ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

„Производња машина“ Дарка Трајановића у Галерији Креативно образовног центра „Круг“: ПЕТАК 22. АВГУСТ У 20 ЧАСОВА  

10556982_641416309299354_4522542629289652970_oУ Галерији КОЦ „Круг“, која се налази у сутерену ТЦ „Сигма“, у петак 22. августа у 20 часова биће отворена изложба академског сликара Дарка Трајановића.

Под називом „Производња машина“ биће изложена серија радова Дарка Трајановића која приказује уметникова промишљања о технолошком аспекту доба у коме живимо. Аутор своју пажњу усмерава у правцу идеје Луиса Мамфорда, да су машине одувек биле пратилац човека, и да машина није нужно компликовани апарат каквим је данас замишљамо.

Уметник разрађује ову идеју и смешта је у савремени контекст. Он апстракује техничке елементе спајајући их у ликовну сугестију о неодвојивости данашњег човека од машине. Полазећи од премисе да је човек од свог постанка био везан за различита оруђа, уметник констатује интензитет те везе у садашњости и фокусира се на неизбежно, али и неопходно, присуство машина.

Хладним и тамним колоритом Трајановић сугерише елементе кабастих металних делова тешке машинерије, фабричке хале, металне ограде, који у коегзистенцији стварају једну тмурну, апокалиптичну атмосферу дела. Акценти црвене боје су ретки, али упечатљиви, и могу се читати као симбол присуства органског насупрот машини, постојања човека у симулакруму технологије. Мешањем алузивних техника и приступа, коришћењем провидне фолије и синтетичких боја, уметник подвлачи слојевитост проблематике којом се бави и истиче њену актуелност.

Уметник контемплира о улози и развоју машина у контексту данашњице, а паралелно преиспитује ролу човека у таквој квази бионичкој симбиози. Шта би било када бисмо раздвојили машину и човека? Да ли је то уопште могуће? Ово су само нека од питања на која инспирише серија радова Дарка Трајановића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *