Predstavljen roman-prvenac Tanje Radivojević: PUT U SNOVE

-O knjizi govorili Dragan Joković, Ljiljana Milosavljević, Dragoljub Janojlić i autorka

 

U krug palanačkih pisaca uvedeno je jedno novo ime, odnosno najmlađi  autor čija je prva knjiga upravo izašla iz štampe. Učinjeno je to u  svečanoj sali Palanačke gimnazije i to na rođendan Tanje Radivojević iz čije misaone radionice je izašao njen roman – prvenac o kome su govorili Dragan Joković, Ljiljana Milosavljević, Dragoljub Janojlić i autorka.

Kad je započinjala  knjigu „Moj put u snove“, Tanja je bila učenica Osnovne škole, koja je na sebe najpre skrenula pažnju pesničkim iskazima primerenim njenim godinama. Umetnost je, rekao je neko, najlepše što čovek sebi daruje, a ova mlada autorka je, bez sumnje, izabrala najbolji  način da se iskaže, i pokaže, a koliko će u tome imati uspeha, zavisi u dobroj meri i od toga koliko će je u budućnosti držati želja i, razume se, potreba da piše.

-Potku i osnovu  knjige, koju ovde predstavljamo, čini nešto što zaokuplja njenu pažnju i što je primereno njenim mladim godinama – kazao je Janojlić. -U čovekovoj prirodi je da sanja i mašta, pa i to da snove pretvara u stvarnost.  Knjiga svakako govori o njenim, ali i o snovima generacije kojoj pripada. Kroz snove nas vodi putem kojim smo mi, stariji, prošli u svojoj mladosti i kojim će do neke svoje životne luke stizati i oni koji će tek doći.

-Tanja piše razumljivim jezikom, vešto izbegava  tuđice, pa tako njenu knjigu krase i privlačne dijaloške sličice, pravi medaljoni jednog mladalačkog pripovedanja – nastavio je Janojlić.- Na lep način ovaj prozni mozaik šara i po nekom svojom  pesmom, boji  sopstvenim sećanjem i u sve to upliće i onaj izmišljeni intervju s Karađorđem, koji je bio tema jednog njenog školskog rada iz koga proizilazi i njen pogled na bogatu i burnu srpsku istoriju, na raskol koji nas vazda prati i opominje.

Ljiljana Milosavljević je podsetila da je Tanja, koja je  rođena 22. juna 2001. u Smederevskoj Palanci,  jedan od najmlađih članova Književnog kluba „21“.

– Mnoge knjige budu i prođu, sve da ih pročitamo nismo u mogućnosti, ali pamtimo one koje su nas dotakle – rekla je Ljiljana Milosavljević.- I koliko god knjiga bila dobra, mora da nas nađe i prepozna u nekom trenutku. Ako ništa drugo, retka je prilika da pred sobom imamo ovako mladog autora. U vremenu SMS bljeskova, kada nas u prostoru juri i gazi vreme, pohvalno je da je Tanja neka svoja promišljanja smestila među korice ove knjige. A šta je napisala saznaćemo kad pročitamo njen „Put u snove“, a ko čita, kažu, da nikad nije sam.

P. N.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *