Zbog obilnih padavina opštinski Štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju

DSC05817Na području Smederevske Palanke juče i danas palo je 86 milimetara vodenog taloga.

Obilne kiše, koje su padale i prošle noći, uslovljavaju dalji porast lokalnih vodotokova. Jasenica je premašila granicu vanredne odbrane od poplava, a Kubršnica je blizu kote kada se proglašava redovna odbrana.

Veliki problem predstavljaju  podzemne vode i izlivanje kanalizacije.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka, Radoslav Milojičić Kena sazvao je protekle noći u 22 časa Opštinski štab za vanredne situacije. Na ovom sastanku odlučeno je da zbog opasnosti od poplava Štab bude u stalnom zasedanju, sve do normalizacije situacije.

Prema izveštaju Miška Popovića iz Vodoprivrede,  posle obilaska terena, iako je reka Jasenica oko 19 časova dostigla nivo takozvane vanredne odbrane od poplava, za sada nema opasnosti od izlivanja, ali će se situacija i dalje neprekidno pratiti.

rtzu-Morali smo hitno da sazovemo sednicu Štaba za vanredne stuacije, kako bismo analizirali situaciju – rekao je predsednik Opštine i komandant Štaba, Radoslav Milojičić Kena. – Dobili smo informaciju od nadležnih službi da je Jasenica  u 19 časova dostigla nivo vanredne odbrane od poplava, i da je njen nivo oko 280 santimetara. Imamo informaciju, a i građani su obavešteni, da će kiša padati do nedelje. Zato smo doneli odluku da štab bude u stalnom zasedanju. Nismo doneli odluku o proglašavanju vanredne situacije na području Opštine Smederevska Palanka, jer mislimo da to za sada nije potrebno.

On je dodao da će se situaciji na Jasenici pratiti na svakih pola sata, da su obezbeđeni mehanizacija i pumpe. Ukoliko bude potrebno, Štab će proglasiti i vanrednu situaciju na području opštine.

Građani se mogu informisati o trenutnom stanju, ili obavestiti nadležne dežurne službe o trenutnoj ugroženosti od podzemnih voda ili izlivanja kanalizacije, putem telefona vatrogasne službe – 193.

U međuvremenu, kako saznajemo od jutros je zatvoren put prema Velikoj Plani zbog izlivanja vode preko mosta koji se nalazi pre skretanja za Raču.

Reka Jasenica prelila je most kod Mramorca.

Izvorište mineralne vode na Kiseljaku je pod vodom.

Poslednja vest koja je stigla u ovom trenutku je da će biti obustavljena nastava, danas i sutra, u školama na teritoriji palanačke opštine.

Nova sednica Štaba za vanredne situacije, na kojoj će biti doneta takva odluka, zakazana je za 12 časova.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.