„Proizvodnja mašina“ Darka Trajanovića u Galeriji Kreativno obrazovnog centra „Krug“: PETAK 22. AVGUST U 20 ČASOVA  

10556982_641416309299354_4522542629289652970_oU Galeriji KOC „Krug“, koja se nalazi u suterenu TC „Sigma“, u petak 22. avgusta u 20 časova biće otvorena izložba akademskog slikara Darka Trajanovića.

Pod nazivom „Proizvodnja mašina“ biće izložena serija radova Darka Trajanovića koja prikazuje umetnikova promišljanja o tehnološkom aspektu doba u kome živimo. Autor svoju pažnju usmerava u pravcu ideje Luisa Mamforda, da su mašine oduvek bile pratilac čoveka, i da mašina nije nužno komplikovani aparat kakvim je danas zamišljamo.

Umetnik razrađuje ovu ideju i smešta je u savremeni kontekst. On apstrakuje tehničke elemente spajajući ih u likovnu sugestiju o neodvojivosti današnjeg čoveka od mašine. Polazeći od premise da je čovek od svog postanka bio vezan za različita oruđa, umetnik konstatuje intenzitet te veze u sadašnjosti i fokusira se na neizbežno, ali i neophodno, prisustvo mašina.

Hladnim i tamnim koloritom Trajanović sugeriše elemente kabastih metalnih delova teške mašinerije, fabričke hale, metalne ograde, koji u koegzistenciji stvaraju jednu tmurnu, apokaliptičnu atmosferu dela. Akcenti crvene boje su retki, ali upečatljivi, i mogu se čitati kao simbol prisustva organskog nasuprot mašini, postojanja čoveka u simulakrumu tehnologije. Mešanjem aluzivnih tehnika i pristupa, korišćenjem providne folije i sintetičkih boja, umetnik podvlači slojevitost problematike kojom se bavi i ističe njenu aktuelnost.

Umetnik kontemplira o ulozi i razvoju mašina u kontekstu današnjice, a paralelno preispituje rolu čoveka u takvoj kvazi bioničkoj simbiozi. Šta bi bilo kada bismo razdvojili mašinu i čoveka? Da li je to uopšte moguće? Ovo su samo neka od pitanja na koja inspiriše serija radova Darka Trajanovića.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.