica“ Opštinske organizacije penzionera.

DSCN2037I ovoga puta nisu izostala priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos  održavanju ove etno-manifestacije i uopšte napretku Vodica. Predsednik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić uručio je zahvalnice Vladanu Gavriloviću koga je predstavio kao vrhunskog  majstora vodovoda,  zatim Živku Kovandžiću koji već godina, iako je invalid, kuva mladi kukuruz za posetioce, a ovo priznanje posthumno je dodeljeno i rano preminulom palanačkom ugostitelju Ratku Stefanoviću. Pomoćnik predsednika „Vidovače“ Miloš Zagorčić predao je zahvalnice predstavnici KUD „Selevac“ i „Donja Jasenica“.

Posetiocima  prela i izvođačima programa stigao je pozdravni telegram generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije Nina Brajovića, koji zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao da im se pridruži.

Manifestacija je, već po tradiciji, završena velikim narodnim kolom.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *