ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Графике Моње Пепић и Бојане Пачавре у Галерији модерне уметности: ЈЕДНА ТЕХНИКА – ДВА СЕНЗИБИЛИТЕТА

IMG_2380-Ово је њихова прва самостална изложба ван Босне и Херцеговине

 

Моња Пепић и Бојана Пачавра, обе из Бања Луке, приредиле су у Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци своју прву самосталну изложбу изван граница Босне и Херцеговине. Ликовној публици овога пута представиле су се избором графика (Моња  Пепић под називом „феноменологија ритма“, а Бојана Пачавра под називом „Прелети“) које обележавају њиховог стваралаштва.

Изложбу је отворио Стеван Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци, захваливши се Моњи Пепић и Бојани Пачаври на уложеном труду и израженој жељи да љубитељима уметности у нашем граду, ставе на увид део свог стваралаштва.

-Као што имате прилике да видите на зидовима наше галерије налазе се два различита сензибилитета у истој техници  линореза, а уметнице су се трудиле, по мом осећању ствари, да ураде оно што би модерна уметност и требало да ради, а то је да буде огледало  света, односно да га представи у његовом најбољем светлу – казао је Мартиновић.- Мајаковски је то једном рекао да уметност треба да буде чекић којим се свет обликује, наравно у духу времена из којег је говорио, али мислим  да би модерна или савремена уметност учинила доста и да буде огледало света у којем се налазимо.

IMG_2381Моња и Бојана, различитим приступима, покушавају да остваре једно исто, а то је да тим линеарним и јасно дефинисаним цртама, односно потезима, успоставе неку хармонију у том координатном систему, и да прво спознају унутрашњост свог бића, а онда, разуме се, и света коме се обраћају и у коме живе.

Моња Пепић, која се у Галерији модерне уметности представља серијом графичких листова  реализованих у техници линореза геометријски апстрактног израза, управо се налази на на мастер студијама на Академији уметности у Бања Луци. Други циклус на истој Академији похађа и Бојана Пачавра, чији је уметнички израз заснован на њеном  аутентичном осећању за ликовну форму и посебном интересовању за  за природне појаве.

Бојана Пачавра је имала три, а Моња Пепић две самосталне изложбе у Бања Луци. Колективно су излагале, осим у Бања Луци, у Приједору, Београду, Панчеву, Босанској Крупи, Сарајеву, Нишу, Краљеву… Бојана Пачавра је 2010.  године добила награду за најбољу графику Музеја Козара.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *