ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Промоција књиге „Позајмљене боје“ Данијеле Глишић

Danijela Glisic2Своју нову књигу прича „Позајмљене боје“, Данијела Глишић, члан Књижевног клуба „21“,  представила је на „Арте сцени на стакленом поду“ у тржном центру „City passage“  у Београду.

Ово је Данијелина четврта књига у којој се преплиће низ упечатљивих кратких, стилски усклађенех прича,  изузетно садржајне форме, а то је оно на шта рецензент, Миодраг Јакшић, скреће пажњу у свом излагању.

-Када у једном књижевном делу има  мали број речи и реченица као у овој књизи онда се те речи и реченице слажу брижније, финије, топлије, а прецизније – истиче Јакшић.- Овде, у овом делу, се ниједна, на силу уметнута или залутала реч и реченица није прошверцовала. „Градимо нове речи облика двојине“, каже ауторка, и стварно, њени тихи, умирујући запажаји преточени у записане реченице, јесу управо, та двојност, тај дијалог, ње са овог света, становнице ове планете, и ње изнутра себе, ње посебне, сопсвене, пронађене, личне, која, баш, таква и не може, и не жели бити саставни део овог и оваквог, често злог и неправедног света и учесник свих тих радњи које њено сопство не одобрава. Умирена драма се дешава у свакој од тих прича, понаособ.

Овако је Јакшић видео форму писања, а оно на шта скреће пажњу је ауторкин дослух са природом.

-Њу природа воли и сарађује са њом. Она воли свет искреније, боље од свих нас. Волим ове приче Данијела Глишић – рекао је на крају Јакшић. – Отварају ми нове видике.

Издавач књиге „Позајмљене боје“ је кућа „Арте“ из Београда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *