Nova izložba u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“, iz posebnog ugla: KRUGOVI I REFLEKSIJE

DSC00357Nikos Arvanitidis, docent grafike na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, predstavio je u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ scensku instalaciju pod nazivom „Odblesak iz ogledala“. Izložbu je otovorila Dušica Starčević, a sam umetnik ukazao je, ovom prigodom, na osnovno značenje postavke – koja svesno računa sa interakcijom publike.

Na okrugloj limenoj podlozi, koja predstavlja središte izloženoh likovnih radova, predstavljeno je rađanje osnovnih oblika, koji će postati građa kosmosa. Ovi krugovi tako predstavljaju sobom ograničeno područje DSC00356bića, postojećeg, „krugove nad bezdanom“. Predloženo značenje dopunjuje i svojevrsna sklupltura, okrugli crni bazen ispunjen vodom, kola pulsira u ritmu „eshatološke muzike“, pružajući zvučnu kulisu vizulenom doživljaju.

Izvor reflektujućeg metala, na kome su oslikani prizori prapostanja, upućuje na ogledanje posmatrača u ovom činu stvaranja. Takođe, ova tematizovana refleksija, zajedno sa muzikom, čini celokupnu postavku, a ne sdamo izložene radove ponaosob, svojevrsnim poprištem umetničkog doživljaja, u DSC00358kome se značenja reflektuju reakcijom percipijenata, a ona nadalje reflektuju posmatranjem tog posmatranja, poput neprestanih odraza u ogledalu, umnožavajući čin stvaranja u nepregledan zbir „trenutaka“, pružajući mu tako dimenziju neiscrpne budućnosti.

Nikis Arvanitidis je Novosađanin. Njegov otac, Grk, poznati je restarurator ikona, pa je Nikos, posmatrajući oreole na ikonama došao na ideju da kružno predstavi eshatološki doživljaj postanja, i u njega unese temu refleksije.

Izložba u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ biće otvorena do petog juna.

 

 

V. Đurđević

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.