ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ обележило 110 година постојања: ДВА И ПО САТА ИГРЕ И ПЕСМЕ

IMG_2100-У програму учествовало 200 извођача: од ветерана до полетараца

 

Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ у Смедеревској Паланци није могло на бољи начин да обележи  110. годишњицу постојања. У програму, који је трајао два и по сата,   учествовало је 200 извођача: од ветерана до полетараца. Велики народ оркестар, фолклорце, групу певача и солисте аплаузом је наградила бројна публика са трибина фискултурне дворане Основне школе „Вук Стефановић Караџић“.

Сценариста и редитељ Слободан Тодоровић-Токи тачно у 18 часова, за  кад је био и најављен почетак  овог, могло би  се рећи, културно-забавног  спектакла, извео је на отворену сцену момке и девојке који су извели „Испраћај у војску“ желећи да покаже како се некада из Куће код кестена  одлазило на одслужење војног рока, што се практиковало од 1977. године, када се КУД „Абрашевић“ за стално преселио у Улицу Вука Караџића 15.

У хладовини најпознатијег и најзнаменитијег кестен-дрвета у граду, много генерације играча, певача и свирача упловиле су у културно-уметнички аматеризам високог домета. А све је – треба истаћи – почело много раније, далеке 1905. Првомајским уранком на Киселој IMG_2117води. Уочи великог радничког празника изведена је позоришна представа „Јазавац пред судом“, а  неизбежно је наступио и хор са „Марсељезом“. Већ наредне године  публика је одушевљено аплаудирала  глумцима који су оживљавали ликове из позоришног комада „Предлог закона о радњама“.

Водитељ програма Александар Божовић, већ на самом почетку јубиларног годишњег концерта, подсетио је  публику да је КУД „Абрашевић“ добитник Октобарске награде – највишег општинског признања, и других одличја за свој вишегодишњи предани рад и допринос култури града. Његова колегиница Софија Радовановић, истичући да је „Абрашевић“ годинама окупљао  талентоване музичаре, певаче, играче и друге, имао и повремене прекиде у раду, али да се жишка културно-уметничког аматеризма практично није  гасила у срцу људи. Тако је крајем шесте деценије минулог века КУД васкрсао као митска птица кад је на његово чело ступио глумац и туристички радник Милош Милошевић, у граду познатији као Миша Месец.

По истеку његовог мандата, а на иницијативу Љубише Илића-Малаге и Петра Митровића-Жабе,  за новог председника изабран  је новинар Никола Владисављевић од када „Абрашевић“, како се  истиче у сценарију прославе стодесете годишњице, хвата залет за памћење. Велики народни оркестар тада је водио Велимир Бачујков, хор и Мешовити октет  Милоје Милекић, са певачима је вежбао Љубиша Илић-Малага, док се  послова кореографа прихватио  Бранислав Бранко Милетић. Извођене су игре Шумадије, Врања, Хрватске, Баната, Нишаве… и први пут градске  игре.

Вредни чланови „Абрашевића“ путовали су Југославијом уздуж и попреко, а ишло се и на турнеје ван граница земље. Наступало се пред публиком у  Аустрији, Италији, Грчкој, Холандији, Швајцарској, Луксембургу, Немачкој, Румунији, Турској,. Бугарској… За време председниковања Николе Самарџића, у сарадњи са Туристичком организацијом општине, уприличена је вишедневна турнеја по Словенији.

Славу овог Културно-уметничког друштва проносиле су многе генерације певача: Даница Обренић, Миле Богдановић, Павле Стефановић, браћа Танасијевић, Љубиша Илић-Малага, Анкица Миловановић, Миомир Ђорђевић, Бора Гарчић, Милан Тодоровић-Тоша, Гордана  Стевановић, Зора Мировић… Њиховим путем данас настављају Александра Станојевић и Ивана Михаиловић.

IMG_2126Под фолклорне сводове Куће код кестена, зарад нових кореографија, дошао је Мирослав Барјактаревић-Табарка. Он је поставио игре из западне Србије, а његово дело је и корео-приказ „Испраћај у војску“ који се одржао до ових дана са изгледом да још дуго траје.

Сценариста је овом приликом подсетио  и на неке „нестандардне активности“ КУД-а „Абрашевић“ какво је, на пример, било учешће на „Турниру духовитости“ под мотом смех на свој цех, а у организацији „Политике Експрес“.Турнир је касније прерастао у Лигу смеха када је  1944. године смехотресна екипа „Абрашевића“ под капитенском палицом Слободана Тодоровића-Токија освојила прво место, испред Новог Сада, Суботице, Крагујевца, Ужица, Пирота, Врања…Под кестеном се приређују књижевне вечери, а у сали ликовне изложбе. У простору „Абрашевића“ први је излагао Душан Мишковић,сликар из Београда, чијим се делегатом поноси наш Народни музеј.

Надежда Јанковић је прва жена председник у историји „Абрашевића“ и то у два мандата. У то, дамско време, како га карактерише сценариста и редитељ ове прославе, Слободан Тодоровић-Токи, почео је рад  Драмског студија „Бен Акиба“ под надзором Љубивоја Миљковића. Покренута је и Музичка школа са тридесетак полазника, коју је водио Саша Павловић, данас декан бањалучке Академије уметности. Осмишљен је Фестивал дечјег фолклорног стваралаштва „Маза“ као захвални  мементо за легат Мирољуба Првуловића-Мазе.

Стогодишњак лаких ногу, „Абрашевић“, у организацији председника Радомира Тасића и потпредседника Зорана Јовановића, обзнанио је   век трајања концертом „Године нам лепо стоје“. А за време председниковања Живадина Жилета Томића, за уметничког руководиоца Ансамбла народних игара, дошао је млади „абрашевићевац“ Марко Тројановић. Он се образовао на Катедри  за традиционалну игру у класи др Оливере Васић.

IMG_2111Печат славе, под заставом „Абрашевића“ оставили су Диксиленд ансамбл „Седморица Паланчана“, „Квинтет Паланчани“, „Комбо 6“ (касније „Синкопе“). Из овог КУД-а потекао је виолончелиста Великог народног оркестра Радомир Раја Ђорђевић, данас признати кантаутор. У сећањима многих генерација одзвањају  фрулашки тонови Раше Банковића, Свете Танасковића-Плавог  и Милета Радојевића.

Томислав Митровић, један од величанствених са кормила „Абрашевића“, такође је оставио свој траг у раду овог КУД-а. Његово председниковање памти се, уз друге активности, по  две позоришне представе: „Обрни-окрени“ за одрасле и „Бајка о бајци“ у режији Радета Михајловића.

У времену које траје, историју  „Абрашевића“  исписују актуелни Драгић Јевтић и председник Извршног одбора Зоран Живковић. Њима се равноправно  придружују Бојан Антић, уметнички руководилац Играчке секције, Иван Пантић, шеф свих играча, Горан Милићевић, руководилац Музичке секције,  Марина Угриновић, музички педагог и бројно чланство. Овогодишњи јубиларни концерт, уз поменуте, потписали су сценографи Горан и Лидија Рајичић, мајстор светла и тона Кристијан Вељковић, уредник Маркетинга Марко Тројановић и инспицијенти Горан Милојковић и Бранислав Станичић.

Драгољуб Јанојлић

 

ПРИЗНАЊА

Дипломе „Абрашевића“, као признање за вишегодишњи рад и показане резултате, добили су Драган Стефановић, Горан Милићевић, Иван Пантић, Мирослав Николић, Бранислав Станичић, Живорад Славнић, Марко Тројановић и Слободан Тодоровић-Токи.  Уручио их је председник КУД-а Драгић Јевтић.

СОЛИСТИ

У музичком делу програма наступили су Зоран Живковић, Ивана Михаиловић,Марина Угриновић, Стефан Илић, Иван Милићевић, Дијана Милошевић, Александра Станојевић, Божидар Јањић и Љиљана Весић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *