ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Нова књига поезије Дејана Црномарковића

„Бог је желео да будем птица“ – назив је нове књиге поезије Дејана Црномарковића, коју је издала Народна библиотека „Милутин Срећковић,“ најстарија установа културе у Смедеревској Паланци.

Овај аутор, који сада живи у Бангкоку, ушао књижевни свет Србије и шире са четири раније књиге песама од којих је једна („О изгубљеним данима“) 2015. објављена у Грчкој.

Црномарковић је песмама заступљен у антологији „Бруј Шумадије 1804-2004.“ и у више зборника међу којима је и онај који је пролетос објавио Савез књижевника у отаџбини и расејању, чији је члан.

Црномарковић је и један од оснивача алтернативне групе „5 ум“ и аутор је пројекта „Бунар поезије“.

Његове књиге, штампане на српском и грчком језику налазе се у Библиотеци Канадске интернационалне школе у Хефеју и фонду Националне библиотеке кинеске Провинције Анхуи. Својом поезијом скренуо је пажњу кинеске књижевне јавности, а један тамошњи портал објавио је интервју с њим из кога преузимамо следеће реченице:

„Поезија је мој лични окршај са животом. Неки простор у коме смо „један на један“. Дубоко проживљавам тај сукоб, и свака написана реч ме приближава крајњем исходу. Нема ту победника и пораженог, а остаје реч, остаје песма о њима… Не бих мењао тај фантастичан осећај“.

Дејан Црномарковић је добитник књижевних и новинарских награда, а издавач је и уредник магазина „Независне варошке новине“ и портала „Шумадијске вести“.

Члан је Интернационалне федерације журналиста, Удружења новинара Србије, а од прошле године и Савеза књижевника у отаџбини и расејању.

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *