Izložba Vladimira Sekulića u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: PROVLAČI TAMU KROZ VIŠE OBLIKA LIKOVNOG IZRAŽAVANJA

IMG_0399Galerija moderne umetnosti  Narodnog  muzeja u Smederevskoj Palanci ugostila je Vladimira Sekulića, likovnog stvaraoca iz Krupnja. On je rođen u Loznici, a školovao se  u Šapcu i Beogradu, gde je 2011. godine završio  Fakultet likovnih umetnosti. U majstorskoj radionici  filmskog reditelja Emira Kusturice proveo je tri godine baveći se odnosom filma i slikarstva. Idejni je tvorac street art festivala „Regeneracija“ u Krupnju i predsednik nezavisne kulturne asocijacije „Zeleno oko“ u sklopu koje je realizovano nekoliko projekata iz kulture i ekologije.

Njega je likovnoj publici Smederevske Palanke predstavila Slavenka Čišić Urošević, nakon čega je lično predstavio svoja  ostvarenja. Za sebe je kazao da je hroničar koji, kao objektivni izvestilac, provlači tamu kroz nekoliko oblika likovnog izražavanja, uz naglasak da određenim umetničkim medijem, izbegava da publici nametne svoje mišljenje.

IMG_0401-Način  mog likovnog izražavanja jeste prvenstveno dokumentaristički i zasnovan je na istinitim događajima iz sveta koji nas okružuje – napisao je u katalogu koji prati izložbu u Smederevskoj Palanci.- Po arhivama sećanja, internet i drugim bazama podataka tražim neophodnu tehničku dokumentaciju kao pripremu za stvaralački postupak. Interesovanje pronalazim u specifičnim društvenim situacijama tematski nedovoljno zastupljenim u savremenoj likovnoj umetnosti. Pink Panteri su okarakterisani u javnosti kao antiheroji, superheroji, ili vodeći negativci današnjice. Oni su fenomen koji, za razliku od izmišljenih junaka, ima svoje poreklo i konstantnu višegodišnju prisutnost na ulicama širom Evrope i sveta. Stilska ujednačenost njjihovih pljački, brzina, preciznost, nonšalantnost i mističnost dovela ih je u žižu medija, filmskih ekipa i  brojne publike. S obzirom da ih  krasi glamur, a glamur pored dijamanata može biti i likovna umetnička vrednost, navode me da razmišljam o njima kao temi njihove osobenosti.

Vladimir Sekulić ima iza sebe više izložbi u zemlji i svetu.

D. J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.