Izložba u Narodnom muzeju o đeneralu Božidaru P. Terziću: SARADNjA NA KVALITETNOJ OSNOVI

img_2685-Milanovčani se prvo upoznali sa životom i delom generala i akademika Živka Pavlovića, a sada i Palančani sa likom i delom poznatog generala Rudničko-takovskog kraja

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba o đeneralu Božidaru P. Terziću. Njome praktično ovaj i Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca nastavljaju plodnu saradnju. Prošle godine, da podsetimo tamo je palanački Muzej gostovao sa sličnom izložbom o generalu i akademiku Živku Pavloviću. Bila je to lepa prilika da se Milanovčani upoznaju sa životom i delom visokog oficira, koji je rođen u Bašinu, a sada i Palančani sa generalom iz rudničko-takovskog kraja.

-Hoću, pre svega, da se zahvalim našem sugrađaninu Miletu Božoviću, koji je inicirao saradnju muzeja iz Smederevske Palanke i Gornjeg Milanovca – kazao je otvarajući svečanost direktor Narodnog muzeja Stevan Martinović. – Ta saradnja je prerasla u divno prijateljstvo, ne samo naših ustanova već i svih zaposlenih u njima. Nadam se da će i naša dva grada, baš kao što smo i mi, početi da sarađuju. Moram još  jednom  reći  da nije gospodina Mileta Božovića, ne bi bilo ni ovog događaja. Drago mi je da u našem gradu imamo ljude koji su toliko posvećeni kulturi.

img_2683Zahvaljujući se zaposlenima u muzeju Rudničko-takovskog kraja, na čelu sa v. d. direktora Aleksandrom Marušićem, Martinović je izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u narednoj godini, uz očekivanje da će raditi na nekim zajedničkim projektima.

-Saradnja naših muzeja traje više godina, a  meni je u Starom Selu rečeno da je vaš Muzej veoma ozbiljna kuća kulture. Od njih sam čuo da ste vi, Palančani, vrlo ozbiljna publika – kazao je Aleksandar Marušić.- Rečeno mi je, takođe, da se jako dobro razumete u kulturu i istorijsko nasleđe. Mi smo uspostavili saradnju i dobro se upoznali još u aprilu kad je ovaj Muzej slavio 50 godina od osnivanja. Sticajem okolnosti, u predvečerje Dana primirja u Prvom svetskom  ratu, odlučili smo da ovde pokažemo nešto od istorijskog nasleđa našeg kraja.

Marušić  je u nastavku naveo da je gornjomilanovački muzej prilično mlad, postoji zamalo 23 godine i poznat je, pre svega po Drugom srpskom ustanku, po Takovu, dinastiji Obrenović… Istakao je takođe da su život i rudarenje na Rudniku veoma stari i neprekidno traju do ovih dana. Gornji Milanovac je posle Drugog svetskog rata doživeo procvat industrijalizacije. Srećom, industrija je opstala i, kako Marušić reče, mogu se pohvaliti da su jedan pristojan kraj, gde se još, uprkos svemu, ne živi tako loše kao u nekim drugim sredinama. Posebno se dosta ulaže u kulturu, a plod toga je i izložba o đeneralu Božidaru P. Terziću, čiji je koautor Irena Mandić.

img_2686-Mi smo hteli da kroz jednu tribinu obeležimo 140. godišnjicu  rođenja našeg đenerala, ali kako smo u Vojno-istorijskom arhivu u Beogradu uspeli da dođemo do njegovog personalnog dosijea, rodila se ideja da krenemo u jedno ozbiljnije izučavanje njegovog lika i dela – dodao je Marušić.-To je trajalo nekih godinu dana da bismo na rođendan našeg Muzeja premijerno otvorili ovu izložbu. Smislili smo da kroz 25 informativnih panoa, ili postera,  prikažemo sve poznate, ali i pouzdane podatke. Uspeli smo da ispravimo i neke podatke iz njegove lične biografije. Nažalost, general se nije ženio, pa tako nije ni ostavio potomstvo. Na sreću, došli smo do njegove materijalne zaostavštine, pa i one koju čuvaju njegovi pobočni potomci. Uspeli smo da rekonstruišemo ne samo njegov život, već i epohu u kojoj  je živeo i delovao.

Izložba o đeneralu Terziću, koja je priređena u palanačkom Narodnom muzeju, je deseta po redu. Pored Čačka, Beograda i Smederevske Palanke, jednim manjim delom ova postavka je gostovala i u Parizu, što je omogućila unuka francuskog vojvode Franše De Perea.

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *