Aranđelovačka „Stvarnost“ izdala novu knjigu Dragoljuba Janojlića: ISTORIJSKA ČITANKA U STIHU

100_4257Aranđelovačka „Stvarnost“ izdala je novu knjigu našeg kolege, saradnika „Palanačkih“, Dragoljuba Janojlića. On je zapravo sačinio zbornik poezije, koja je najvećim delom nastala tokom oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine. Zbornik „Kandila slobode“, kako je naslovio svoju knjigu, u ruke čitalaca stiže u godini u kojoj je Srbija obeležavala vek od izbijanja Prvog svetskog rata.

U pogovoru knjige, Janojlić piše da se ratna poezija rađala, dobrim delom, u predasima velikih i slavnih bitaka. Neki pesmotvorci su „propevali“ tek na bojištu, a da ranije nisu bili svesni svog pesničkog dara. Oni su svoje stihove posejali  po mnogim časopisima,  najpre u onim koji su izlazili tokom ratnih godina, a potom i u publikacijama koje su do čitalaca stizale u periodu između dva svetska rata.

-Pesme date u ovom zborniku pružaju obilje informacija na osnovu kojih je moguće shvatiti veličinu srpske tragedije u oba Balkanska  i Prvom svetskom ratu – navodi Janojlić.-Bilo je pesnika koji su detaljno opisivali bitke i junake; njihove pesme su danas dragocen izvor saznanja o ljudima koji su, nadahnuti patriotizmom, hrabro i po cenu života branili svoju zemlju.

Ove pesme – predočava Dragoljub Janojlić, otkrivaju i ono što nije uvek ulazilo u ratne beleške: pored ostalog gde je koga stigao metak i gde danas počivaju kosti  junaka koji su se borili za srpsku slobodu i čast. One demantuju rimsku izreku „da u ratu muze ćute“. Muze srpske ratne poezije oglašavale su se iz rovova, sa proplanaka i ćuvika, sa tesnih paluba brodova, iz memljivih kafana, sa besputica  kojima je u slobodu i spas žurio srpski vojnik. Tako je nastajala nova srpska junačka pesma, koja slavi poprišta heroizma i uzdiže moral srpskog vojnika.

Zbornik „Kandila slobode“ je  čitanka i istorija u stihu sa čijih stranica isijava burna istorija srpskog naroda. Recenzent prof. Zorica Grujić-Milojević kaže da obeležavanjem jednog perioda srpske istorije kroz zbornik ratnih pesama, Dragoljub Janojlić kao da je osetio da vreme ističe, te se, za opšteljudsko dobro sa posebnim pijetetom potrudio da zaboravu otrgne jedno poetsko svedočanstvo, koje se rađalo iz pepela borbe za otadžbinu Srbiju u periodu Prvog svetskog rata.

Scan-141228-0001-Ovaj zbornik je izuzetno dragocen dokaz o jednom  nevremenu za srpski narod, kojem je pretio zaborav zbog nezainteresovanosti rukovodstva, a stizale su novije tematike, koje su bivale večito preče, jer su se prošle istine brzo zaboravljale i nisu isticane kao nešto izuzetno vredne  za dalji opstanak – naglašava prof. Zorica Grujić-Milojević.-Stoga je ovaj zbornik opšteljudsko svedočanstvo onih čija su usta i mozak, u teškoj golgoti, propevali, iz čijih grudi su pokuljali reč i osećanje, a srce pretočilo u pesmu.

Recezent dalje kaže:

-Ovo sećanje, otrgnuto pred zaboravom, velikom ljubavlju, radom i trudom Dragoljuba Janojlića je originalno, jedinstveno po autentičnosti svedočanstvo, o onome najbitnijem: šta, u presudnim trenucima, nosi ljudska duša? To, o čemu razmišlja, šta oseća, šta je  motiviše, čemu stremi?.. .  Janojlić mukotrpno prikuplja, beleži, priređuje i na taj način pokušava da uspostavi kulturu sećanja u srpskom narodu… Dragoljub Janojlić nije uzalud tragao, beležio, preživljavao jer je zbornikom načinio jedinstvenu KAMENU KNjIGU PREDAKA, a za one koji ne shvataju težinu i značaj slikovite istine, bojim se da Janojlić (usuđujem se reći) „nije rođen za ovaj vek“, nego za neki drugi vek što će nastati.

D. C.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *