ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Завршени радови на фасади спомен-куће Пере Тодоровића у Водицама: НОВА ДИМЕНЗИЈА НОВИНАРСТВА

IMG_0348-Водице постају новинарско село

 

 

Спомен-кућа Пере Тодоровића у Водицама, после завршетка фасаде, добила је ново/старо лице.Тим поводом посетили су је генерални секретар Нино Брајовић и председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић. Њима су се придружили  новинар „Политике“ Мирослав Лазански и телевизијски стваралац Миодраг Попов. Дочек им је приредило Завичајно-туристичко удружење „Видовача“ на челу с председником Мићом Загорчићем. За ову прилику био је припремљен традиционални „водички астал“ на коме се, уз остале ђаконије, нашла и савијача из црепуље.

Гости су потом са својим домаћинима посетили Народни музеј у Смедеревској  Паланци, где их је Петар Декић на допадљив и зналачки начин провео кроз сликарску уметничку збирку, приказавши при том и пригодни филм о боравку Француза у овом граду у периоду  после завршетка Првог светског рата.  По IMG_0365изласку из Музеја гости су прошетали главном градском улицом, попили кафу у „Риму“, а затим се обрели у великој сали Скупштине општине, где је одржана трибина на тему: „Србија између Истока и Запада“.

У име локалне самоуправе поздравио их је председник Скупштине општине Славољуб Ђурић, истакавши да се у овој средини већ годинама ради на додатном осветљавању личности и догађаја из завичајне историје. То се ради – истакао је – с  циљем да се на темељима прошлости гради будућност.

Нино Брајовић, напоменувши да се у Смедеревској Паланци осећа као код куће, подсетио је да се пре пет година прихватио обавезе да се у Водицама подигне спомен-кућа Пере Тодоровића. На чело оперативног тима ставио се Миодраг Мића Загорчић, који је изградњу поменутог објекта довео у завршницу. Ових дана завршена је фасада, постављена грађевинска столарија, а у следећој фази радиће се на ентеријеру.

-Овим  практично одужујемо дуг великој личности нашег новинарства Пери Тодоровићу, обновитељу и другом по реду председнику Српског новинарског друштва – додао је Брајовић.- Школовао се у земљи и иностранству, савладао неколико језика и сврстао се  у део националне елите. Радио је по узору на европске новине и борио  се за европски квалитет. Деоба на књижевника и новинара не иде на штету његове личности. За нас је значајан као новинар, а његова спомен-кућа у Водицама биће добро место за прикупљање грађе о њему. Жеља нам је да, осим  новинарске куће, имамо и новинарско село, а то су Водице. То је наша даља развојна идеја, јер оно што је радио Пера Тодоровић  итекако је вредно за историју српског новинарства.

Захваљујући се председнику Скупштине општине  Славољубу Ђурићу, затим Нину  Брајовићу  и Миодрагу Мићи Загорчићу, који су од првог дана у овој акцији,  председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић, подвукао је да је на месту где се данас налази спомен-кућа, пре пет година била ледина, односно школски воћњак.

Миодраг Попов, захваливши се домаћинима на срдачном дочеку, оценио је  да је био последњи тренутак да се Пери Тодоровићу  да неко обележје у родном селу. Новинарство овде – рекао је – може добити нову димензију. У наставку је истакао да паланачки Музеј и оно што он чува, делује импресивно, а да посебно цени то што се у овој средини гаји новинарска реч.

IMG_0368Мирослав Лазански је казао  да је на делу нови хладни рат Запад – Русија који води ка неком правом рату. Нагласио је да медији доста доприносе српској хистерији, а у то су укључене и неке западне амбасаде. Србија између Истока и Запада – сматра он – је наметнута идеја.

-Србија треба да је у Србији – додао је.- А оно што се дешава у Украјини представља завршну фазу нечега што је почело много раније. НАТО се шири према Русији коју Запад дискретно лаже и смеје јој се у лице. Јер, све што  јој је Запад обећао, сад је изневерио. Ситуација са Кубе пресликава се на Украјину. Председник Путин је морао да реагује, јер је  војна неутралност Украјине питање живота и смрти Русије. Хладни рат у суштини никад није престао, он је трајао. Запад има за циљ промену режима у Москви и довођење на чело Русије неког новог пијаног Јелцина.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *