ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Задивљујући наступ Општинске туристичке организације на  Међународном сајму етно хране и пића: ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СЕОСКИ ТУРИЗАМ

IMG_0335-Пера Тодоровић је историја, али је водичка кисела вода бренд и будућност – истакао Мића Загорчић, председник  ЗТУ „Видовача“ и добитник  специјалног признања Београдског сајма

 

Општина Смедеревска Паланка представљена је на  најбољи  начин на недавном  Међународном сајму етно хране и пића у Београду. Општинска туристичка организација објединила је том приликом производе завичајно-туристичких  удружења из Азање, Водица, Глибовца и Влашког Дола. Њима су се придружили етно радионица „Антерија“ из Мраморца, „Вененум апис“ из Ратара, винарије „Маџић“ из Селевца и „Деспотика“ из Влашког Дола,  „Воћар „С енд М“ и ресторан „Стари добри домаћин“ из Смедеревске Паланке.

Свима њима уручене су захвалнице и друга признања Београдског сајма, а Биљана Поповић из Општинске туристичке организације, као конферансије свечаности уприличене тим поводом у предворју велике сале Скупштине општине, подсетила је да је Задружни савез Србије, у склопу пословно-техничке сарадње  са туристичким посленицима  Доње Јасенице, издејствовао ударно место за излагање, које је посетио велики број званичних делегација, представници амбасада у Београду и многе личности из јавног живота.

IMG_0328Девети међународни сајам етно хране и пића отворила је министарка пољопривреде и заштите животне  средине  Снежана Богосављевић – Бошковић, која је посетила и штанд Смедеревске Паланке. Овај сајам је, иначе, репрезентативна смотра произвођача традиционалних прехрамбених производа, како је изнела Биљана Поповић, намењених  првенствено домаћем, а у перспективи и светском тржишту. Реч је о  традиционалним, аутохтоним прехрамбеним производима, односно  храни и пићу са ужих географских подручја, припремљеним  по посебној рецептури.

На овом специјализованом сајму било је близу 350 излагача из Србије, Бугарске, Румуније, Италије, БиХ, Републике Српске, Грчке и Русије, односно  учесника, који су се представили с преко 1.500 различитих прехрамбених и етно производа.

Учеснике и добитнике признања Београдског сајма поздравио је директор Општинске туристичке организације Младен Митровић, подсетивши да је ово било прво учешће на једној међународној смотри етно хране и пића, где  се показало да Смедеревска Паланка, има изузетне потенцијале и изгледну шансу за светско тржиште.

IMG_0326-Оно што представља посебно задовољство, свакако је изузетан наступ на овом Сајму – истакао је помоћник председника Општине Родољуб Станимировић.-  Наш штанд налазио се у централном делу сајамског простора па тако и „на оку“ бројних посетилаца, који су сви до једног били одушевљени оним  чиме смо се тамо представили. На нама је да искористимо шансу која нам се пружа и да не станемо само на томе, већ да развијамо етно и сеоски туризам.

Председник Скупштине општине Славољуб Ђурић је, у краћем обраћању присутнима на овој свечаности, подвукао да се права ствар десила на правом месту и у право време. Наступ Општинске туристичке организације, завичајних удружења и других, оценио је величанственим.

-То је лепа слика о нама – додао је.- Све нас то, па и ова признања, обавезују да не станемо на томе, већ да идемо напред. Неке наше фирме су дошле до нових тржишта и на најбољи начин комерцијализовале своје производе. Сада имамо обавезу да ширимо капацитете, да ојачавамо и ширимо производне капацитете. Уз то, и да све потенцијале изнесемо на површину и објединимо их кроз рад завичајних удружења или на неки други начин.

IMG_0332Председник ЗТУ „Видовача“ Мића Загорчић, иначе добитник Специјалног признања Београдског сајма, рекао је да водичка кисела вода и водичко лековито блато постају бренд, што треба искористити на прави начин. Навео је да се веома издашан извор минералне воде налази на само 2,2 километра од центра Водица, да у његовој близини па ни широј околини нема чак ни потенцијалних загађивача, што је изузетна предност.  Пера Тодоровић – истакао је –  припада историји, а минерална вода је будућност Водица.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *