ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изашла из штампе награђена песничка збирка Мирослава Јозића: ЗВУЧНА ЛИРСКА  ПАРТИТУРА  

IMG_0028Из штампе је, у издању  Фондације „Солидарност“  и Куће Ђуре Јакшића,  изашла  песничка збирка  „Прст на чело“ Мирослава Јозића.  Рукопис је добио Књижевну награду „Ђурин шешир“ за 2014. годину. Одлуку о томе донео је жири у саставу: Душан Стојковић, Милош Јанковић и Радивоје Марковић.

Душан Стојковић у поговору  подсећа да је Мирослав Јозић, пре ове песничке књиге, објавио још четири, како се изразио, неуочене довољно и непротумачене ваљано. За прву књигу наглашава да је била сатирична, критичка и особено лирски афористичка.

-Остале су умањивале критички набој, а појачавале  звучна чарања – предочава Стојковић.- Прст на чело, ставимо ли прст на критичарско чело, најзвучнија је, сасвим музичка, лирска партитура којом је Мирослав Јозић показао, и доказао, да се са свим искушењима и опасностима којима римована поезија зна да  сачека оне  који се над њен амбис надвију, одупрети уме и то не само тако да може сачувати живу песничку главу, већ тако што ће их положити на плећа.

Јозић је 2001. објавио збирку „Кад се рогати коте“, 2002. „Из  друге приче“, 2005. „Смеј“,  2011.  „Камење и дрвље“, а 2012. „Кратак преглед посртања“. Опробао се и као драмски писац. Радио Београд је снимио и емитовао две његове радио драме: „Орај, дрво, рђаво“ и „Утопљеник и двојица“. За ову другу драму добио је другу награду Драмског програма на Конкурсу за оригиналну радио драму.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *