ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Вучен: ДА БИ СЕ СПРЕЧИЛО ШИРЕЊЕ ВИРУСА МОРА ДА ПОСТОЈИ КОЛЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ

И поред  ригорозних мере које Штаб за ванредне ситуације предузео, одмах након појаве првог случаја болести изазване вирусом Covid 19, у Општини Смедеревска Паланка потврђена су два случаја заразе.

Тим поводом, командант Штаба, Никола Вучен обратио се новинарима. Он је потврдио да су две особе оболеле од новог корона вируса  са подручја наше општине. Апеловао је на све грађане да поштују наредбе Штаба и да схвате озбиљно ситуацију у којој се тренутно налази читав свет.

– Да би се спречило ширење вируса, мора да постоји колективна одговорност. Само тако можемо да заштитимо, себе и своју породицу, а самим тим и све грађане – истакао је Вучен.

Он је навео да ће, сходно мерама које је донела Влада Републике Србије, и на територји Општине Смедеревска Паланка од понедељка почети да се примењује забрана окупљања у парковима.

– Први смо у Србији који смо забранили рад угоститељским објектима, али смо им оставили могућност да врше доставу својих производа. Јутрос у центру града  смо имали ситуацију да велики број људи пије кафу за понети у главној улици. Седе на клупама и увелико се друже. Људи морају да схвате да то што смо ми као Штаб предузели све мере и редовно дезинфикујемо улице у граду и селима као и колективне стамбене објекте, ништа не значи ако се не придржавамо мера социјалне дистанце. Значи, останите код куће. Уколико не будемо поштовали донете мере и препоруке стручњака, ситуација може драстично да се погорша у наредне две недеље – рекао је Вучен.  

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације истакао је да ће Штаб пратити даља упутства Владе Србије и мере које се буду доносиле  наредних дана и да ће оне одмах бити стриктно примењене и на подручју Општине Смедеревска Паланка. Још једном је апеловао на грађане да остану код својих кућа и да избегавају контакте и дружења.

– То што сте ви код куће или сте у самоизолацији, а одете код комшије на кафу, значи да сте прекршили меру коју треба да поштујете. Зато вас све још једном молим да се придржавате савета стручњака у борби против ширења корона вируса. Не испијајте кафу на клупи у центру града, већ то чините код куће – нагласио је Вучен.

Он је такође рекао да се прате сви грађани који су допутовали из иностранстава и који су у самоизолацији.

– О поштовању самоизолације тих грађана  брину припадници Министарстава унутрашњих послова,  а о њиховом здравственом стању брину лекари – навео је Вучен.  

Он је додао да је  Општа болница „Стефан Високи“  спремна од првог дана за прихват првих пацијената.

 – Ја ћу бити најпоноснији оног тренутка када све ово прође и када будемо правили статистику, да сви останемо добро и да немамо жртава од корона вируса. Зато, да бисмо сви поносно изашли из свега овога, да лекари у Болници имају што мање посла,  морамо поштовати донете мере. Нема окупљања и контаката са другим особама – рекао је командант Штаба за ванредне ситуације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *