Izložba Ane Mandić i Bojane Radovanović – Joanović u Galeriji moderne umetnosti: FOTOGRAFIJE SA LIKOVNOM ŠMINKOM

IMG_1173-Naglašene boje, kontrasti, kompozicije sa puno detalja, daju radovima živost i izazivaju pozornost

 

Zanimljiva izložba otvorena je u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Ana Mandić i Bojana Radovanović – Joanović predstavljaju se likovnoj publici fotografijama nadograđenim likovnim elementima tehnikom digitalne grafike. Naknadnim intervencijama po sasvim  jednostavnim i uobičajeno snimljenim kadrovima, uz dodatak često nerealnih elemenata kao što su, na primer, barokni kostimi, postignut je jedan potpuno drugačiji doživljaj pun neočekivanih situacija. Ovakav  koncept prikaza postavljenih motiva, koji na prvi pogled deluju veoma zabavno, nije sam po sebi cilj,  niti je to sve što su ove umetnice htele da kažu.

-Smeštajući učesnike ovih, moglo bi se reći, filmskih scena u realno vreme i prostor, sa naglašenim kontrastima, Ana Mandić i Bojana Radovanović – Joanović, na duhovit način postavljaju pitanje i traže odgovor o savremenom društvu i dobu u kome živimo – rekla je, otvarajući izložbu, Slavenka Čišić  – Urošević.- Umetnost pruža slobodu nespojivih stvari, koje na jednom vešto realizovanom delu postaju sasvim moguće i prihvatljive.  Posmatraču se ostavlja sloboda da se samo zabavi ili uz to pokuša da pronikne u poruke koje dopuštaju ovako koncipirane izložbe. Stavljajući sebe u date situacije možemo samo zamisliti moguće negodovanje,čuđenje ili čak odobravanje okoline i zapitati  da li je odeća koju nosimo odraz našeg socijalnog, intelektualnog ili društvenog statusa?

IMG_1177Ovako „režiranim“ fotografijama svaki pojedinac i svaki posmatrač može dati neku vrstu odgovora i ličnim stavom odrediti  sebe kao čoveka i svoje mesto u društvu. Do željenih rezultata, naravno, doći će se tek posle mogućih oprečnih reakcija na namerno akcentovanom  kiču kojim su, kako to kažu ove umetnice, prikrivene prave poruke usmerene na pitanja društvene  (ne)osvešćenosti i raznih paradoksa kojima je čovek okružen, a koji se ne retko uzimaju zdravo za gotovo.

Jedan od aspekata koji se neizbežno ali zapaženo pojavljuje na ovim fotografijama, jeste taj da su nespojive i fiktivne stvari dovedene na nivo mogućeg, do toga da deluju apsolutno realistično, a upravo kroz umeće grafičke obrade i postprodukcije. Naglašene boje, kontrasti sa puno detalja, daju radovima živost i izazivaju pozornost. Neočekivanost, iznenađenje, zbunjenost, na prvi pogled mogu izazvati oprečne reakcije kod posmatrača. Jedna bi bila odbijanje i nerazumevanje,  a sve pod prvim utiskom namerno ostvarenog kiča i apsurda.

D. Janojlić

Scan-150821-0001O UMETNICAMA

Ana Mandić je diplomirala na sklikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Završila je postdiplomske studije na odseku digitalna umetnost. Na istom  odseku diplomirala je i Bojana Radovanović – Joanović, ali u klasi profesora Zorana Vukovića. Obe su članice ULUS-a.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *