Grafike Monje Pepić i Bojane Pačavre u Galeriji moderne umetnosti: JEDNA TEHNIKA – DVA SENZIBILITETA

IMG_2380-Ovo je njihova prva samostalna izložba van Bosne i Hercegovine

 

Monja Pepić i Bojana Pačavra, obe iz Banja Luke, priredile su u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci svoju prvu samostalnu izložbu izvan granica Bosne i Hercegovine. Likovnoj publici ovoga puta predstavile su se izborom grafika (Monja  Pepić pod nazivom „fenomenologija ritma“, a Bojana Pačavra pod nazivom „Preleti“) koje obeležavaju njihovog stvaralaštva.

Izložbu je otvorio Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, zahvalivši se Monji Pepić i Bojani Pačavri na uloženom trudu i izraženoj želji da ljubiteljima umetnosti u našem gradu, stave na uvid deo svog stvaralaštva.

-Kao što imate prilike da vidite na zidovima naše galerije nalaze se dva različita senzibiliteta u istoj tehnici  linoreza, a umetnice su se trudile, po mom osećanju stvari, da urade ono što bi moderna umetnost i trebalo da radi, a to je da bude ogledalo  sveta, odnosno da ga predstavi u njegovom najboljem svetlu – kazao je Martinović.- Majakovski je to jednom rekao da umetnost treba da bude čekić kojim se svet oblikuje, naravno u duhu vremena iz kojeg je govorio, ali mislim  da bi moderna ili savremena umetnost učinila dosta i da bude ogledalo sveta u kojem se nalazimo.

IMG_2381Monja i Bojana, različitim pristupima, pokušavaju da ostvare jedno isto, a to je da tim linearnim i jasno definisanim crtama, odnosno potezima, uspostave neku harmoniju u tom koordinatnom sistemu, i da prvo spoznaju unutrašnjost svog bića, a onda, razume se, i sveta kome se obraćaju i u kome žive.

Monja Pepić, koja se u Galeriji moderne umetnosti predstavlja serijom grafičkih listova  realizovanih u tehnici linoreza geometrijski apstraktnog izraza, upravo se nalazi na na master studijama na Akademiji umetnosti u Banja Luci. Drugi ciklus na istoj Akademiji pohađa i Bojana Pačavra, čiji je umetnički izraz zasnovan na njenom  autentičnom osećanju za likovnu formu i posebnom interesovanju za  za prirodne pojave.

Bojana Pačavra je imala tri, a Monja Pepić dve samostalne izložbe u Banja Luci. Kolektivno su izlagale, osim u Banja Luci, u Prijedoru, Beogradu, Pančevu, Bosanskoj Krupi, Sarajevu, Nišu, Kraljevu… Bojana Pačavra je 2010.  godine dobila nagradu za najbolju grafiku Muzeja Kozara.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *