ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Нова изложба у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“, из посебног угла: КРУГОВИ И РЕФЛЕКСИЈЕ

DSC00357Никос Арванитидис, доцент графике на Факултету уметности у Звечану, представио је у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ сценску инсталацију под називом „Одблесак из огледала“. Изложбу је отоворила Душица Старчевић, а сам уметник указао је, овом пригодом, на основно значење поставке – која свесно рачуна са интеракцијом публике.

На округлој лименој подлози, која представља средиште изложенох ликовних радова, представљено је рађање основних облика, који ће постати грађа космоса. Ови кругови тако представљају собом ограничено подручје DSC00356бића, постојећег, „кругове над безданом“. Предложено значење допуњује и својеврсна склуплтура, округли црни базен испуњен водом, кола пулсира у ритму „есхатолошке музике“, пружајући звучну кулису визуленом доживљају.

Извор рефлектујућег метала, на коме су осликани призори прапостања, упућује на огледање посматрача у овом чину стварања. Такође, ова тематизована рефлексија, заједно са музиком, чини целокупну поставку, а не сдамо изложене радове понаособ, својеврсним поприштем уметничког доживљаја, у DSC00358коме се значења рефлектују реакцијом перципијената, а она надаље рефлектују посматрањем тог посматрања, попут непрестаних одраза у огледалу, умножавајући чин стварања у непрегледан збир „тренутака“, пружајући му тако димензију неисцрпне будућности.

Никис Арванитидис је Новосађанин. Његов отац, Грк, познати је рестаруратор икона, па је Никос, посматрајући ореоле на иконама дошао на идеју да кружно представи есхатолошки доживљај постања, и у њега унесе тему рефлексије.

Изложба у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ биће отворена до петог јуна.

 

 

В. Ђурђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *