ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Због неусклађености у раду државних органа: НЕКАДАШЊИ РАДНИЦИ ДОМА ЗДРАВЉА „ВРАЋЕНИ“ НА НЕПОСТОЈЕЋА РАДНА МЕСТА

DSCN1200

-У Дому здравља у Смедеревској Паланци, због неажурности државних органа, односно бирократске крутости инспекције, створена је правно нерешива ситуација, којом се у многоме компликује и отежава рад ове здравствене установе

 

Поступајући према Закону и прописима, у Дому здравља у Смедеревској Паланци, у року који је поставило надлежно министарство, смањен је број запослених за 17 извршилаца, такозваног немедицинског особља, чија су радна места угашена. Фонд за здравствено осигурање, међутим, није у законском року исплатио отпремнину, односно уплата је каснила два дана. Због тога је Инспекција рада наложила да се сви отпуштени радници, иако су у међувремену примили отпремнину, врате на иста радна места, на која не могу да буду враћени, јер су та места, према закону, новом систематизацијом – угашена.

– Дом здравља је спровео поступак рационализације броја запослених, према инструкцији коју је здравственим установама упутило Министарство здравља. Овом инструкцијом Дому здравља је наложено да број  запослених сведе онако како то предвиђа одлука о максималном броју запослених на неодређено време, у систему државних органа и јавних служби. Ми DSCN1197смо то урадили. У предвиђеном року смо спровели рационализацију и написали нову систематизацију. Проблем је настао када је рок за исплату отпремнина прекорачен. А прекорачило га је управо Министарство финансија, односно Републички фонд за здравствено осигурање, који је отпремнину требало да исплати. Лица, обухваћена програмом рационализације, која су са закашњењем од два дана примила отпремнину, искористила су своје законско право, и Инспекција рада је наложила да их вратимо на посао. Ти радници су, пре престанка радног односа, примали плату од Фонда за здравствено осигурање. Међутим, Фонд више не признаје њихова радна места, јер их нема у систематизацији, коју смо уредили на основу инструкција Министарства здравља – каже др Јасмина Стојковић, директорка Дома здравља у Смедеревској Паланци, напомињући како је, наслућујући шта се може догодити, благовремено упозоравала Филијалу Фонда за здравствено осигурање на могући развој догађаја, у случају кашњења исплате отпремнине.

– Они су ми одговорили да немају никакве инструкције, и да не знају када ће бити исплата. За само два дана, колико је каснила исплата, радници су стекли право да се врате на посао, а Инспекција је у овом року доставила решења којима нам је то наложено. За непоштовање одлуке Инспекције рада запрећене су велике новчане казне, за директора и установу, а DSCN1196поменуто решење не може бити испоштовано, зато што та радна места више не могу бити установљена, јер их Фонд за здравствено осигурање не препознаје. Фонд са овим радницима више нема ништа, Ја сам питала Фонд на који начин ја сада да поступим, и како да их вратим на посао, „у пређашње стање“, како стоји у Решењу Инспекције, али нисам добила јасан одговор. Тако ће на посао враћени радници од сада бити на терету самог Дома здравља. Значи, имали смо шансу да број радника сведемо на прописани број, тако да више ни један радник не буде на терету самог Дома здравља,  и сада смо ту где јесмо – каже др Стојковић.

На посао враћени радници не могу бити поново отпуштени, до окончања судског поступка, који може да траје и неколико година, па је Дом здравља, због поменуте несагласности деловања Министарства здравља, Министарства за државну управу и Фонда за здравствено осигурање у веома тешком положају.

Додајмо да у Дому здравља ради 241 радник, не рачунајући седамнаесторо немедицинских радника, који су решењем инспекције враћени на посао.

 

4 thoughts on “Због неусклађености у раду државних органа: НЕКАДАШЊИ РАДНИЦИ ДОМА ЗДРАВЉА „ВРАЋЕНИ“ НА НЕПОСТОЈЕЋА РАДНА МЕСТА

 • A sta kaze Tanja Veljic, veliki strucnjak za radno pravo iz palanacke inspekcije rada? Sta kaze dr Andja iz RFZOa, velika zuta direktorka koja oberucke lresla u Jasnin SNS zagrljaj?! Sta ste spopali mucenu dr Jasminu…

  Reply
 • Ovo je najveća laž koju je izjavila direktorka
  Radnike i dan danas nije vratila na posao, a na njihovo mesto je odmah nakon njihovog odpuštanja zaposlila svoje ljude.

  Reply
 • Radosav

  Ova dr.Jasmina ne govori istinu. Ovo sve što piše u ovom tekstu je neistina. Ja otpremninu nisam dobio do današnjeg dana, (znači dva meseca) a nemam nameru da se vraćam u propali Dom Zdravlja koji je u gubitku 40 miliona dinara zahvaljujući bas dr.Jasmini, koja ovom racionalizacijom hoce da ozakoni rad članova DS, koje plaća Dom Zdravlja a ne Ministarstvo Zdravlja. Ne znam dokle ce ovakvi nesposobni kadrovi da vode ovako značajne institucije.Ova dr. ne bi mogla da sačuva dve ovce a kamoli da vodi brigu o jednoj ustanovi kakav je Dom Zdravlja.

  Reply
 • skarlet marijana

  Naravno da je ovo sve neistina, u domu zdravlja radi 240 radnika koje plaća RFZO a 241 radnik je Jelena Vukić, koju ne plaća Ministarstvo i koja je primljena bez odobrenja <ministarstva, koju plaća Dom zdravlja iz svojih sredstava,što znači da direktorka laže i prikriva članove DS , koje sama plaća, o otpušta radnike sa dvadeset godina rada koji su na budžetu godifnama i radili kao crnci

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *