ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Представљен роман-првенац Тање Радивојевић: ПУТ У СНОВЕ

-О књизи говорили Драган Јоковић, Љиљана Милосављевић, Драгољуб Јанојлић и ауторка

 

У круг паланачких писаца уведено је једно ново име, односно најмлађи  аутор чија је прва књига управо изашла из штампе. Учињено је то у  свечаној сали Паланачке гимназије и то на рођендан Тање Радивојевић из чије мисаоне радионице је изашао њен роман – првенац о коме су говорили Драган Јоковић, Љиљана Милосављевић, Драгољуб Јанојлић и ауторка.

Кад је започињала  књигу „Мој пут у снове“, Тања је била ученица Основне школе, која је на себе најпре скренула пажњу песничким исказима примереним њеним годинама. Уметност је, рекао је неко, најлепше што човек себи дарује, а ова млада ауторка је, без сумње, изабрала најбољи  начин да се искаже, и покаже, а колико ће у томе имати успеха, зависи у доброј мери и од тога колико ће је у будућности држати жеља и, разуме се, потреба да пише.

-Потку и основу  књиге, коју овде представљамо, чини нешто што заокупља њену пажњу и што је примерено њеним младим годинама – казао је Јанојлић. -У човековој природи је да сања и машта, па и то да снове претвара у стварност.  Књига свакако говори о њеним, али и о сновима генерације којој припада. Кроз снове нас води путем којим смо ми, старији, прошли у својој младости и којим ће до неке своје животне луке стизати и они који ће тек доћи.

-Тања пише разумљивим језиком, вешто избегава  туђице, па тако њену књигу красе и привлачне дијалошке сличице, прави медаљони једног младалачког приповедања – наставио је Јанојлић.- На леп начин овај прозни мозаик шара и по неком својом  песмом, боји  сопственим сећањем и у све то уплиће и онај измишљени интервју с Карађорђем, који је био тема једног њеног школског рада из кога произилази и њен поглед на богату и бурну српску историју, на раскол који нас вазда прати и опомиње.

Љиљана Милосављевић је подсетила да је Тања, која је  рођена 22. јуна 2001. у Смедеревској Паланци,  један од најмлађих чланова Књижевног клуба „21“.

– Многе књиге буду и прођу, све да их прочитамо нисмо у могућности, али памтимо оне које су нас дотакле – рекла је Љиљана Милосављевић.- И колико год књига била добра, мора да нас нађе и препозна у неком тренутку. Ако ништа друго, ретка је прилика да пред собом имамо овако младог аутора. У времену СМС бљескова, када нас у простору јури и гази време, похвално је да је Тања нека своја промишљања сместила међу корице ове књиге. А шта је написала сазнаћемо кад прочитамо њен „Пут у снове“, а ко чита, кажу, да никад није сам.

П. Н.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *