ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Љиљане Стојановић у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: БИСЕРИ ГРАФИЧКЕ УМЕТНОСТИ

-Она је и велики мајстор у прецизном познавању занатских поступака и њихових укрштања

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба графика Љиљане Стојановић. Изложени радови, као мала графичка форма, настали су у периоду од 1977. до 2017. године. Уметницу је ликовној  публици представила историчар уметности Славенка Чишић Урошевић.

Ликовни критичар Весна Тодоровић у ауторском тексту „О Граду и звездама“, каже да је Град Љиљане Стојановић безимен, а изгледом је сведен на амблематску значку било којег града на свету.

-Њена ликовна интерпретација еволуира у бајковити одраз историчности стилова, које препознајемо у облицима прозора и врата, а понајвише кровова – истиче Весна Тодоровић. – Они постају маркационе линије ове својеврсне архитектонске компилације са јаким призвуком оријенталног и сакралног. Љиљана је извела многе генерације приказа Града, једнако убедљиве како у великом, тако и у малом формату. Као осведочени мајстор малог формата, она у опсег 3 X 3 цм. смешта мисао са којом се вуче реп бесконачности. Осим тога, она је и велики мајстор у прецизном познавању занатских поступака и њихових укрштања.

Читав опус Љиљане Стојановић стиче аутобиографску обојеност. Град искрсава као лични симбол, као ликовни одраз структуре бића свог аутора. Искрсава као прикривени портрет сложених стања једног креативног духа, симбол осмишљавања властитих снова и скровитих закутака унутрашњег живота. Отуда њен Град и није баш сасвим безимен.

Љиљана Стојановић је рођена у Љубљани, а дипломирала је и постдипломске студије завршила на одсеку графике на Факултету ликовних уметности у Београду. Члан  је УЛУС-а и УЛУПУДС-а у звању истакнутог уметника. Приредила је 42 самосталне изложбе графика, цртежа и акварела. Излагала је на преко 500 колективних изложби и на многобројним бијеналима и тријеналима графике у земљи и иностранству. Добитник је награде Кабинета графике ЈАЗУ, награде за графику на изложби „Београд инспирација сликара“, награде за графику на XX ликовним сусретима у Суботици и др.

Њени радови налазе се у збиркама Народног музеја у Београду, Музеју града Београда, Музеју савремене уметности Војводине, Галерији савремене уметности у Нишу, Народном музеју у Краљеву, Кабинету графике ЈАЗУ у Загребу, Народном музеју у Пожаревцу, као и у многим приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Д. Ј.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *