Značajan dogovor u Smederevskoj Palanci: SPOMEN-KUĆA PERE  TODOROVIĆA U OKRILJU NARODNOG MUZEJA

NINO_I_DJURA_150417_84240Spomen-kuća Pere Todorovića koja se gradi u Vodicama kao Dom srpskog novinarstva  biće stavljena pod upravu Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. O tome su razgovarali generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka Slavoljub Đurić, predsednik Zavičajno-turističkog udruženja „Vidovača“ Miodrag Zagorčić, arhitekta Avram Krstić i direktor  Narodnog muzeja Stevan Martinović.

Na ovom skupu je konstatovano da je Spomen-kuća Pere Todorovića (replika kuće u kojoj je stanovao) u dobroj meri, uprkos ekonomskim  i drugim teškoćama, završena. Nedavno je urađena fasada i postavljena građevinska stolarija tako da su sada na redu radovi na enterijeru.

Želja je da se ovaj objekat, koji se od 2008. godine gradi u dvorištu vodičke Osnovne škole, što pre nađe u turističkoj ponudi palanačke opštine. Prvobitna zamisao je bila, a to bi  trebalo da bude i ubuduće, da služi novinarskoj organizaciji  Srbije u čijoj bogatoj istoriji je znameniti Vodičanin Pera Todorović bio njen drugi predsednik.

Ovom prilikom razgovaralo  se i o kompletiranju dokumentacije za prijavljivanje na konkurs Ministarstva  trgovine, turizma i telekomunikacija za sredstva koja bi obezbedila nastavak radova na završetku Spomen-kuće. Ona bi, ako sve bude teklo po planu, trebalo da bude gotova iduće godine.

Svoj doprinos završetku ovog značajnog objekta daće, u skladu sa svojim mogućnostima, i mladenovački ugostitelj Slavko Adamović koji je, takođe, bio učesnik razgovora u  Smederevskoj Palanci.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.