ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Графички уметници Мексика у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: ПРЕПОЗНАТЉИВ ЛИКОВНИ РУКОПИС МЕКСИЧКОГ ПОДНЕБЉА

-Изложени радови сликовито повезују богату мексичку традицију са  савременим ликовним изразом, истиче  аутор пројекта међународне културне сарадње Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, у склопу ауторског пројекта међународне сарадње мр Лепосаве Лепе Милошевић Сибиновић, отворена је изложба Четврте графичке визије на којој су заступљени мексички уметници: Марко Антонио Гарсиа Росалес, Луис Роберто Гарсиа Ортега, Хорхе Фануви Нуњес Агилера, Виктор Уго Риос  Олмос и Енрике Перес Мартинес.

Ову путујућу изложбу видеће ликовна публика у четири града Србије, а домаћини су Галерија модерне уметности у Смедеревској Паланци, Ликовни салон Културног центра у Горњем Милановцу, Градска галерија Краљево и Blok galleri на Новом Београду.

Изложбу је отворио представник Амбасаде Мексика у Београду. Истакао је да су у поставци изложбе заступљени радови неколико мексичких уметника и при том изразио захвалност Галерији модерне уметности на уступљеном простору. Речи захвалности упутио је и вајару  Лепосави Лепи Милошевић Сибиновић, великом прегаоцу на презентацији мексичких уметника у Србији.

Поздрављајући ликовну публику Смедеревске Паланке, Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић је подсетила да су у духу плодне културно-уметничке сарадње са Мексиком у протеклој деценији, овој изложби претходиле изложбе „Графичке визије“ 1, 2 и 3 које су имале знатног одјека у стручној и широј културној јавности.

-Циљ изложбе је размена професионалних искустава различитих културних средина, разумевање и сарадња на бази опште прихваћених вредности, обогаћење културног живота – истиче у каталогу који прати овај културни догађај, Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић. – Сви учесници имају солидно уметничко образовање, успешну каријеру, сви су рођени и живе у Мексику, учесници су бројних бијенала, уметничких радионица у својој земљи и иностранству, и добитници су бројних признања и награда.

Заједничко им је да су њихови радови одраз мексичког поднебља, да повезују веома богату уметничку традицију са савременим ликовним изразом, имају препознатљив ликовни рукопис, изузетно владају графичким техникама, како традиционалним тако и новим. Кроз разне теме и сегменте траже одговоре на нарасле проблеме мексичког друштва и смисла постојања.

Поставку чине 34 графике на памучном папиру.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *