Izašla iz štampe nagrađena pesnička zbirka Miroslava Jozića: ZVUČNA LIRSKA  PARTITURA  

IMG_0028Iz štampe je, u izdanju  Fondacije „Solidarnost“  i Kuće Đure Jakšića,  izašla  pesnička zbirka  „Prst na čelo“ Miroslava Jozića.  Rukopis je dobio Književnu nagradu „Đurin šešir“ za 2014. godinu. Odluku o tome doneo je žiri u sastavu: Dušan Stojković, Miloš Janković i Radivoje Marković.

Dušan Stojković u pogovoru  podseća da je Miroslav Jozić, pre ove pesničke knjige, objavio još četiri, kako se izrazio, neuočene dovoljno i neprotumačene valjano. Za prvu knjigu naglašava da je bila satirična, kritička i osobeno lirski aforistička.

-Ostale su umanjivale kritički naboj, a pojačavale  zvučna čaranja – predočava Stojković.- Prst na čelo, stavimo li prst na kritičarsko čelo, najzvučnija je, sasvim muzička, lirska partitura kojom je Miroslav Jozić pokazao, i dokazao, da se sa svim iskušenjima i opasnostima kojima rimovana poezija zna da  sačeka one  koji se nad njen ambis nadviju, odupreti ume i to ne samo tako da može sačuvati živu pesničku glavu, već tako što će ih položiti na pleća.

Jozić je 2001. objavio zbirku „Kad se rogati kote“, 2002. „Iz  druge priče“, 2005. „Smej“,  2011.  „Kamenje i drvlje“, a 2012. „Kratak pregled posrtanja“. Oprobao se i kao dramski pisac. Radio Beograd je snimio i emitovao dve njegove radio drame: „Oraj, drvo, rđavo“ i „Utopljenik i dvojica“. Za ovu drugu dramu dobio je drugu nagradu Dramskog programa na Konkursu za originalnu radio dramu.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.