Izložba drvoreza i slika Dragana Sovilja u Galeriji moderne umetnosti: SNAŽAN EKSPRESIVNI IZRAZ

IMG_0613Palanačkoj likovnoj publici predstavio se diplomirani grafičar Dragan Sovilj. Izložio je svoje drvoreze i slike. Drvorez kao medij umetničkog izražavanja, kako na otvaranju izložbe reče istoričar umetnosti kustos Slavenka Čišić Urošević, od davnina je zaokupljao pažnju umetnika. Ovaj vid grafičke tehnike su Kinezi, kako se pretpostavlja, praktikovali i pre devetog veka da bi u sedamnaestom dostigao visok nivo. U Japanu se razvio poseban vid drvoreza (UKIOY), koji je imao veliki uticaj na primenu i razvoj ove tehnike u Evropi.

-Nije slučajno što je ovaj medij zainteresovao Dragana Sovilja, koji mu se sasvim posvetio – istakla je Slavenka Čišić Urošević. – U naizgled konfuznim IMG_0620kompozicionim rešenjima naći ćemo energičnu, kontrasnu borbu svetla i tame. Uz treperavo smenjivanje crnih i belih površina, snažnog ekspresivnog izraza, jakih kontrasta, dinamičnih kompozicija prekrivenih po nekad mrežom finih linija, otkrićemo mnoštvo asocijativnih oblika. Ima se utisak da su u njegovim delima sakriveni svetovi, koje samo putem sopstvene imaginacije možemo otkriti.

Dragan Sovilj rođen je u Nišu 1951. godine. Diplomirao je na odseku grafike Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Boška Karanovića. Postdiplomske studije je završio na istom fakultetu 1983. Školovao se i u Diseldorfu u klasi profesora Gunter Ueckera. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a.

IMG_0616Bavi se pozorišnom, filmskom i scenografijom opreme. Svoja ostvarenja izlagao je u Beogradu, Smederevu, Lazarevcu, Zrenjaninu i  Novom Sadu.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.