Počela realizacija izlagačkog programa u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: OTISCI U VODI BOGDANA ĐORIĆA

IMG_0631-Ovo je prva od deset planiranih izložbi u ovoj godini od kojih će jedna biti grupna

 

 

U memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba crteža i akvarela Bogdana Đorića, prva iz programa za ovu godinu. Mladi umetnik iz Zrenjanina predstavio se sa 30 radova iz ciklusa „Otisci u vodi“, koji su nastali tokom prošle godine. Za ovu izložbu kaže da je deo ličnog istraživanja akvarela koji ga, kako reče na otvaranju, nikada nije preterano interesovao premda su pokazani radovi nastali pod prejakim uticajem stvarnosti, koja mu se nametnula kao inspiracija koju je morao da prihvati.
IMG_0633Izložbu je otvorila Slađana Starčević, vlasnik ove galerije, istakavši da je ovo prva od deset planiranih. Do kraja godine svakog četrnaestog u mesecu u ovom prostoru predstavljaće se po jedan umetnik, a u programu izlaganja je i jedna grupna izložba. Do pomeranja datuma izlaganja doći će u aprilu kada će se izložba zbog vaskršnjeg praznika od 14. pomeriti na dvadeset peti.
Ovaj stvaralac kaže da je akvarel direktno povezan sa osnovom života, odnosno sa majkom prirodom. U radu na akvarelu teži ravnoteži i simbiozi, uz naglasak da nije solo stvaralac.
-Imam tog predivnog vodenog vilenjaka kao saučesnika u krađi vodenih otisaka – dodaje Bogdan.-Radimo u tandemu: ja njemu nudim oblik u vidu boje koga on spontano razliva po vlažnom papiru. Stalni oblici koji se formiraju u plitkim, vlažnim oazama na prostranoj beloj podlozi, stepenasto se pomeraju i plešu, a kada voda ispari, ostaje rezultat dveju sila: vode i čoveka.
IMG_0626Bogdan Đorić je diplomirao 2009. godine na slikarskog odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u kladi profesora Gordana Nikolića. Dobitnik je pet prestižnih nagrada za likovno stvaralaštvo. Od 2010. je član ULUS-a. Do sada je izlagao na 111 kolektivnih i 18 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na 31 likovnoj koloniji.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.