ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Над књигом стихова Маре Ruegg Петровић: ПЕСМЕ СА ЛИСТА БРШЉАНА

mara-ruegg-petrovic-„Нигде нема ласта које су мојим небом летеле, али ни људи да проговоре пре смрти“ – суочава се с болном реалношћу песникиња

 

Издавачка продукција аранђеловачке „Стварности“ богатија је за јој једну књигу. У њеном издању изашла је из штампе збирка песама Маре Ruegg Петровић под насловом „Приближавањесеби“.

Објављене песме настале су у „младим годинама“ ауторке и представљају њен животно-песнички завет. Племенита душа и храбро срце омогућили су јој да се отисне у свет, пропутује свим континентима, и скраси се у Швајцарској. Последњих година чешће борави у завичају коме, испуњавајући свој завет, на уздарје приноси и ову књигу поезије.

Деценијски покушаји приближавања себи, исказани кроз оригиналне поетско-рефлексивне слике, као да су и данас актуелни и имају, може се рећи, универзални значај. Ауторка се у  једној песми зариче да ће „цео свет претрести док не пронађе себе“, а у другој горко констатује како нигде нема ласта које су њеним небом летеле, али ни људи да проговоре пре умирања.

scan-161031-0001Чини се да она кроз песму исписује животну исповест крају из кога је кренула у „бели свет“, остављајући у души дубоке трагове детињства и девојаштва, па зато читаоцу открива да јој је у срцу до суза порасла свака реч. „Ја сам песму на листу бршљана оставила“, стихом проговара, а онда из ње као вулканска лава избија мисао: „Хоћу да проговорим ћутањем“, да би у венац песме уплела и сопствени песимизам, рекавши како јој не треба нико више, јер „има тугу, птице и небо.“

Песникиња је рођена у Брајковцу код Лазаревца. Живи у Швајцарској, где је уз друге књиге, срочила и свој животопис, неку врсту биографског романа под насловом „Бабин благослов“, чији излазак из штампе очекује до краја године.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *