ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Ане Цвејић у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ЉУДСКА РАСПОЛОЖЕЊА У ЕМОТИВНИМ ФАЗАМА

IMG_1340 -„Les demons interieurs“  представља циклус радова у техници сувог пастела на папиру

 

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци  отворена је изложба Ане Цвејић из Београда. Изложила је циклус радова насталих у техници сувог пастела на папиру. У питању су портрети, односно лица жена под маском.

-Ако бисмо се упитали каква је особа Ана Цвејић, одговор би гласио  да је она фина девојка, која свира виолину и чита Достојевског – рекла је  отварајући изложбу, Слађана Старчевић.-Она је уметница са изгледном уметничком каријером, допадљивим ликовним остварењима и  светски путник. Сада је у Абу Дабију као једини наш академски сликар на једној од престижних колонија у арапском свету.

У наставку свечаног отварања изложбе, Анин поглед на радове стављене на увид ликовној публици Смедеревске Паланке  дат у писаној форми, прочитала је Невена Миљковић, школска другарица Душана Старчевића, чије име носи овај изложбени простор у кући његових родитеља.

-Ова серија слика приказује женствену жену, с једне стране пуну бола и патњи, а с друге жену која је живо биће са емоцијама – каже у каталошком тексту Ана Цвејић.-Особе које су мени позирале врло се специфичне, а та специфичност се огледа у лицу које није способно да сакрије емоције. Као уметник сматрам да свака особа унутар себе крије неку другу особу. Ова серија приказује и људска расположења у различим емотивним фазама. Идеја ми је да прикажем због чега нека од тих расположења доводе човека у очај и безнађе.

Ана Цвејић је, пре Факултета ликовних уметности у Београду, завршила Музичку школу-одсек виолина у Београду. Била је стипендиста Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта. Члан је УЛУС-а  у статусу слободног уметника.

До сада је самостално излагала у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Крагујевцу, Амстердаму, Деспотовцу, Нишу и Смедеревској Паланци. Од 2009. до ове године учествовала је на преко сто групних изложби у земљи и иностранству. Од места и држава у којима се представљала као ликовни уметник издвајамо Париз, Рим, Тајван, Пољску, Лондон, Салзбург, Русију, Македонију…

Учествовала је на ликовним  радионицама у Београду, Барселони, Белгији и Абу Дабију, а од колонија у Смедереву, Београду, Бања Луци и Великој Плани. Добитник је награде за акварел  у Шапцу 2013. и  једна је од 40 финалиста на изложби „Art Revolution Tipei“ на Тајвану.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *