ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Слике  Дарка Трајановића у Галерији модерне уметности: ЛИЧНИ ПЕЧАТ ТРАДИЦИОНАЛНОМ МОТИВУ

img_2616-Суптилном употребом боје, вештим контрастима светлости и сенке, остварења овог уметника превазилазе границе слике

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба слика Дарка Трајановића под називом „Сензуалност“. Говорећи о његовом стваралаштву историчар уметности Славенка Чишић Урошевић,  рекла је да је женски акт, вечита инспирација уметника, неко време био потиснут са ликовне сцене. Фигуративно сликарство, ипак, поново осваја галеријске просторе, како у свету, тако и код нас.

-Пратећи рад Дарка Трајановића, могли смо приметити  да је у досадашњем стваралаштву комбиновао најразличитије медије, од видео радова, инсталација, перформанса, сценских комада па до традиционалних ликовних техника. Овога пута определио се за женски акт, али на себи својствен начин. Модели  смештени у скучене оквире испред минималистички  обрађених позадина, положајима свог тела, различитим изгледима лица и погледима, сведоче о сопственим емотивним стањима. Сведени колорит наспрам разиграних контраста светлости и сенки, наглашених линија и волумена, чине препознатљивим психолошке карактеристике показаних актова.

Историчар уметности Никола Ивановић предочио је да мотив, који је Трајановић изабрао да представи, дакле женски акт, снажно инспирише уметнике. Иако се  неминовно надовезује на своје претходнике, он успева да овом традиционалном мотиву да лични печат и обради га на себи својствен начин.

img_2619-Слике из серије женских актова, које су пред нама, одишу, пре свега, сведеношћу – закључује Ивановић.  – Као да је са њих свесно уклоњен сваки елемент који би могао да омете посматрачеву пажњу и одвуче је са оног суштинског. Та осећајност је управо оно чему је све подређено, која је исказана кроз изразе лица, положаје тела модела, а која је подвучена зналачким коришћењем ликовних средстава. Суптилном употребом боје, вештим контрастима светлости и сенке, уметник успева да је начини готово опипљивом и толико снажном да превазилази границе слике…

Дарко Трајановић је рођен у Смедеревској Паланци. У Београду је завршио Факултет уметности на коме је магистрирао и докторирао. Учествовао је на четрдесетак колективних изложби у земљи и иностранству. Ово је његова друга самостална изложба у родном граду.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *