Izložba Zorana Todora u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

IMG_1054ČEDO POSTMODERNE

 

Izložba Zorana Todora, upriličena u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci pod nazivom „Korozija“, privukla je veliki broj ljubitelja slikarstva. Bio je to istinski kulturni događaj, čije je otvaranje lišeno svakog klišea, pa bi se moglo uzeti kao pelcer i za druge slične manifestacije. Ovu postavku već su videli Gornjomilanovčani i Borani, a priliku za to će, bar po najavama, imati i likovna publika u još nekim gradovima.

Autor je ovu izložbu posvetio svom nastavniku likovnog u osnovnoj školi, nedavno preminulom Živoslavu Žiletu Mijatoviću, a poseban ton njenom otvaranju dale su Todorove učenice, koje i same plove „umetničkim vodama“ Biljana Živković, direktorka Narodnog muzeja i kustos mr Ana Milošević. Ova druga čak ga je intervjuisala, pa su njena pitanja i Todorovi odgovori objavljeni u lepo osmišljenom katalogu pod naslovom  „Korozija kao igra ili umetnost odbačenog“. Podsećajući da se Zoran Todor kao umetnik formirao u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka, istakla je da je on „čedo postmoderne“, a likovna kritika je njegove „Korozije“ prepoznala kao novi Enformel. Slike iz ovog ciklusa nastajale su čitavu deceniju i prethodile su zajedničkom imenu.

IMG_1058Govoreći kako je sve krenulo, Zoran Todor je počeo od samog „prapočetka“.

-Počelo je tako što sam jednog popodneva na raskrsnici, odmah po izlasku iz autobusa, našao komad gvožđa. Kakav komad gvožđa, oduševio sam se, sagao i uzeo, kad sam stigao pred svoju kapiju, pomislio sam da ga bacim, ali mi je bilo žao,pa sam odlučio da ga ponesem u atelje. Tako je stajao u jednoj kesi godinu, a možda i dve.

Drugi deo Todorove priče, odnosio se na period od pre desetak godina kad je „Politika“ obeležavala vek izlaženja. Tim povodom objavila je pregršt starih fotografija.

-Jedna od njih me je „isprovocirala“ – iznosi Todor. – Motiv je bio sa Kalemegdanske terase sa koje je grupa ljudi gledala izmaglicu u prostoru budućeg grada, Novog Beograda. Ono što meni nije dalo mira bilo je drvo koje deli fotografiju. Gledao sam tu fotografiju i parče metala, koje sam stavio na stablo i sve se tako uklopilo da sam dobio divan pejsaž. Lepo su se uklopili fotografija i korozija koja je „glumila“ krošnju. Sve sam to stavio na dasku, koja je postala nebo. Ličilo je na sliku pa sam odmah uzeo lepak i sve to zalepio, a onda belom uljanom sve to ujednačio. Tako je nastala moja prva „korozija“ pod naslovom „Kalemegdan“.

Na početku ove fantastične umetničke večeri u palanačkom Muzeju publiku je pozdravila Biljana Živković, a o izloženim radovima govorila je Ana Milošević. Biljana Živković je istakla da je Zoran Todor daroviti umetnik i veliki prijatelj ustanove koja mu je ustupila prostor za izlaganje. Ana Milošević je iznela da on ove radove izlaže od 2008. godine, podvukavši pri tom da su o njima napisani jako lepi analitički tekstovi kompetentnih autora.

Sam  autor je naveo da se duže vreme spremao za ovu izložbu i da pred svoje sugrađane izlazi posle pauze od desetak godina.

-Izlagao sam dva puta godišnje sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Vuksan“, ali slike iz ove postavke nisu bile dostupne palanačkoj publici – kazao je Todor. – Sada se konačno ukazala potreba da te slike budu ovde izložene. Ovome je prethodio jedan zanimljiv put, a sve se vrtelo oko jedne male slike koja je bila početak. Ja se najsrdačnije zahvaljujem mojim učenicama Biljani i Ani, koje su mi otvorile izložbu. Hteo bih da kažem još da ovu izložbu posvećujem dragom nastavniku Žiletu Mijatoviću, koji me uputio ovom stazom i od koga sam mnogo naučio. Nadam se da ove moje reči dopiru  do njega zato mu na svemu hvala.

Zoran Todor je rođen u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ovo je njegova dvanaesta samostalna izložba. Dobitnik je više prestižnih nagrada, kao što su otkupna nagrada na Trećem internacionalnom trijenalu u Nirnbergu, druga nagrada na konkursu „Pivo Karamatijević“ u Pljevljima, nagrada za slikarstvo XIV jugoslovenskog bijenala u Rijeci, zatim XXVI oktobarskog likovnog salona u Kovinu, VI bijenala likovne i primenjene umetnosti u Smederevu, Grand prix Druge  međunarodne izložbe umetnosti u minijaturi u Majdanpeku, nagrada publike i memorijala Bratislava Brace Petrovića u Boru…

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.