Na Svetosavskom književnom konkursu u Knjaževcu nagrađene Nina Živković, Lidija Aranđelović i Ljiljana Milosavljević

Na XXIX Svetosavskom književnom konkursu u Knjaževcu, koji je raspisan u čast 140 godina od rođenja Vladislava Petkovića Disa, učestvovalo je 79 u konkurenciji mladih i 84 starijih autora.

Specijalne nagrade u konkurenciji mlađih autora osvojile su učenice OŠ „Olga Milošević“, Nina Živković i Lidija Aranđelović

U konkureniji odraslih treću nagradu u kategoriji proza, za rad „Priče iz šuma“, je osvojila Ljiljana Milosavljević član KK „21“.

Priče iz šuma

Sve nam se čini, večno ćemo. U trenu, zgusnuto, uživam u pogledu na Dunav – kažu, plavog, a meni se zeleni. Prikazuju i novogodišnji koncert Bečke opere iz tamo neke godine. Diriguje vremešni Zubin Mehta i sav treperi, ruke mu lebde na talasima zvuka. Oči – i njegove i moje, prate virtuozne pokrete ruku izvođača filharmonije. Enterijer dvorane, cvetni aranžmani jedinstveni.

Dunavom plovi lađa. Putujemo dušo mila. Putuje i svemirska sonda Vojadžer, lansirana davno, u mojoj mladosti. Napustila je naš Sunčev sistem i putuje svemirskim bespućem. Javlja se još uvek i sluša šta joj ko zapoveda. Kad ode još dalje, toliko da za nas neće mariti, krenuće na večno putovanje sa zlatnim diskom na kojem je sve zapisano. I jezik naš, između pedesetak drugih, sa našom adresom. Štrausa, valcera, Dunava, nas, tamo, verovatno nema. Ima nas u ovom životu.

Slike, zvuke, boje, mirise, treptaje i uspomene za večnost slažem. Verujem u mentalnu komunikaciju, razgovore snova u snu, putovanja duša. Crvenkapa i Vuk, odavno nisu bajka za decu. Bajke su oduvek bile za odrasle, samo što su ih pričali deci. Pričaju i danas, samo što ni deca u bajke više ne veruju. Zaneti jurnjavom da dohvate mesec, odrasli to ne shvataju. A oni koji sačuvaše u sebi detinju dušu, rešili da se vrate u šumu.

Crvenkapa, zanesena u svojoj radoznalosti, bere cveće, sluša ptice i ne gleda kuda hoda. Utabanu stazu je izgubila odavno.

A vuk? Vuk, nije onaj strašni iz bajke.

Vuk priča najlepše priče…

Smejem se, kako ume samo malo dete.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.