Izložba crteža Vladimira Jankovića u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: JASNE I ČVRSTE KOMPOZICIJE

IMG_0382U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba crteža Vladimira Jankovića, akademskog slikara iz Aleksinca, inače vanrednog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu. On je, može se reći, stari znanac likovne publike u gradu na Jasenici, pred kojom se u predvečerje novogodišnjeg praznika našao izbor iz njegove bogate zbirke crteža.

Izložbu je otvorila i o ovom umetniku govorila Slavenka Čišić-Urošević, kustos istoričar umetnosti, ukazavši na to da se pred posmatračima izloženih ostvarenja nižu prepoznatljivi motivi njegovog rodnog Aleksinca, rađeni jednom od tradicionalnih slikarskih tehnika – crtežom.
IMG_0380-Koristeći različite tehnike likovnog izražavanja, kombinujući pera i četke sa tušem, tušem u boji i bajcom, Vladimir Janković gradi jasne i čvrste kompozicije prepoznatljivog sadržaja – istakla je Slavenka Čišić-Urošević.- Nekada su to predeli bojeni prozračnim, nežnim tušem, gotovo akvarelski, ali ipak obuzdani tankom, čvrstom linijom. Uočavamo tu i robusne, guste mreže, često agresivnih, snažnih poteza perom i četkom, akcentovane gustim nanosom boje gde se predeo, kao celina, samo nazire.
Koristeći različite pristupe svom umetničkom izrazu, oslanjajući se na tradicionalne slikarske tehnike i materijale, Vladimir Janković na delu potvrđuje s kakvom lakoćom i umećem vlada umetničkim medijima, bilo da je u pitanju slika, ili kao na ovoj izložbi –crtež.
IMG_0381-Osim beskrajne raznolikosti motiva, Vladimir Janković nalazi isto toliko načina da ih likovno izrazi – uočava mr Jadranka Mišić – Pejović.- Koristeći kombinacije najrazličitijih sredstava, on gradi crtež koji je jednom oštar i sveden, drugi put gusta linija postaje samostalna celina, treći put linije deluju kao nematerijalni zraci koji zasipaju predeo i prožimaju ga… A format? Ako nije viđen uživo, reklo bi se metar-dva, a zapravo stvarne dimenzije crteža su 10×15, 25×32, tako da u sećanju nastavljaju da rastu.
I Pero Zubac „baciće“ svoj pogled na dela Vladimira Jankovića:
-Čini mi se da čarolija njegovog pejsažnog opusa počiva na majstoriji osvetljenja iznutra, iz game, iz strukture i fakture slike, a ne spolja, osvetljenjem koje dolazi iz spoljašnjeg odbljeska. Gledajući njegove pejsaže, ja jednostavno postajem deo predela, kao da sam ne onaj koji gleda nego onaj koji je gledan u predelu gde nije bio sem u trenu magičnog sodružestva sa slikom koju posmatra diveći se njenoj premoći nad prolaznošću svega što je lepo i stoga netrajno.
IMG_0378Ovo je, inače, 38 samostalna izložba Vladimira Jankovića. Do sada je imao blizu 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i na više od 50 likovnih kolonija. Član je ULUS-a od 1980. a ULUPUDS-a od 2012. godine.
Galerija moderne umetnosti, izložbom crteža Vladimira Jankovića, zaokružila je svoj godišnji izlagački program.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.