PROGLAŠENI POBEDNICI SA KONKURSA PALANAČKOG PESNIČKOG LETA

U svečanoj sali Megamarketa, 11. novembra održan je Festival poezije pod nazivom „Pesmi u čast“. Organizator festivala, kome su prisustvovali, i svoje pesme govorili pesnici iz cele Srbije, je Književni klub 21 iz našeg grada, a pokrovitelj – opština Smederevska Palanka.

Posle pozdravne reči predsenika Književnog kluba 21, Miloša Sakića i Grozdane Lučić Lalić, predstavnika Udruženja književnika Srbije, proglašeni su pobednici četvrtog konkursa „Palanačko pesničko leto“, koje je organizovao palanački književi klub.

Na osnovu odluke žirija, kojim je predsedavao književnik  Miroslav Jozić (članovi su bili Irena Popović i Miloš Sakić), prvu nagradu je, kao i na prošlogodišnjem konkursu, dobio Nemanja Dragaš, mladi multiumedijalni umetnik iz Beograda, za pesmu „Da me bude“. Druga nagrada pripala je diploimiranom filozofu i novinaru iz Beograda, Branki Selaković, za pesmu „Inicijali“, koja, kako je naglasio žiri, pokazuje kakve su mogućnosti pisanja slobodnim stuhom. Treću nagradu dobio je Dragan Nedinović, pesnik iz Beogradam, za pesmu „Svoj na svome“.

Osim nagrađenih pesama, u zborniku radova, pod naslovom Izvornik, koji je promovisan prigodom dodele priznanja, štampano je još 50 pesama, koje su ušle u uži izbor. Pomenute pesme čitane su u pesničkom maratonu, koji je usledio, posle dodele priznanja.

U obrazlženju, koje je pročitao Miloš Sakić, ističe se da je žiri namerno ostavio u drugom planu „plimu ljubavne poezije“, odnosno dela „lišena refleksije u svome biću“, u kojima do izražaja dolaze „sirove i neobuzdane emocije koje prebaciju ivicu patetike“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *