ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Сећање које расте: ИЗЛОЖБА О ЖИВКУ ПАВЛОВИЋУ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

12829153_1008877182521647_6672453206316609513_oИзложба „Мач и перо – Живко Г. Павловић, генерал и академик“ Народног музеја у Смедеревској Паланци наставила је своју мисију промовисања нашег идентитета по Србији. Након Дома војске у Београду и Музеја у Осечини ова изложба је отворена 15. марта у Музеју Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и трајаће до 11. априла. Тако је након двадесет година обновљена сарадња између ове две институције културе.

Публику је са гостима и изложбом упознао Александар Марушић, кустос Музеја Рудничко-таковског краја. О нашем Музеју говорио је Стеван  Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци, а изложбу је отворио, говорећи о животном преображају Живка Павловића, аутор изложбе Петар Декић, кустос нашег музеја.

До обнављања веза између музеја дошло је на иницијативу господина Милета Божовића, личности која је свој век провела и у Милановцу и у Паланци. Музејске куће су се потрудиле да овај пут сарадња добије и нове облике и да се непрестано обнавља. У договору између кустоса двају музеја, Петра Декића и Александра Марушића, изложба је употпуњена предметима које баштини милановачки музеј и тумачена кроз акцентовање генералових заслуга за одржавање и пробој Солунског фронта и његов изузетан научни допринос. Своје учешће у овом аспекту поставке дао је и завичајни фонд Библиотеке „Милутин Срећковић“ уступањем дела наше славне личности.

У времену када обнављамо сећање на Велики рат сарадња између музеја биће настављена гостовањем милановачког Музеја у Паланци са изложбом „Ђенерал Божидар Терзић“ у новембру ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *