ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Гостовање Народног музеја у Галерији Дома војске у Београду: РЕМЕК ДЕЛА СРПСКОГ МОДЕРНИЗМА

konf-Репрезентативна сликарска збирка после 28 година поново пред публиком престонице и Србије

 

Народни музеј у Смедеревској Паланци гостоваће 3. новембра у Галерији Дома Војске Србије у Београду изложбом „Представе човека – ремек дела српског модернизма“, из властите збирке – саопштио је на конференцији за медије директор Стеван Мартиновић. Аутор изложбе, која ће свечано бити отворена у 13 часова, је др Ана Милошевић. Отвориће је Никола Кусовац који је, како је нагласио Мартиновић, уско везан за формирање вредне ликовне збирке, уз значајан допринос и некадашњих кустоса паланачког музеја.

Ово је први пут након 28 година да ће се ова збирка, у једном заиста репрезентативном виду, појавити у српској престоници. Последњи пут је излагана у Народном музеју 1988. године. Та изложба је, напоменуо је Мартиновић, била нешто другачијег садржаја и карактера.

-Данас имамо „Представе човека…“ и могу рећи да нам је изузетна част и задовољство да сарађујемо са једном тако еминентном институцијом као што је Галерија Дома војске Србије у Београду – изнео је Мартиновић.- Она се просто наметнула чињеницом да су нам неке установе културе затворене или не раде пуним капацитетом, па она сарађује са значајним институцијама. У овој години Велика сала Галерије Дома војске угостила је збирку Павла Бељанског, ваљевски Народни музеј, па Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Галерија је сарађивала и са СПЦ, па је ово прилика да се и паланачки Народни музеј нађе у „високом друштву“, и тако упозна не само београдску, већ и читаву српску јавност са оним што као установа културе има и може да понуди.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *