Dan Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci biće obeležen izložbom „Živko G. Pavlović, general i akademik – život, smrt i politika sećanja“

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci osnovan je 31. marta 1966. godine odlukom Skupštine opštine Smederevska Palanka kao muzej kompleksnog tipa. Od kraja šezdesetih do kraja osamdesetih godina uobličavaju se muzejske zbirke, koje i danas definišu organizacionu strukturu institucije i oko kojih su formirana odgovarajuća odeljenja: arheologije, istoriografije, etnologije i istorije umetnosti, dok se u poslednjoj deceniji formira i prosvetno-pedagoško odeljenje, službe opštih poslova, kao i Galerija moderne umetnosti.

Dan Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci biće obeležen izložbom „Živko G. Pavlović, general i akademik – život, smrt i politika sećanja“.

Svečano otvaranje izložbe, čiji je autor Petar Dekić, viši kustos Narodnog muzeja, održaće se 1. aprila u 19 časova, a tom prilikom govoriće prof. dr. Ljiljana Gavrilović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, naučni savetnik Etnografskog instituta SANU i muzejski savetnik.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.