Završeni radovi na fasadi spomen-kuće Pere Todorovića u Vodicama: NOVA DIMENZIJA NOVINARSTVA

IMG_0348-Vodice postaju novinarsko selo

 

 

Spomen-kuća Pere Todorovića u Vodicama, posle završetka fasade, dobila je novo/staro lice.Tim povodom posetili su je generalni sekretar Nino Brajović i predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić. Njima su se pridružili  novinar „Politike“ Miroslav Lazanski i televizijski stvaralac Miodrag Popov. Doček im je priredilo Zavičajno-turističko udruženje „Vidovača“ na čelu s predsednikom Mićom Zagorčićem. Za ovu priliku bio je pripremljen tradicionalni „vodički astal“ na kome se, uz ostale đakonije, našla i savijača iz crepulje.

Gosti su potom sa svojim domaćinima posetili Narodni muzej u Smederevskoj  Palanci, gde ih je Petar Dekić na dopadljiv i znalački način proveo kroz slikarsku umetničku zbirku, prikazavši pri tom i prigodni film o boravku Francuza u ovom gradu u periodu  posle završetka Prvog svetskog rata.  Po IMG_0365izlasku iz Muzeja gosti su prošetali glavnom gradskom ulicom, popili kafu u „Rimu“, a zatim se obreli u velikoj sali Skupštine opštine, gde je održana tribina na temu: „Srbija između Istoka i Zapada“.

U ime lokalne samouprave pozdravio ih je predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić, istakavši da se u ovoj sredini već godinama radi na dodatnom osvetljavanju ličnosti i događaja iz zavičajne istorije. To se radi – istakao je – s  ciljem da se na temeljima prošlosti gradi budućnost.

Nino Brajović, napomenuvši da se u Smederevskoj Palanci oseća kao kod kuće, podsetio je da se pre pet godina prihvatio obaveze da se u Vodicama podigne spomen-kuća Pere Todorovića. Na čelo operativnog tima stavio se Miodrag Mića Zagorčić, koji je izgradnju pomenutog objekta doveo u završnicu. Ovih dana završena je fasada, postavljena građevinska stolarija, a u sledećoj fazi radiće se na enterijeru.

-Ovim  praktično odužujemo dug velikoj ličnosti našeg novinarstva Peri Todoroviću, obnovitelju i drugom po redu predsedniku Srpskog novinarskog društva – dodao je Brajović.- Školovao se u zemlji i inostranstvu, savladao nekoliko jezika i svrstao se  u deo nacionalne elite. Radio je po uzoru na evropske novine i borio  se za evropski kvalitet. Deoba na književnika i novinara ne ide na štetu njegove ličnosti. Za nas je značajan kao novinar, a njegova spomen-kuća u Vodicama biće dobro mesto za prikupljanje građe o njemu. Želja nam je da, osim  novinarske kuće, imamo i novinarsko selo, a to su Vodice. To je naša dalja razvojna ideja, jer ono što je radio Pera Todorović  itekako je vredno za istoriju srpskog novinarstva.

Zahvaljujući se predsedniku Skupštine opštine  Slavoljubu Đuriću, zatim Ninu  Brajoviću  i Miodragu Mići Zagorčiću, koji su od prvog dana u ovoj akciji,  predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić, podvukao je da je na mestu gde se danas nalazi spomen-kuća, pre pet godina bila ledina, odnosno školski voćnjak.

Miodrag Popov, zahvalivši se domaćinima na srdačnom dočeku, ocenio je  da je bio poslednji trenutak da se Peri Todoroviću  da neko obeležje u rodnom selu. Novinarstvo ovde – rekao je – može dobiti novu dimenziju. U nastavku je istakao da palanački Muzej i ono što on čuva, deluje impresivno, a da posebno ceni to što se u ovoj sredini gaji novinarska reč.

IMG_0368Miroslav Lazanski je kazao  da je na delu novi hladni rat Zapad – Rusija koji vodi ka nekom pravom ratu. Naglasio je da mediji dosta doprinose srpskoj histeriji, a u to su uključene i neke zapadne ambasade. Srbija između Istoka i Zapada – smatra on – je nametnuta ideja.

-Srbija treba da je u Srbiji – dodao je.- A ono što se dešava u Ukrajini predstavlja završnu fazu nečega što je počelo mnogo ranije. NATO se širi prema Rusiji koju Zapad diskretno laže i smeje joj se u lice. Jer, sve što  joj je Zapad obećao, sad je izneverio. Situacija sa Kube preslikava se na Ukrajinu. Predsednik Putin je morao da reaguje, jer je  vojna neutralnost Ukrajine pitanje života i smrti Rusije. Hladni rat u suštini nikad nije prestao, on je trajao. Zapad ima za cilj promenu režima u Moskvi i dovođenje na čelo Rusije nekog novog pijanog Jelcina.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.