ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба дрвореза и слика Драгана Совиља у Галерији модерне уметности: СНАЖАН ЕКСПРЕСИВНИ ИЗРАЗ

IMG_0613Паланачкој ликовној публици представио се дипломирани графичар Драган Совиљ. Изложио је своје дрворезе и слике. Дрворез као медиј уметничког изражавања, како на отварању изложбе рече историчар уметности кустос Славенка Чишић Урошевић, од давнина је заокупљао пажњу уметника. Овај вид графичке технике су Кинези, како се претпоставља, практиковали и пре деветог века да би у седамнаестом достигао висок ниво. У Јапану се развио посебан вид дрвореза (UKIOY), који је имао велики утицај на примену и развој ове технике у Европи.

-Није случајно што је овај медиј заинтересовао Драгана Совиља, који му се сасвим посветио – истакла је Славенка Чишић Урошевић. – У наизглед конфузним IMG_0620композиционим решењима наћи ћемо енергичну, контрасну борбу светла и таме. Уз трепераво смењивање црних и белих површина, снажног експресивног израза, јаких контраста, динамичних композиција прекривених по некад мрежом финих линија, открићемо мноштво асоцијативних облика. Има се утисак да су у његовим делима сакривени светови, које само путем сопствене имагинације можемо открити.

Драган Совиљ рођен је у Нишу 1951. године. Дипломирао је на одсеку графике Факултета ликовних уметности у Београду у класи професора Бошка Карановића. Постдипломске студије је завршио на истом факултету 1983. Школовао се и у Диселдорфу у класи професора Gunter Ueckera. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а.

IMG_0616Бави се позоришном, филмском и сценографијом опреме. Своја остварења излагао је у Београду, Смедереву, Лазаревцу, Зрењанину и  Новом Саду.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *