Palanački pesnici  u saborniku „Kazivanja ispod Boračkog krša“: TAMO GDE STIH IZ TIHOVANjA PROGOVARA

Scan-150818-0001-Objavljene pesme Milovana Petrovića,  Ljiljane Milosavljević i Miodraga Milunovića

 

Troje članova Književnog kluba „21“ iz Smederevske Palanke , kao pesnici gosti iz drugih literarnih družina, zastupljeno je u pesničkom saborniku, koji se u izdanju Izdavačke radionice „Svitak“  Književnog društva „Razvigor“ iz Požege i Narodne biblioteke „Dr Dragiša Vitošević“ i KK „Živadin Stevanović“ u Kniću, pojavio pod nazivom  „Kazivanja ispod Boračko krša“. U ovom zborniku, pored drugih autora, objavljene su pesme Milovana Petrovića, Ljiljane Milosavljević i Miodraga Milunovića.

Pomenutu pesničku  knjigu, čijom lepotom se bavio Dragan Jerotijević, priredila je  Magda Đorđević, kao urednik potpisala Slavica Savković, a recenziju su dali Slađana Dikić i Milijan Despotović.

-„Kazivanja ispod Boračkog krša“ nastavljaju književna susretanja na svetom mestu na kome reč, istorijskim zavetom, ne sme da ćuti, ona ovde tihovanjem progovara– predočava recenzent Slađana Dikić.- Tu se dolazi na poklonjenje onima  koji su epskom svešću odlazili u istoriju iz koje nas blagosiljaju nadom da će jednom stići vreme koje je za pevanje. Na tom putu, putu ka saborištu, sreću se pesnici i književni klubovi. Ova knjiga je njihov kolač duha od koga svaki čitalac ima po „parče“ – po stih.

Zbornik je nastao u sklopu tradicionalne književne manifestacije „Petrovdanski pesnički susreti“koji se održavaju u selu Borač kod Knića, sedištu istoimenog srednjevekovnog grada pod Boračkim kršem. Tu je, u čast rodonačelnika gružanskog pesnišva , 1. avgusta 2008. godine, na dan rođenja Živadina Stevanovića, a  na inicijativu Dobrice Erića, Slavice Savković i Magde Đorđević, osnovan  književni klub, koji je poneo njegovo ime.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *