Održan šesti Festival dečjeg folklornog stvaralaštva „Maza“: SRBIJA NA SCENI

20140707-spalanka-kudabrasevic-028U Smederevskoj Palanci je, u organizaciji KUD „Abrašević“, održan šesti Festival dečjeg folklornog stvaralaštva „Maza 2014.“. Pred brojnom publikom u dvorani Gradskog pozorišta nastupilo je 11 kulturno-umetničkih društava. Posetioce i izvođače pozdravila je Nada Janković, nekadašnji predsednik „Abraševića“ – domaćina ove lepe manifestacije, organizovane u čast višegodišnjeg člana, soliste Miroljuba Prvulovića Maze. On je,  podsetila je Nada Janković, svu svoju imovinu još za života zaveštao „Abraševiću“.

Festival je, u ime generalnog  pokrovitelja, Opštine Smederevska Palanka,  otvorio velemajstor Nenad Ristić, a uloge voditelja prihvatio se naš kolega, pisac Slobodan Todorović Toki. Manifestaciju je otvorio folklorni ansambl „Abraševića“ „Igrama iz Srema“, koje su za ovu priliku bile prilagođene dečjem uzrastu. Koreografiju je potpisala Katarina Jelić. Vokalni solista Ljiljana Vestić izvela je pesmu „Sve ptičice zapevale“ da bi  potom publika uživala u igrama iz Gruže u izvođenju pripremnog ansambla „Abraševića“. Autor koreografije bio je Marko Trojanović, uz asistenciju Sanje Radivojević. Muzičke aranžmane uradio je šef orkestra Goran Milićević.

20140707-spalanka-kudabrasevic-048Od gostiju prvo je nastupilo Srpsko-Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Šafarik“ iz Dobanovaca, koje je osnovano još 1938. godine. Ono neguje folklornu tradiciju dva naroda, a na festivalu u Smederevskoj Palanci predstavilo se slovačkim igrama pod jedinstvenim nazivom „Marina“. Izveli su dve koreografije svog umetničkog rukovodioca Vladimira Radonjića. Kulturno-umetničko društvo „Dukati“ iz Kragujevca izvelo je igre iz okoline Trstenika. Ono broji blizu 300 članova i prošlogodišnji je pobednik „Kraljevskog kola“ u Kraljevu.

Društvo za negovanje tradicije „Šamot“ iz Aranđelovca, koje je osnovano na inicijativu sindikata 1971. godine, a okuplja 250 vrednih članova, nastupilo je igrama iz Gornje Jasenice u izvođenju pripremnog ansambla. Autor koreografije je umetnički rukovodilac Jasna Matić Radovanović, a muzički pedagog profesor  Siniša Jovanović.

Akademsko kulturno-umetničko društvo „Milica Stojadinović Srpkinja“ iz Novog Sada na repertoaru ima 22 koreografije, a na festivalu „Maza“ predstavilo se igrama iz Levča pod nazivom „Pogledajte, pogledajte Jovana“. Koreografiju je osmislio umetnički rukovodilac Goran Stankov.

Kulturno-umetničko društvo „Sikiričko kolo“ osnovano je prošle godine u Paraćinu. Ima sto članova , a za ovu priliku izvelo je igre iz Šumadije. Njihov koreograf  je Zoran Radonjić.

Crkveni igrački ansambl „Branko“ iz Niša je prva folklorna grupa  Srpske pravoslavne crkve u Srbiji. Osnovan je, uz blagoslov patrijarha srpskog, 2004. godine, a do sada je već uknjižilo 468 nastupa u zemlji i inostranstvu. Na festivalu „Maza“ izveo je gradske igre iz Niša u koreografskoj postavci umetničkog rukovodioca Miljka Petrovića. Zapažen nastup imao je i vokalni solista Vojin Đorđević. On je otpevao pesmu „Razgranala grana jorgovana“. Autor muzičkog aranžmana je Neven Kuzmanković.

20140707-spalanka-kudabrasevic-006KUD „Đura Jakšić“ iz Trnovča, osnovan još 1932. godine, predstavio je na ovom festivalu grupu pevača, koja je izvela pesmu „Mesečina, a ja zovem prelo“. Nastupio je i folklorni ansambl sa igrama iz zapadne Srbije. Koreograf je Darko Davidović. Mladenovačko kulturno-umetničko društvo „Vojvoda Janko Katić“je osnovano 1896. godine. Zbog istorijskih okolnosti nekoliko puta je prestajalo s radom. Danas broji 200 članova u muzičkoj, pevačkoj i folklornoj sekciji. Publika je uživala u njihovim igrama iz  Šumadije i Pomoravlja.  Koreograf je Vera Ristić, a umetnički rukovodilac ansambla Jelena Knežević.

Kulturno-umetničko društvo „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice postoji od 1946. godine. Ima sto članova, a čine ga izvođački i dečji folklorni ansambl. Dobitnici su mnogih priznanja. Za ovu priliku  pripremili su dve koreografije. Dečji ansambl je izveo igre iz zapadne Srbije , a pripremni je prikazao Crnorečje u pesmi i igri. Koreografi su Vladan Rajković i Desanka Đorđević. Umetnički rukovodilac je  Zoran Marjanović, a autor muzičkog aranžmana Branko Mastilović.

Kusadačko Kulturno-umetničko društvo „Miloje Popović Đak“ okuplja članstvo iz više mesta: Kusatka, Ratara, Mramorca, Kovačevca… Nosilac je brojnih priznanja, a proglašeno je za prvaka večeri na festivalu „Zlatni opanak“ u Valjevu. Njihov koreograf je Miroslav Barjaktarević, a umetnički rukovodilac Igor Gajić.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.