ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Владимира Секулића у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: ПРОВЛАЧИ ТАМУ КРОЗ ВИШЕ ОБЛИКА ЛИКОВНОГ ИЗРАЖАВАЊА

IMG_0399Галерија модерне уметности  Народног  музеја у Смедеревској Паланци угостила је Владимира Секулића, ликовног ствараоца из Крупња. Он је рођен у Лозници, а школовао се  у Шапцу и Београду, где је 2011. године завршио  Факултет ликовних уметности. У мајсторској радионици  филмског редитеља Емира Кустурице провео је три године бавећи се односом филма и сликарства. Идејни је творац street art фестивала „Регенерација“ у Крупњу и председник независне културне асоцијације „Зелено око“ у склопу које је реализовано неколико пројеката из културе и екологије.

Њега је ликовној публици Смедеревске Паланке представила Славенка Чишић Урошевић, након чега је лично представио своја  остварења. За себе је казао да је хроничар који, као објективни известилац, провлачи таму кроз неколико облика ликовног изражавања, уз нагласак да одређеним уметничким медијем, избегава да публици наметне своје мишљење.

IMG_0401-Начин  мог ликовног изражавања јесте првенствено документаристички и заснован је на истинитим догађајима из света који нас окружује – написао је у каталогу који прати изложбу у Смедеревској Паланци.- По архивама сећања, интернет и другим базама података тражим неопходну техничку документацију као припрему за стваралачки поступак. Интересовање проналазим у специфичним друштвеним ситуацијама тематски недовољно заступљеним у савременој ликовној уметности. Пинк Пантери су окарактерисани у јавности као антихероји, суперхероји, или водећи негативци данашњице. Они су феномен који, за разлику од измишљених јунака, има своје порекло и константну вишегодишњу присутност на улицама широм Европе и света. Стилска уједначеност њјихових пљачки, брзина, прецизност, ноншалантност и мистичност довела их је у жижу медија, филмских екипа и  бројне публике. С обзиром да их  краси гламур, а гламур поред дијаманата може бити и ликовна уметничка вредност, наводе ме да размишљам о њима као теми њихове особености.

Владимир Секулић има иза себе више изложби у земљи и свету.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *