Zimska škola za poljoprivrednike sa područja Opštine Smederevska Palanka

U Smederevskoj Palanci održana je 16. Zimska školu za poljoprivrednike sa područja Opštine Smederevska Palanka, koju su svečano otvorili predsednik Opštine Nikola Vučen i direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Smederevu, Goran Pavlović.

Pozdravljajući prisutne Nikola Vučen rekao je da je opština ove godine opredelila četiri puta veća sredstva za podsticaj poljoprivre i poljoprivrednih proizvođača nego ranijih godina.

-Ove godine smo opredelili 4,5 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava za kupovinu opreme što će iznositi od 50 do 200 hiljada dinara po domaćinstvu. Konkurs će biti uskoro raspisan jer očekujemo saglasnost Ministartsva poljoprivrede i trajaće dok se ne potroše sredsva namenjena za ovu svrhu. Za osemenjivanje grla opredelili smo milion dinara i 2,5 miliona za protivgradnu zaštitu – istakao je Vučen.

Seminaru se odazvao veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su mogli da se upoznaju sa predlogom sortimenta za prolećnu setvu i setvu suncokreta. Takođe su prisustvovali predavanju o pojavi i širenju fitoplazmi na vinovoj lozi i kontroli plodnosti zemljišta.

Predstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe poljoprivrednicima su predočili na koji način mogu da izvrše upis u Vinogradarski registar, govorili o troškovima na poljoprivrednim gazdinstvima, osiguranju i kreditima u poljoprivredi, jačanju konkurentnosti proizvodnje kao i o razvoju ruralnog turizma.

Pored predavanja i edukacije namenjene poljoprivrednim proizvođačima, danas su u holu opštine mogli da se preuzmu i elektronski identifikacioni brojevi namenjeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u svrhu konkurisanja za podsticajna i subvencionisana sredstva koja izdvajaju Ministarstvo poljoprivrede i lokalna samouprava.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.