Zadivljujući nastup Opštinske turističke organizacije na  Međunarodnom sajmu etno hrane i pića: VELIKA ŠANSA ZA SEOSKI TURIZAM

IMG_0335-Pera Todorović je istorija, ali je vodička kisela voda brend i budućnost – istakao Mića Zagorčić, predsednik  ZTU „Vidovača“ i dobitnik  specijalnog priznanja Beogradskog sajma

 

Opština Smederevska Palanka predstavljena je na  najbolji  način na nedavnom  Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Opštinska turistička organizacija objedinila je tom prilikom proizvode zavičajno-turističkih  udruženja iz Azanje, Vodica, Glibovca i Vlaškog Dola. Njima su se pridružili etno radionica „Anterija“ iz Mramorca, „Venenum apis“ iz Ratara, vinarije „Madžić“ iz Selevca i „Despotika“ iz Vlaškog Dola,  „Voćar „S end M“ i restoran „Stari dobri domaćin“ iz Smederevske Palanke.

Svima njima uručene su zahvalnice i druga priznanja Beogradskog sajma, a Biljana Popović iz Opštinske turističke organizacije, kao konferansije svečanosti upriličene tim povodom u predvorju velike sale Skupštine opštine, podsetila je da je Zadružni savez Srbije, u sklopu poslovno-tehničke saradnje  sa turističkim poslenicima  Donje Jasenice, izdejstvovao udarno mesto za izlaganje, koje je posetio veliki broj zvaničnih delegacija, predstavnici ambasada u Beogradu i mnoge ličnosti iz javnog života.

IMG_0328Deveti međunarodni sajam etno hrane i pića otvorila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne  sredine  Snežana Bogosavljević – Bošković, koja je posetila i štand Smederevske Palanke. Ovaj sajam je, inače, reprezentativna smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, kako je iznela Biljana Popović, namenjenih  prvenstveno domaćem, a u perspektivi i svetskom tržištu. Reč je o  tradicionalnim, autohtonim prehrambenim proizvodima, odnosno  hrani i piću sa užih geografskih područja, pripremljenim  po posebnoj recepturi.

Na ovom specijalizovanom sajmu bilo je blizu 350 izlagača iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Italije, BiH, Republike Srpske, Grčke i Rusije, odnosno  učesnika, koji su se predstavili s preko 1.500 različitih prehrambenih i etno proizvoda.

Učesnike i dobitnike priznanja Beogradskog sajma pozdravio je direktor Opštinske turističke organizacije Mladen Mitrović, podsetivši da je ovo bilo prvo učešće na jednoj međunarodnoj smotri etno hrane i pića, gde  se pokazalo da Smederevska Palanka, ima izuzetne potencijale i izglednu šansu za svetsko tržište.

IMG_0326-Ono što predstavlja posebno zadovoljstvo, svakako je izuzetan nastup na ovom Sajmu – istakao je pomoćnik predsednika Opštine Rodoljub Stanimirović.-  Naš štand nalazio se u centralnom delu sajamskog prostora pa tako i „na oku“ brojnih posetilaca, koji su svi do jednog bili oduševljeni onim  čime smo se tamo predstavili. Na nama je da iskoristimo šansu koja nam se pruža i da ne stanemo samo na tome, već da razvijamo etno i seoski turizam.

Predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić je, u kraćem obraćanju prisutnima na ovoj svečanosti, podvukao da se prava stvar desila na pravom mestu i u pravo vreme. Nastup Opštinske turističke organizacije, zavičajnih udruženja i drugih, ocenio je veličanstvenim.

-To je lepa slika o nama – dodao je.- Sve nas to, pa i ova priznanja, obavezuju da ne stanemo na tome, već da idemo napred. Neke naše firme su došle do novih tržišta i na najbolji način komercijalizovale svoje proizvode. Sada imamo obavezu da širimo kapacitete, da ojačavamo i širimo proizvodne kapacitete. Uz to, i da sve potencijale iznesemo na površinu i objedinimo ih kroz rad zavičajnih udruženja ili na neki drugi način.

IMG_0332Predsednik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić, inače dobitnik Specijalnog priznanja Beogradskog sajma, rekao je da vodička kisela voda i vodičko lekovito blato postaju brend, što treba iskoristiti na pravi način. Naveo je da se veoma izdašan izvor mineralne vode nalazi na samo 2,2 kilometra od centra Vodica, da u njegovoj blizini pa ni široj okolini nema čak ni potencijalnih zagađivača, što je izuzetna prednost.  Pera Todorović – istakao je –  pripada istoriji, a mineralna voda je budućnost Vodica.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.