ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Паланачки песници  у саборнику „Казивања испод Борачког крша“: ТАМО ГДЕ СТИХ ИЗ ТИХОВАЊА ПРОГОВАРА

Scan-150818-0001-Објављене песме Милована Петровића,  Љиљане Милосављевић и Миодрага Милуновића

 

Троје чланова Књижевног клуба „21“ из Смедеревске Паланке , као песници гости из других литерарних дружина, заступљено је у песничком саборнику, који се у издању Издавачке радионице „Свитак“  Књижевног друштва „Развигор“ из Пожеге и Народне библиотеке „Др Драгиша Витошевић“ и КК „Живадин Стевановић“ у Книћу, појавио под називом  „Казивања испод Борачко крша“. У овом зборнику, поред других аутора, објављене су песме Милована Петровића, Љиљане Милосављевић и Миодрага Милуновића.

Поменуту песничку  књигу, чијом лепотом се бавио Драган Јеротијевић, приредила је  Магда Ђорђевић, као уредник потписала Славица Савковић, а рецензију су дали Слађана Дикић и Милијан Деспотовић.

-„Казивања испод Борачког крша“ настављају књижевна сусретања на светом месту на коме реч, историјским заветом, не сме да ћути, она овде тиховањем проговара– предочава рецензент Слађана Дикић.- Ту се долази на поклоњење онима  који су епском свешћу одлазили у историју из које нас благосиљају надом да ће једном стићи време које је за певање. На том путу, путу ка саборишту, срећу се песници и књижевни клубови. Ова књига је њихов колач духа од кога сваки читалац има по „парче“ – по стих.

Зборник је настао у склопу традиционалне књижевне манифестације „Петровдански песнички сусрети“који се одржавају у селу Борач код Кнића, седишту истоименог средњевековног града под Борачким кршем. Ту је, у част родоначелника гружанског песнишва , 1. августа 2008. године, на дан рођења Живадина Стевановића, а  на иницијативу Добрице Ерића, Славице Савковић и Магде Ђорђевић, основан  књижевни клуб, који је понео његово име.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *