Dragana Marković otvorila izlagačku sezonu u Galeriji moderne umetnosti: SVETLOST KAO SIMBOL PROLAZNOSTI

-Po kvalitetu izloženih radova njen dalji put nije teško naslutiti – istakao, otvarajući izložbu, Zoran Todorović Todor

 

Izlagačku sezonu u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorila je Dragana Marković, koja je u Beogradu završila Fakultet primenjenih umetnosti i master studije. U Parizu, na fakultetu ENSAAMA, u sklopu internacionalne klase na odseku freska/mozaik, provela je jedan semestar, a radove nastale u glavnom gradu Francuske, stavila je na uvid likovnoj publici Smederevske Palanke.

Član Umetničkog saveta Galerije Slavenka Čišić Urošević rekla je da je ovo prva samostalna izložba Dragane Marković u Smederevskoj Palanci. O stvaralaštvu ove mlade umetnice govorio je njen gimnazijski profesor i razredni starešina Zoran Todorović Todor. Istakao je da mu je pripala prijatna dužnost da otvori izložbu svoje bivše učenice, koje se seća od trenutka kad je zakoračila u Palanačku gimnaziju, pa i iz dana kada se intenzivno spremala za studije umetnosti.

-Posebna je draž kad se desi situacija da ste nekome čak bili i razredni starešina, a to je nivo više, skoro porodični i familijarni, to je ono što nas prati do kraja života – kazao je Todorović.-A što se tiče Draganinog stvaralačkog puta, pamtim njene početke i ushićen sam onim  što vidim na ovoj izložbi mada pomno  pratim njen rad. Međutim, radovi tek kad stoje na zidu dobijaju jedan poseban prizvuk i ton, oni prosto zrače sa zida. Dragana je direktno iz Pariza donela nama ovaj ciklus Svetlost i mozaik, to je segment njenog istraživanja koji se osmelila da iznese pred publiku.

-Ovo sve što stoji ispred nas – nastavio je Todorović – odiše izuzetnim kvalitetom; prostudirano je i prorađeno veoma znalački iz čega se vidi jedan dug proces istraživačkog rada. Istražujući senke i igru svetlosti, Dragana je  došla do trenutka jedne polovine apstraktnog i realnog, a koliko je apstraktno toliko je i realno. Uočava se zrelost, mada je Dragana mlad stvaralac, ali pred njom je jedan zaista veliki, dug i  plodan  put. Videćemo da li će ostati da razvija ovu poetiku, da li će iz ove poetike hrabro da izađe i nešto  drugo, a ja sam uvek za onu buntovniju stranu, dakle ići i istraživati po svaku cenu. Ovim kvalitetom i postignutim rezultatom, njen dalji put može samo da se nasluti.

A  mlada umetnica veli da se ova serija kroz različite medije bavi svetlošću kao simbolom prolaznosti, promenljivosti, nestalnosti kao i simbolom duhovnih vrednosti.

-Polazeći od fotografija koje beleže svet oko mene, pokušavam da, uglavnom neprimetne, mikro detalje, impresije i atmosferu, prenesem u slike, mozaike, freske u kojima je kreiran novi svet – naglašava umetnica. -U tom svetu, izbliza,  male stvari dobijaju važnost. Poseban izazov je izražavanje kontrasta između teme i materijala, svetlosti kao nečeg neuhvatljivog, sa svim finesama, i kamena i betona kao trajnim, statičnim materijalima, tj. da u kamen  unesem život.

Dragana Marković, pred kojom se otvara izgledna stvaralačka perspektiva, imala je više izložbi u zemlji i inostranstvu.

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.