ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба скулптура Предрага Ложаића у Галерији „Круг“: ДЕЛА ОСОБЕНОГ  ПОСТУПКА

IMG_1526-Овај стваралац, израду сувенира по поруџбини и скулпторских форми за различите намене, не сматра много битним за своју уметничку биографију

 

У Галерији „Круг“ у Смедеревској Паланци, под називом „Магија Балкана“, отворена је изложба скулптура Предрага Ложаића-Профе из Београда. Отварајући изложбу, у име истоименог Креативног центра,  Бојан Маринковић је подсетио да су  у граду, осим ове, уприличене још две: једна у Галерији модерне уметности, а друга у Народном музеју.

IMG_1524Предраг Ложаић, обраћајући се посетиоцима ове изложбе, изнео је да је 2011. започео нови опус „Балканска фил-хармонија облика“ на коме је радио све до октобра ове године, када се представио ликовној  публици у Галерији „Атријум“ Библиотеке града Београда. У последњих пет година ангажовао се и на неким уметничко-занатским пословима, али израду сувенира по поруџбини и скулпторских форми за различите намене, не сматра посебно битним за његову уметничку биографију.

Никола Шуица, као рецензент, наглашава да лабава и ризична, наоко хазардерски постављена дрвена упоришта која Предраг Ложаић креира, нису тек још једна верзија скулпторског намештаја.

IMG_1522-Дозвани су архе – принципи и верски прагови отискивања, и који као и дрво од кога је обликовањем и обрадом настало, надвладавају пометњу потрошачких којештарија и униформисаних облика данашњице – запажа Шуица. – Уколико је тако у стваралачком обликовању, по свој прилици, је и у понашању, као избору како настаје тако особена скулптура – намештај – предмет… Предраг Ложаић је у позицији ствараоца бритког али иреалног, далеког простора што се надвија и заокружује пред нашим могућим одразима и физичким близинама.

Овај студент Николе Вукосављевића, Вељка Лалића и  Славољуба Цаје Радојчића, учесник је више групних изложби, а 1998. је имао  два самостална представљања у Галерији „Андерграунд“ и Кафе галерији Културног центра Београда. Излагао је и у Галерији Факултета ликовних уметности. Прошле године његови радови могли су се видети и у Кући краља Петра на изложби „Студенти и њихови професори“.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *