Proglašena najbolja književna  ostvarenja na selu i o selu u Srbiji: SELO U PRIČAMA I PESMAMA

14079870_10209145046176317_1057842919902747072_n-Na konkurs Društva za narodno prosvećivanje stiglo 200 radova 131 autora

 

Žiri u sastavu akademik Milovan Danojlić, prof. dr  Radenko S. Krulj i književnik Dragutin Paunić proglasio je najbolja ostvarenja pristigla na konkurs  Društva za narodno prosvećivanje „Svetionik“ iz Kragujevca pod nazivom „Moje selo u pričama i pesmama“. Radove, ukupno 200, poslao je 131 autor. Njih 43 konkurisalo je  sa pesmama ili poemama,  sedam sa zbirkama pesama i poema, 25 sa pričama, odnosno novelama, 12 sa monografijama o selu,  šest sa romanima, 11 sa studijama o selu, 25 pesama i proznih radova stiglo je od učenika osnovnih škola sa seoskog područja, a ocenjivana su i dva veb sajta i jedan list čiji je izdavač sa sela.

Za učešće i poseban doprinos Prvom festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Srbiji, zahvalnice su dodeljene đacima pesnicima Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Lugavčine, đacima pesnicima iz OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ iz Knjaževca, Biljani Grošin iz Melenaca, Ljubivoju  Stefanoviću iz Vrbice, Draganu Stodiću iz Velike Bresnice, Ivici Trajkoviću iz Oslara, Rosi Mladenović Urošević iz Donje Trepče, Zoranu Vučiću iz Bočuma, Radojici Perišiću iz Negbine,  Bošku Lomoviću iz Brezne, Radmili Zorić iz Salakovca,  Veseljku Gajdaševiću Šljarkovu iz Feketića, Draganu Matejiću iz Velikog Šiljegovca, Perici Markovu iz Farkaždina, Živomiru Mići Stevanoviću iz Glibovca,  Đorđu i Nebojši Jevtiću iz Sušice, Tihomiru Levajcu iz Žaočana, Hadži Aci  Kožokiću iz Čačka, Damnjanu i Miloradu Denižu iz Mužičana,Milisavu Sekuliću  iz Trbušnice, Zvezdani Stanojević iz Melnice, Teodori Todi Matić iz Bajine Bašte, Goranu Nedeljkoviću iz Resnika, Ruženi Kraćici iz Padine, Slađani Milijić iz Krivog Vira, Mladenu Petkoviću iz Resnika, Jovanki Božić iz Valjeva, Vladeti Kolareviću iz Brezovice, Udruženju Park prirode „Ponjavica“ iz Omoljice i Slobodanki Rakić Šefer iz Beograda.

Najbolja književna ostvarenja na selu i o selu  postigli su đaci mladi pesnici OŠ „Draža Marković Rođa“ iz Smoljinca, Dragana Đurković Tošić iz Trnave, Miladin Vukosavljević iz Ljubića, Miroslav Pavlović iz Krnjeva, Ljubomir Ilić iz Male Krsne, Dragiša Marković iz Žitkovca, grupa autora Udruženja „Hronika Resnika“ iz Resnika, dr Momčilo Isić iz Vinče, Tatjana Crnjanski iz Toronta i Svetlana Ceca Ristić iz Boleča.

Od svih prispelih radova na Festivalu „Moje selo u pričama i pesmama, najbolje autorsko delo je roman „Kao što to samo sudbina zna“ Cece Ristić iz Boleča.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *