ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Отварање изложбе „Ђенерал Божидар Терзић 1867-1939.“ Музеја рудничко-таковског краја у Народном музеју у Смедеревској Паланци

1Пријатељство и сарадња које негују Народни музеј у Смедеревској Паланци и Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу наставља се од 10. новембра.

У четвртак, почевши од 19 часова, свечаним отварањем и предавањем кустоса историчара Музеја рудничко-таковског краја, Александра Марушића, биће представљена изложба „Ђенерал Божидар Терзић 1867-1939.“.

Нарочито је значајно да је ђенерал Терзић претходио на месту заменика Врховног команданта српске војске нашем ђенералу Живку Павловићу, а да је 1916. године дошао на место команданта Шумадијске дивизије чијим је првим позивом славно командовао ђенерал Терзић.

Гостовање у Смедеревској Паланци је девето у низу гостовања изложбе која је, сем у Горњем Милановцу, постављана у местима широм Србије, али и у Београду и Паризу.

 

(Најзначајнији период у војничкој каријери генерала Терзића свакако је било његово учешће у ослободилачким ратовима 1912–1918. године. За заслуге које је стекао у овом рату као командант Шумадијске дивизије I позива одликован је орденом Карађорђеве звезде IV реда са мачевима. Реконструкцијом кабинета Николе Пашића 6. децембра 1915. године постављен је за министра војног, а у чин генерала унапређен је 1916. године. О његовој образованости и свестраности говори податак да је иницирао прикупљање предмета за оснивање новог Војног музеја. И у новооснованој држави Краљевини СХС обављао је низ одговорних дужности, а последња дужност у војној служби, пре него што је априла 1929. године пензионисан, била је место команданта новоформиране V армијске области.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *