ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба цртежа Владимира Јанковића у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: ЈАСНЕ И ЧВРСТЕ КОМПОЗИЦИЈЕ

IMG_0382У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба цртежа Владимира Јанковића, академског сликара из Алексинца, иначе ванредног професора Факултета уметности у Нишу. Он је, може се рећи, стари знанац ликовне публике у граду на Јасеници, пред којом се у предвечерје новогодишњег празника нашао избор из његове богате збирке цртежа.

Изложбу је отворила и о овом уметнику говорила Славенка Чишић-Урошевић, кустос историчар уметности, указавши на то да се пред посматрачима изложених остварења нижу препознатљиви мотиви његовог родног Алексинца, рађени једном од традиционалних сликарских техника – цртежом.
IMG_0380-Користећи различите технике ликовног изражавања, комбинујући пера и четке са тушем, тушем у боји и бајцом, Владимир Јанковић гради јасне и чврсте композиције препознатљивог садржаја – истакла је Славенка Чишић-Урошевић.- Некада су то предели бојени прозрачним, нежним тушем, готово акварелски, али ипак обуздани танком, чврстом линијом. Уочавамо ту и робусне, густе мреже, често агресивних, снажних потеза пером и четком, акцентоване густим наносом боје где се предео, као целина, само назире.
Користећи различите приступе свом уметничком изразу, ослањајући се на традиционалне сликарске технике и материјале, Владимир Јанковић на делу потврђује с каквом лакоћом и умећем влада уметничким медијима, било да је у питању слика, или као на овој изложби –цртеж.
IMG_0381-Осим бескрајне разноликости мотива, Владимир Јанковић налази исто толико начина да их ликовно изрази – уочава мр Јадранка Мишић – Пејовић.- Користећи комбинације најразличитијих средстава, он гради цртеж који је једном оштар и сведен, други пут густа линија постаје самостална целина, трећи пут линије делују као нематеријални зраци који засипају предео и прожимају га… А формат? Ако није виђен уживо, рекло би се метар-два, а заправо стварне димензије цртежа су 10×15, 25×32, тако да у сећању настављају да расту.
И Перо Зубац „бациће“ свој поглед на дела Владимира Јанковића:
-Чини ми се да чаролија његовог пејсажног опуса почива на мајсторији осветљења изнутра, из гаме, из структуре и фактуре слике, а не споља, осветљењем које долази из спољашњег одбљеска. Гледајући његове пејсаже, ја једноставно постајем део предела, као да сам не онај који гледа него онај који је гледан у пределу где није био сем у трену магичног содружества са сликом коју посматра дивећи се њеној премоћи над пролазношћу свега што је лепо и стога нетрајно.
IMG_0378Ово је, иначе, 38 самостална изложба Владимира Јанковића. До сада је имао близу 250 колективних изложби у земљи и иностранству, а учествовао је и на више од 50 ликовних колонија. Члан је УЛУС-а од 1980. а УЛУПУДС-а од 2012. године.
Галерија модерне уметности, изложбом цртежа Владимира Јанковића, заокружила је свој годишњи излагачки програм.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *