ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Зимска школа за пољопривреднике са подручја Општине Смедеревска Паланка

У Смедеревској Паланци одржана је 16. Зимска школу за пољопривреднике са подручја Општине Смедеревска Паланка, коју су свечано отворили председник Општине Никола Вучен и директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Смедереву, Горан Павловић.

Поздрављајући присутне Никола Вучен рекао је да је општина ове године определила четири пута већа средства за подстицај пољопривре и пољопривредних произвођача него ранијих година.

-Ове године смо определили 4,5 милиона динара за субвенционисање пољопривредних газдинстава за куповину опреме што ће износити од 50 до 200 хиљада динара по домаћинству. Конкурс ће бити ускоро расписан јер очекујемо сагласност Министартсва пољопривреде и трајаће док се не потроше средсва намењена за ову сврху. За осемењивање грла определили смо милион динара и 2,5 милиона за противградну заштиту – истакао је Вучен.

Семинару се одазвао велики број пољопривредних произвођача који су могли да се упознају са предлогом сортимента за пролећну сетву и сетву сунцокрета. Такође су присуствовали предавању о појави и ширењу фитоплазми на виновој лози и контроли плодности земљишта.

Представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе пољопривредницима су предочили на који начин могу да изврше упис у Виноградарски регистар, говорили о трошковима на пољопривредним газдинствима, осигурању и кредитима у пољопривреди, јачању конкурентности производње као и о развоју руралног туризма.

Поред предавања и едукације намењене пољопривредним произвођачима, данас су у холу општине могли да се преузму и електронски идентификациони бројеви намењени регистрованим пољопривредним газдинствима у сврху конкурисања за подстицајна и субвенционисана средства која издвајају Министарство пољопривреде и локална самоуправа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *