ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Дела Никоса Арванитидиса у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ОДБЛЕСАК КАО ЕМОЦИЈА

IMG_0851-Променљивост изгледа у односу на угао посматрања, чини ове слике живим творевинама

 

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци отворена је изложба остварења Новосађанина Никоса Арванитидиса под називом „Одблесак из огледала“. Власница овог изложбеног простора Слађана Старчевић, предајући ову поставку на увид ликовној публици, захвалила се самом Богу што јој је у госте послао једног оваквог уметника.

IMG_0852-Сваки пут  када сусретнем  свој  одраз у огледалу, створи се нека емоција – предочава Никос.-Некад је она добра, некад лоша. Замислимо да и тај одраз љубоморно посматра нас у жељи да пређе баријеру реалног  света. Некада се иза те баријере, из тамне дубине подсвести, где се вечито воде неке борбе, пробије по  неки одблесак који осетимо као јаку емоцију.

Наглашавајући експресионистички покрет у својим сликама, Никос Арванитидис је дао примат подлози – металној плочи – која има рефлектујући елемент огледалске слике. IMG_0849Она је, како то лепо запажа доктор уметности Александра Арванитидис, уједно носилац графичког приказа. Променљивост изгледа у односу на угао посматрања, чини ове слике живим творевинама овог аутора.

Никос Арванитидис потиче из угледне новосадске уметничке породице. Његови родитељи су, такође, ликовни ствараоци. Они се баве рестаурацијом. Отац је пореклом Грк, али је игром судбине растао и стасавао у домовима за ратну сирочад у Југославији, пошто су му родитељи погинули у грађанском рату.

IMG_0847Никос је магистрирао на Академији уметности у Новом Саду. Од 2011. Ради као доцент на одсеку графике Факултета уметности у Звечану. Члан је УЛУВ-а и УЛКиМ-а и учесник више групних изложби у земљи и иностранству.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *