ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Одржан шести Фестивал дечјег фолклорног стваралаштва „Маза“: СРБИЈА НА СЦЕНИ

20140707-spalanka-kudabrasevic-028У Смедеревској Паланци је, у организацији КУД „Абрашевић“, одржан шести Фестивал дечјег фолклорног стваралаштва „Маза 2014.“. Пред бројном публиком у дворани Градског позоришта наступило је 11 културно-уметничких друштава. Посетиоце и извођаче поздравила је Нада Јанковић, некадашњи председник „Абрашевића“ – домаћина ове лепе манифестације, организоване у част вишегодишњег члана, солисте Мирољуба Првуловића Мазе. Он је,  подсетила је Нада Јанковић, сву своју имовину још за живота завештао „Абрашевићу“.

Фестивал је, у име генералног  покровитеља, Општине Смедеревска Паланка,  отворио велемајстор Ненад Ристић, а улоге водитеља прихватио се наш колега, писац Слободан Тодоровић Токи. Манифестацију је отворио фолклорни ансамбл „Абрашевића“ „Играма из Срема“, које су за ову прилику биле прилагођене дечјем узрасту. Кореографију је потписала Катарина Јелић. Вокални солиста Љиљана Вестић извела је песму „Све птичице запевале“ да би  потом публика уживала у играма из Груже у извођењу припремног ансамбла „Абрашевића“. Аутор кореографије био је Марко Тројановић, уз асистенцију Сање Радивојевић. Музичке аранжмане урадио је шеф оркестра Горан Милићевић.

20140707-spalanka-kudabrasevic-048Од гостију прво је наступило Српско-Словачко културно-просветно друштво „Шафарик“ из Добановаца, које је основано још 1938. године. Оно негује фолклорну традицију два народа, а на фестивалу у Смедеревској Паланци представило се словачким играма под јединственим називом „Марина“. Извели су две кореографије свог уметничког руководиоца Владимира Радоњића. Културно-уметничко друштво „Дукати“ из Крагујевца извело је игре из околине Трстеника. Оно броји близу 300 чланова и прошлогодишњи је победник „Краљевског кола“ у Краљеву.

Друштво за неговање традиције „Шамот“ из Аранђеловца, које је основано на иницијативу синдиката 1971. године, а окупља 250 вредних чланова, наступило је играма из Горње Јасенице у извођењу припремног ансамбла. Аутор кореографије је уметнички руководилац Јасна Матић Радовановић, а музички педагог професор  Синиша Јовановић.

Академско културно-уметничко друштво „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Новог Сада на репертоару има 22 кореографије, а на фестивалу „Маза“ представило се играма из Левча под називом „Погледајте, погледајте Јована“. Кореографију је осмислио уметнички руководилац Горан Станков.

Културно-уметничко друштво „Сикиричко коло“ основано је прошле године у Параћину. Има сто чланова , а за ову прилику извело је игре из Шумадије. Њихов кореограф  је Зоран Радоњић.

Црквени играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша је прва фолклорна група  Српске православне цркве у Србији. Основан је, уз благослов патријарха српског, 2004. године, а до сада је већ укњижило 468 наступа у земљи и иностранству. На фестивалу „Маза“ извео је градске игре из Ниша у кореографској поставци уметничког руководиоца Миљка Петровића. Запажен наступ имао је и вокални солиста Војин Ђорђевић. Он је отпевао песму „Разгранала грана јоргована“. Аутор музичког аранжмана је Невен Кузманковић.

20140707-spalanka-kudabrasevic-006КУД „Ђура Јакшић“ из Трновча, основан још 1932. године, представио је на овом фестивалу групу певача, која је извела песму „Месечина, а ја зовем прело“. Наступио је и фолклорни ансамбл са играма из западне Србије. Кореограф је Дарко Давидовић. Младеновачко културно-уметничко друштво „Војвода Јанко Катић“је основано 1896. године. Због историјских околности неколико пута је престајало с радом. Данас броји 200 чланова у музичкој, певачкој и фолклорној секцији. Публика је уживала у њиховим играма из  Шумадије и Поморавља.  Кореограф је Вера Ристић, а уметнички руководилац ансамбла Јелена Кнежевић.

Културно-уметничко друштво „Вук Караџић“ из Осипаонице постоји од 1946. године. Има сто чланова, а чине га извођачки и дечји фолклорни ансамбл. Добитници су многих признања. За ову прилику  припремили су две кореографије. Дечји ансамбл је извео игре из западне Србије , а припремни је приказао Црноречје у песми и игри. Кореографи су Владан Рајковић и Десанка Ђорђевић. Уметнички руководилац је  Зоран Марјановић, а аутор музичког аранжмана Бранко Мастиловић.

Кусадачко Културно-уметничко друштво „Милоје Поповић Ђак“ окупља чланство из више места: Кусатка, Ратара, Мраморца, Ковачевца… Носилац је бројних признања, а проглашено је за првака вечери на фестивалу „Златни опанак“ у Ваљеву. Њихов кореограф је Мирослав Барјактаревић, а уметнички руководилац Игор Гајић.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *