ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Због обилних падавина општински Штаб за ванредне ситуације у сталном заседању

DSC05817На подручју Смедеревске Паланке јуче и данас пало је 86 милиметара воденог талога.

Обилне кише, које су падале и прошле ноћи, условљавају даљи пораст локалних водотокова. Јасеница је премашила границу ванредне одбране од поплава, а Кубршница је близу коте када се проглашава редовна одбрана.

Велики проблем представљају  подземне воде и изливање канализације.

Председник Општине Смедеревска Паланка, Радослав Милојичић Кена сазвао је протекле ноћи у 22 часа Општински штаб за ванредне ситуације. На овом састанку одлучено је да због опасности од поплава Штаб буде у сталном заседању, све до нормализације ситуације.

Према извештају Мишка Поповића из Водопривреде,  после обиласка терена, иако је река Јасеница око 19 часова достигла ниво такозване ванредне одбране од поплава, за сада нема опасности од изливања, али ће се ситуацијa и даље непрекидно пратити.

rtzu-Морали смо хитно да сазовемо седницу Штаба за ванредне стуације, како бисмо анализирали ситуацију – рекао је председник Општине и командант Штаба, Радослав Милојичић Кена. – Добили смо информацију од надлежних служби да је Јасеница  у 19 часова достигла ниво ванредне одбране од поплава, и да је њен ниво око 280 сантиметара. Имамо информацију, а и грађани су обавештени, да ће киша падати до недеље. Зато смо донели одлуку да штаб буде у сталном заседању. Нисмо донели одлуку о проглашавању ванредне ситуације на подручју Општине Смедеревска Паланка, јер мислимо да то за сада није потребно.

Он је додао да ће се ситуацији на Јасеници пратити на сваких пола сата, да су обезбеђени механизација и пумпе. Уколико буде потребно, Штаб ће прогласити и ванредну ситуацију на подручју општине.

Грађани се могу информисати о тренутном стању, или обавестити надлежне дежурне службе о тренутној угрожености од подземних вода или изливања канализације, путем телефона ватрогасне службе – 193.

У међувремену, како сазнајемо од јутрос је затворен пут према Великој Плани због изливања воде преко моста који се налази пре скретања за Рачу.

Река Јасеница прелила је мост код Мраморца.

Извориште минералне воде на Кисељаку је под водом.

Последња вест која је стигла у овом тренутку је да ће бити обустављена настава, данас и сутра, у школама на територији паланачке општине.

Нова седница Штаба за ванредне ситуације, на којој ће бити донета таква одлука, заказана је за 12 часова.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *