Predstavljena knjiga „Sećanja 1“ Zorana Đurđevića i Miodraga Lazića: ISTINA KOJA SE NE MOŽE POREĆI

-Radmil Đurđević: Potomstvu za nauk i zarad opstanka

-Miloš Popović: Satisfakcija poginulima i njihovim porodicama

 

U Palanačkoj gimnaziji, u prisustvu predsednika Opštine Toplice Pintorovića, i rodbine stradalih, promovisana je knjiga Zorana Đurđevića i Miodraga Lazića „Sećanja 1“. Ovaj zbornik sećanja učesnika ratova od 1991-1999. godine objavio je Opštinski odbor SUBNOR-a Smederevska Palanka. Predstavljanje knjige je vodio direktor Palanačke gimnazije Dragan         Joković, a o njoj su govorili recenzenti Radmil Đurđević i Miloš Popović, i autori.

-Danas, u eri prekrajanja i sramoćenja istine, naš vredni hroničar Zoran Đurđević nam ovom svojom novom knjigom nudi onu istinu koja se ne da istisnuti iz onih koji su je živeli – kazao je profesor Đurđević. A sada je kazuju potomstvu za nauk, potomstvu zarad njegovog opstanka u imenu i tradiciji, nacionalnom dostojanstvu, samopoštovanju i osmišljenom životu. Koliko će ova knjiga svemu tome poslužiti – videće se. Ako se uzme kao rigidno realno faktografsko svedočenje, onda joj se najbitnija vrednost ne može osporiti.

Profesor Miloš Popović izneo je da je Zoran Đurđević pred sobom postavio humani zadatak da nastradale sa područja palanačke opštine u ratovima na teritoriji bivše SFRJ otrgne od zaborava.

-Iako po vokaciji nije istoričar, a ni književnik, delo prevazilazi lokalni karakter i na jedinstven način nam govori o tom vremenu stradanja i patnje – dodao je Popović.- Na skroman način ovo je satisfakcija našim poginulim sugrađanima i njihovim porodicama. Istoričari će pred sobom imati knjigu koja će postati nezaobilazni istorijski izvor za one koji žele podrobnije da izučavaju ratove od 1991. do 1999. godine.

Koautor ove knjige Miodrag Lazić, inače predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a, najavio je novu knjigu „Sećanja 2“.

D.J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.