ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Нова књига „Бекство из предворја смрти“ новинара и публицисте Драгољуба Јанојлића

Новинар и публициста Драгољуб Јанојлић, члан Савеза књижевника у отаџбини и расејању објавио је нову књигу, „Бекство из предворја смрти“, која је седамнеста у његовом књижевном скору.

У овој књизи, чији је издавач Установа Културни центар у Смедеревској Паланци, сабрана су казивања преживелих заточеника из фашистичких и усташког логора Јасеновац.

Исповести логораша Јанојлић је забележио још крајем прошлог века, а угледала су светлост дана захваљујући разумевању и финасијској подршци Општине Смедеревска Паланка.

Од казивача књигу је дочекала само Илинка Осман која је у логоре Стара Градишка и Јасеновац доведена кад је имала само четири године. У књизи су заступљени и бегунци из немачких логора у Норвешкој. Ова књига на насловној страни доноси и историјску фотографију бегунаца Драгољуба Ђорђевића, Петра Красуље, Јована Стефановића и непознатог шведског војника. Снимљена је на шведско-норвешкој граници 28. октобра 1943. године. Њу је аутору књиге 1977. године уступио Петар Красуља уз напомену да се иста таква налази у једном норвешком музеју.

Планирано је да промоција ове књиге буде уприличена на Градском стадиону „Непокорена младост“, где се током Другог светског рата налазио Завод за преваспитавање комунистичке омладине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *