ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ СА КОНКУРСА ПАЛАНАЧКОГ ПЕСНИЧКОГ ЛЕТА

У свечаној сали Мегамаркета, 11. новембра одржан је Фестивал поезије под називом „Песми у част“. Организатор фестивала, коме су присуствовали, и своје песме говорили песници из целе Србије, је Књижевни клуб 21 из нашег града, а покровитељ – општина Смедеревска Паланка.

После поздравне речи предсеника Књижевног клуба 21, Милоша Сакића и Гроздане Лучић Лалић, представника Удружења књижевника Србије, проглашени су победници четвртог конкурса „Паланачко песничко лето“, које је организовао паланачки књижеви клуб.

На основу одлуке жирија, којим је председавао књижевник  Мирослав Јозић (чланови су били Ирена Поповић и Милош Сакић), прву награду је, као и на прошлогодишњем конкурсу, добио Немања Драгаш, млади мултиумедијални уметник из Београда, за песму „Да ме буде“. Друга награда припала је диплоимираном филозофу и новинару из Београда, Бранки Селаковић, за песму „Иницијали“, која, како је нагласио жири, показује какве су могућности писања слободним стухом. Трећу награду добио је Драган Нединовић, песник из Београдам, за песму „Свој на своме“.

Осим награђених песама, у зборнику радова, под насловом Изворник, који је промовисан пригодом доделе признања, штампано је још 50 песама, које су ушле у ужи избор. Поменуте песме читане су у песничком маратону, који је уследио, после доделе признања.

У образлжењу, које је прочитао Милош Сакић, истиче се да је жири намерно оставио у другом плану „плиму љубавне поезије“, односно дела „лишена рефлексије у своме бићу“, у којима до изражаја долазе „сирове и необуздане емоције које пребацију ивицу патетике“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *