Gostovanje Narodnog muzeja u Galeriji Doma vojske u Beogradu: REMEK DELA SRPSKOG MODERNIZMA

konf-Reprezentativna slikarska zbirka posle 28 godina ponovo pred publikom prestonice i Srbije

 

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci gostovaće 3. novembra u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu izložbom „Predstave čoveka – remek dela srpskog modernizma“, iz vlastite zbirke – saopštio je na konferenciji za medije direktor Stevan Martinović. Autor izložbe, koja će svečano biti otvorena u 13 časova, je dr Ana Milošević. Otvoriće je Nikola Kusovac koji je, kako je naglasio Martinović, usko vezan za formiranje vredne likovne zbirke, uz značajan doprinos i nekadašnjih kustosa palanačkog muzeja.

Ovo je prvi put nakon 28 godina da će se ova zbirka, u jednom zaista reprezentativnom vidu, pojaviti u srpskoj prestonici. Poslednji put je izlagana u Narodnom muzeju 1988. godine. Ta izložba je, napomenuo je Martinović, bila nešto drugačijeg sadržaja i karaktera.

-Danas imamo „Predstave čoveka…“ i mogu reći da nam je izuzetna čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa jednom tako eminentnom institucijom kao što je Galerija Doma vojske Srbije u Beogradu – izneo je Martinović.- Ona se prosto nametnula činjenicom da su nam neke ustanove kulture zatvorene ili ne rade punim kapacitetom, pa ona sarađuje sa značajnim institucijama. U ovoj godini Velika sala Galerije Doma vojske ugostila je zbirku Pavla Beljanskog, valjevski Narodni muzej, pa Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Galerija je sarađivala i sa SPC, pa je ovo prilika da se i palanački Narodni muzej nađe u „visokom društvu“, i tako upozna ne samo beogradsku, već i čitavu srpsku javnost sa onim što kao ustanova kulture ima i može da ponudi.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.