ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Проглашена најбоља књижевна  остварења на селу и о селу у Србији: СЕЛО У ПРИЧАМА И ПЕСМАМА

14079870_10209145046176317_1057842919902747072_n-На конкурс Друштва за народно просвећивање стигло 200 радова 131 аутора

 

Жири у саставу академик Милован Данојлић, проф. др  Раденко С. Круљ и књижевник Драгутин Паунић прогласио је најбоља остварења пристигла на конкурс  Друштва за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца под називом „Моје село у причама и песмама“. Радове, укупно 200, послао је 131 аутор. Њих 43 конкурисало је  са песмама или поемама,  седам са збиркама песама и поема, 25 са причама, односно новелама, 12 са монографијама о селу,  шест са романима, 11 са студијама о селу, 25 песама и прозних радова стигло је од ученика основних школа са сеоског подручја, а оцењивана су и два веб сајта и један лист чији је издавач са села.

За учешће и посебан допринос Првом фестивалу књижевног стваралаштва на селу и о селу у Србији, захвалнице су додељене ђацима песницима Основне школе „Бранко Радичевић“ из Лугавчине, ђацима песницима из ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ из Књажевца, Биљани Грошин из Меленаца, Љубивоју  Стефановићу из Врбице, Драгану Стодићу из Велике Бреснице, Ивици Трајковићу из Ослара, Роси Младеновић Урошевић из Доње Трепче, Зорану Вучићу из Бочума, Радојици Перишићу из Негбине,  Бошку Ломовићу из Брезне, Радмили Зорић из Салаковца,  Весељку Гајдашевићу Шљаркову из Фекетића, Драгану Матејићу из Великог Шиљеговца, Перици Маркову из Фаркаждина, Живомиру Мићи Стевановићу из Глибовца,  Ђорђу и Небојши Јевтићу из Сушице, Тихомиру Левајцу из Жаочана, Хаџи Аци  Кожокићу из Чачка, Дамњану и Милораду Денижу из Мужичана,Милисаву Секулићу  из Трбушнице, Звездани Станојевић из Мелнице, Теодори Тоди Матић из Бајине Баште, Горану Недељковићу из Ресника, Ружени Краћици из Падине, Слађани Милијић из Кривог Вира, Младену Петковићу из Ресника, Јованки Божић из Ваљева, Владети Коларевићу из Брезовице, Удружењу Парк природе „Поњавица“ из Омољице и Слободанки Ракић Шефер из Београда.

Најбоља књижевна остварења на селу и о селу  постигли су ђаци млади песници ОШ „Дража Марковић Рођа“ из Смољинца, Драгана Ђурковић Тошић из Трнаве, Миладин Вукосављевић из Љубића, Мирослав Павловић из Крњева, Љубомир Илић из Мале Крсне, Драгиша Марковић из Житковца, група аутора Удружења „Хроника Ресника“ из Ресника, др Момчило Исић из Винче, Татјана Црњански из Торонта и Светлана Цеца Ристић из Болеча.

Од свих приспелих радова на Фестивалу „Моје село у причама и песмама, најбоље ауторско дело је роман „Као што то само судбина зна“ Цеце Ристић из Болеча.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *