Narodni muzej obogatio svoju Zbirku srpskog srednjevekovnog novca dinarom despota Đurđa Brankovića iz 1435. godine

Ovog meseca Narodni muzej u Smederevskoj Palanci je akvizicijom obogatio svoju Zbirku srpskog srednjevekovnog novca izuzetnim primerkom. U pitanju je novčić despota Đurđa Brankovića. Dinar despota Đurđa Brankovića, iskovan 1435. godine, na aversu je natpis GNI DESPOTI G, dok je na reversu predstava lava koji korača nalevo.
Despot Đurađ upravljao je Kosovom i Zetom, kao savladar despota Stefana, svog ujaka. Sazidao je na ušću Jezave u Dunav poslednju srpsku prestonicu, tvrđavu Smederevo, koja je postala centar u koji su se sjatili mnogi naši, bugarski i grčki književnici, prepisivači i sastavljači originalnih dela srpske srednjovekovne književnosti.
Novčarstvo despota Đurđa odlikuje se velikim brojem emisija koje možemo podeliti na dva razdoblja: kovanje oblasnog gospodara od 1402. do 1427. godine, i kovanje despota od 1427. do 1456. godine. Kovao je dinare, poludinare i obole u svojim cekama u Trepči, Prištini, Smederevu, Rudniku, Rudištu, Novom Brdu i Turn Severinu, a držao je kovnice u Albaniji i u Ugarskoj. Kovao je i niz zajedničkih emisija sa bratom Lazarom, kraljem Bosne Stefanom Tomašem i ugarskim kraljevskim namesnikom Jankom Hunjadijem.

Njegov novac je cirkulisao na teritoriji srpskih zemalja i u susednim državama. Srpski novac u vreme despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića ima najmanji obim i težinu. Ova vrsta novca danas se zove obola, a u narodu su poznati kao maljušnici. Na većini njegovih kovanica od heraldičkih oznaka, prvi put se javlja lav porodice Branković, kao i stilističke novine renesansnog karaktera: cvet krina, snežna pahuljica i dr.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.