Zbog neusklađenosti u radu državnih organa: NEKADAŠNjI RADNICI DOMA ZDRAVLjA „VRAĆENI“ NA NEPOSTOJEĆA RADNA MESTA

DSCN1200

-U Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci, zbog neažurnosti državnih organa, odnosno birokratske krutosti inspekcije, stvorena je pravno nerešiva situacija, kojom se u mnogome komplikuje i otežava rad ove zdravstvene ustanove

 

Postupajući prema Zakonu i propisima, u Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci, u roku koji je postavilo nadležno ministarstvo, smanjen je broj zaposlenih za 17 izvršilaca, takozvanog nemedicinskog osoblja, čija su radna mesta ugašena. Fond za zdravstveno osiguranje, međutim, nije u zakonskom roku isplatio otpremninu, odnosno uplata je kasnila dva dana. Zbog toga je Inspekcija rada naložila da se svi otpušteni radnici, iako su u međuvremenu primili otpremninu, vrate na ista radna mesta, na koja ne mogu da budu vraćeni, jer su ta mesta, prema zakonu, novom sistematizacijom – ugašena.

– Dom zdravlja je sproveo postupak racionalizacije broja zaposlenih, prema instrukciji koju je zdravstvenim ustanovama uputilo Ministarstvo zdravlja. Ovom instrukcijom Domu zdravlja je naloženo da broj  zaposlenih svede onako kako to predviđa odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme, u sistemu državnih organa i javnih službi. Mi DSCN1197smo to uradili. U predviđenom roku smo sproveli racionalizaciju i napisali novu sistematizaciju. Problem je nastao kada je rok za isplatu otpremnina prekoračen. A prekoračilo ga je upravo Ministarstvo finansija, odnosno Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji je otpremninu trebalo da isplati. Lica, obuhvaćena programom racionalizacije, koja su sa zakašnjenjem od dva dana primila otpremninu, iskoristila su svoje zakonsko pravo, i Inspekcija rada je naložila da ih vratimo na posao. Ti radnici su, pre prestanka radnog odnosa, primali platu od Fonda za zdravstveno osiguranje. Međutim, Fond više ne priznaje njihova radna mesta, jer ih nema u sistematizaciji, koju smo uredili na osnovu instrukcija Ministarstva zdravlja – kaže dr Jasmina Stojković, direktorka Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci, napominjući kako je, naslućujući šta se može dogoditi, blagovremeno upozoravala Filijalu Fonda za zdravstveno osiguranje na mogući razvoj događaja, u slučaju kašnjenja isplate otpremnine.

– Oni su mi odgovorili da nemaju nikakve instrukcije, i da ne znaju kada će biti isplata. Za samo dva dana, koliko je kasnila isplata, radnici su stekli pravo da se vrate na posao, a Inspekcija je u ovom roku dostavila rešenja kojima nam je to naloženo. Za nepoštovanje odluke Inspekcije rada zaprećene su velike novčane kazne, za direktora i ustanovu, a DSCN1196pomenuto rešenje ne može biti ispoštovano, zato što ta radna mesta više ne mogu biti ustanovljena, jer ih Fond za zdravstveno osiguranje ne prepoznaje. Fond sa ovim radnicima više nema ništa, Ja sam pitala Fond na koji način ja sada da postupim, i kako da ih vratim na posao, „u pređašnje stanje“, kako stoji u Rešenju Inspekcije, ali nisam dobila jasan odgovor. Tako će na posao vraćeni radnici od sada biti na teretu samog Doma zdravlja. Znači, imali smo šansu da broj radnika svedemo na propisani broj, tako da više ni jedan radnik ne bude na teretu samog Doma zdravlja,  i sada smo tu gde jesmo – kaže dr Stojković.

Na posao vraćeni radnici ne mogu biti ponovo otpušteni, do okončanja sudskog postupka, koji može da traje i nekoliko godina, pa je Dom zdravlja, zbog pomenute nesaglasnosti delovanja Ministarstva zdravlja, Ministarstva za državnu upravu i Fonda za zdravstveno osiguranje u veoma teškom položaju.

Dodajmo da u Domu zdravlja radi 241 radnik, ne računajući sedamnaestoro nemedicinskih radnika, koji su rešenjem inspekcije vraćeni na posao.

 

You may also like...

4 Responses

 1. Horus kaže:

  A sta kaze Tanja Veljic, veliki strucnjak za radno pravo iz palanacke inspekcije rada? Sta kaze dr Andja iz RFZOa, velika zuta direktorka koja oberucke lresla u Jasnin SNS zagrljaj?! Sta ste spopali mucenu dr Jasminu…

 2. Milos kaže:

  Ovo je najveća laž koju je izjavila direktorka
  Radnike i dan danas nije vratila na posao, a na njihovo mesto je odmah nakon njihovog odpuštanja zaposlila svoje ljude.

 3. Radosav kaže:

  Ova dr.Jasmina ne govori istinu. Ovo sve što piše u ovom tekstu je neistina. Ja otpremninu nisam dobio do današnjeg dana, (znači dva meseca) a nemam nameru da se vraćam u propali Dom Zdravlja koji je u gubitku 40 miliona dinara zahvaljujući bas dr.Jasmini, koja ovom racionalizacijom hoce da ozakoni rad članova DS, koje plaća Dom Zdravlja a ne Ministarstvo Zdravlja. Ne znam dokle ce ovakvi nesposobni kadrovi da vode ovako značajne institucije.Ova dr. ne bi mogla da sačuva dve ovce a kamoli da vodi brigu o jednoj ustanovi kakav je Dom Zdravlja.

 4. skarlet marijana kaže:

  Naravno da je ovo sve neistina, u domu zdravlja radi 240 radnika koje plaća RFZO a 241 radnik je Jelena Vukić, koju ne plaća Ministarstvo i koja je primljena bez odobrenja <ministarstva, koju plaća Dom zdravlja iz svojih sredstava,što znači da direktorka laže i prikriva članove DS , koje sama plaća, o otpušta radnike sa dvadeset godina rada koji su na budžetu godifnama i radili kao crnci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *