Izložba Ane Cvejić u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: LjUDSKA RASPOLOŽENjA U EMOTIVNIM FAZAMA

IMG_1340 -„Les demons interieurs“  predstavlja ciklus radova u tehnici suvog pastela na papiru

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci  otvorena je izložba Ane Cvejić iz Beograda. Izložila je ciklus radova nastalih u tehnici suvog pastela na papiru. U pitanju su portreti, odnosno lica žena pod maskom.

-Ako bismo se upitali kakva je osoba Ana Cvejić, odgovor bi glasio  da je ona fina devojka, koja svira violinu i čita Dostojevskog – rekla je  otvarajući izložbu, Slađana Starčević.-Ona je umetnica sa izglednom umetničkom karijerom, dopadljivim likovnim ostvarenjima i  svetski putnik. Sada je u Abu Dabiju kao jedini naš akademski slikar na jednoj od prestižnih kolonija u arapskom svetu.

U nastavku svečanog otvaranja izložbe, Anin pogled na radove stavljene na uvid likovnoj publici Smederevske Palanke  dat u pisanoj formi, pročitala je Nevena Miljković, školska drugarica Dušana Starčevića, čije ime nosi ovaj izložbeni prostor u kući njegovih roditelja.

-Ova serija slika prikazuje ženstvenu ženu, s jedne strane punu bola i patnji, a s druge ženu koja je živo biće sa emocijama – kaže u kataloškom tekstu Ana Cvejić.-Osobe koje su meni pozirale vrlo se specifične, a ta specifičnost se ogleda u licu koje nije sposobno da sakrije emocije. Kao umetnik smatram da svaka osoba unutar sebe krije neku drugu osobu. Ova serija prikazuje i ljudska raspoloženja u različim emotivnim fazama. Ideja mi je da prikažem zbog čega neka od tih raspoloženja dovode čoveka u očaj i beznađe.

Ana Cvejić je, pre Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, završila Muzičku školu-odsek violina u Beogradu. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta. Član je ULUS-a  u statusu slobodnog umetnika.

Do sada je samostalno izlagala u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Amsterdamu, Despotovcu, Nišu i Smederevskoj Palanci. Od 2009. do ove godine učestvovala je na preko sto grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od mesta i država u kojima se predstavljala kao likovni umetnik izdvajamo Pariz, Rim, Tajvan, Poljsku, London, Salzburg, Rusiju, Makedoniju…

Učestvovala je na likovnim  radionicama u Beogradu, Barseloni, Belgiji i Abu Dabiju, a od kolonija u Smederevu, Beogradu, Banja Luci i Velikoj Plani. Dobitnik je nagrade za akvarel  u Šapcu 2013. i  jedna je od 40 finalista na izložbi „Art Revolution Tipei“ na Tajvanu.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *