ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Почела реализација излагачког програма у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ОТИСЦИ У ВОДИ БОГДАНА ЂОРИЋА

IMG_0631-Ово је прва од десет планираних изложби у овој години од којих ће једна бити групна

 

 

У меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци отворена је изложба цртежа и акварела Богдана Ђорића, прва из програма за ову годину. Млади уметник из Зрењанина представио се са 30 радова из циклуса „Отисци у води“, који су настали током прошле године. За ову изложбу каже да је део личног истраживања акварела који га, како рече на отварању, никада није претерано интересовао премда су показани радови настали под прејаким утицајем стварности, која му се наметнула као инспирација коју је морао да прихвати.
IMG_0633Изложбу је отворила Слађана Старчевић, власник ове галерије, истакавши да је ово прва од десет планираних. До краја године сваког четрнаестог у месецу у овом простору представљаће се по један уметник, а у програму излагања је и једна групна изложба. До померања датума излагања доћи ће у априлу када ће се изложба због васкршњег празника од 14. померити на двадесет пети.
Овај стваралац каже да је акварел директно повезан са основом живота, односно са мајком природом. У раду на акварелу тежи равнотежи и симбиози, уз нагласак да није соло стваралац.
-Имам тог предивног воденог вилењака као саучесника у крађи водених отисака – додаје Богдан.-Радимо у тандему: ја њему нудим облик у виду боје кога он спонтано разлива по влажном папиру. Стални облици који се формирају у плитким, влажним оазама на пространој белој подлози, степенасто се померају и плешу, а када вода испари, остаје резултат двеју сила: воде и човека.
IMG_0626Богдан Ђорић је дипломирао 2009. године на сликарског одсеку Факултета ликовних уметности у Београду у клади професора Гордана Николића. Добитник је пет престижних награда за ликовно стваралаштво. Од 2010. је члан УЛУС-а. До сада је излагао на 111 колективних и 18 самосталних изложби, а учествовао је и на 31 ликовној колонији.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *