ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Представљена књига „Сећања 1“ Зорана Ђурђевића и Миодрага Лазића: ИСТИНА КОЈА СЕ НЕ МОЖЕ ПОРЕЋИ

-Радмил Ђурђевић: Потомству за наук и зарад опстанка

-Милош Поповић: Сатисфакција погинулима и њиховим породицама

 

У Паланачкој гимназији, у присуству председника Општине Топлице Пинторовића, и родбине страдалих, промовисана је књига Зорана Ђурђевића и Миодрага Лазића „Сећања 1“. Овај зборник сећања учесника ратова од 1991-1999. године објавио је Општински одбор СУБНОР-а Смедеревска Паланка. Представљање књиге је водио директор Паланачке гимназије Драган         Јоковић, а о њој су говорили рецензенти Радмил Ђурђевић и Милош Поповић, и аутори.

-Данас, у ери прекрајања и срамоћења истине, наш вредни хроничар Зоран Ђурђевић нам овом својом новом књигом нуди ону истину која се не да истиснути из оних који су је живели – казао је професор Ђурђевић. А сада је казују потомству за наук, потомству зарад његовог опстанка у имену и традицији, националном достојанству, самопоштовању и осмишљеном животу. Колико ће ова књига свему томе послужити – видеће се. Ако се узме као ригидно реално фактографско сведочење, онда јој се најбитнија вредност не може оспорити.

Професор Милош Поповић изнео је да је Зоран Ђурђевић пред собом поставио хумани задатак да настрадале са подручја паланачке општине у ратовима на територији бивше СФРЈ отргне од заборава.

-Иако по вокацији није историчар, а ни књижевник, дело превазилази локални карактер и на јединствен начин нам говори о том времену страдања и патње – додао је Поповић.- На скроман начин ово је сатисфакција нашим погинулим суграђанима и њиховим породицама. Историчари ће пред собом имати књигу која ће постати незаобилазни историјски извор за оне који желе подробније да изучавају ратове од 1991. до 1999. године.

Коаутор ове књиге Миодраг Лазић, иначе председник Општинског одбора СУБНОР-а, најавио је нову књигу „Сећања 2“.

Д.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *