Dela Nikosa Arvanitidisa u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: ODBLESAK KAO EMOCIJA

IMG_0851-Promenljivost izgleda u odnosu na ugao posmatranja, čini ove slike živim tvorevinama

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba ostvarenja Novosađanina Nikosa Arvanitidisa pod nazivom „Odblesak iz ogledala“. Vlasnica ovog izložbenog prostora Slađana Starčević, predajući ovu postavku na uvid likovnoj publici, zahvalila se samom Bogu što joj je u goste poslao jednog ovakvog umetnika.

IMG_0852-Svaki put  kada susretnem  svoj  odraz u ogledalu, stvori se neka emocija – predočava Nikos.-Nekad je ona dobra, nekad loša. Zamislimo da i taj odraz ljubomorno posmatra nas u želji da pređe barijeru realnog  sveta. Nekada se iza te barijere, iz tamne dubine podsvesti, gde se večito vode neke borbe, probije po  neki odblesak koji osetimo kao jaku emociju.

Naglašavajući ekspresionistički pokret u svojim slikama, Nikos Arvanitidis je dao primat podlozi – metalnoj ploči – koja ima reflektujući element ogledalske slike. IMG_0849Ona je, kako to lepo zapaža doktor umetnosti Aleksandra Arvanitidis, ujedno nosilac grafičkog prikaza. Promenljivost izgleda u odnosu na ugao posmatranja, čini ove slike živim tvorevinama ovog autora.

Nikos Arvanitidis potiče iz ugledne novosadske umetničke porodice. Njegovi roditelji su, takođe, likovni stvaraoci. Oni se bave restauracijom. Otac je poreklom Grk, ali je igrom sudbine rastao i stasavao u domovima za ratnu siročad u Jugoslaviji, pošto su mu roditelji poginuli u građanskom ratu.

IMG_0847Nikos je magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2011. Radi kao docent na odseku grafike Fakulteta umetnosti u Zvečanu. Član je ULUV-a i ULKiM-a i učesnik više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.