ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Нова књига Драгољуба Јанојлића: „НЕЖНИ ДИВ ИЗ МОРАВСКЕ БАЈКЕ“

Новинар у пензији и члан Удружења новинара Србије (УНС) Драгољуб Јанојлић објавио је књигу „Нежни див из моравске бајке“ у којој пише о инжењеру машинства и директору Фабрике шинских возила „Гоша“ Браниславу Милановићу Рафу. Овај животопис обједињује информације о Милановићевим професионалним достигнућима, детаље о његовом односу са колегама и причу о љубави са Дафином Илић.

Књига „Нежни див из моравске бајке“ није само прича о животу личности која је оставила траг у друштвеном животу Смедеревске Паланке, већ и о борби за идеале који надилазе време и људе. Главни покретач тих идеала је, судећи по свему што је Јанојлић забележио, била љубав према Дафини Илић, која сеже још из студентских дана.

Милановић је, пише Јанојлић, пожелео да Илићева буде његова супруга од када ју је упознао, а да је одлука била права, показали су тренуци у којима су живели срећно, без много прихода. И немаштина је, додао је Јанојлић, била слатка када су заједно делили „кору хлеба“. Зато је књига и прича о његовој супрузи Дафини, али и његовој деци Весни и Вељку.

Овај животопис представља сплет догађаја из приватног и пословног живота Бранислава Милановића. Због тога у књизи ништа мање место од приче о породици не заузимају ни догађаји с посла који сежу од његовог запослења до тренутка када је и сам мотивисао младе колеге.

Као централни мотив овог животописа издваја се Милановићев однос са људима који су га инспирисали, али и његова љубав према родном Симићеву. Јанојлић је истицао да је село у Милановићу изнедрило искреност, поштење и скромност.

Јанојлић и Милановић су се упознали када је предузеће „Гоша“ кренуло да објављује свој лист, за који је Јанојлић писао текстове. Јанојлић је, инспирисан његовим животом, написао књигу, и како каже, испунио жељу Јане Голубовић да њен деда добије животопис.

Драгољуб Јанојлић је прошлогодишњи добитник УНС-ове награде за животно дело. Награда је дошла као круна пола века дуге новинарске каријере. Текстове је објављивао у „Политици Експрес“, франкфуртским „Вестима“, црногорском листу ДАН, крагујевачком дневном листу ЛИД, паланачкој „Нашој комуни“ и „Паланачким варошким новинама“.  Аутор је бројних књига, међу којима су „Макадам живота“, „Сунце на мачу“ и „Милочер краљице Марије“.

Издавач књиге „Нежни див из моравске бајке“ је Савез књижевника у отаџбини и расејању.

Извор: УНС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *