Slike  Darka Trajanovića u Galeriji moderne umetnosti: LIČNI PEČAT TRADICIONALNOM MOTIVU

img_2616-Suptilnom upotrebom boje, veštim kontrastima svetlosti i senke, ostvarenja ovog umetnika prevazilaze granice slike

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba slika Darka Trajanovića pod nazivom „Senzualnost“. Govoreći o njegovom stvaralaštvu istoričar umetnosti Slavenka Čišić Urošević,  rekla je da je ženski akt, večita inspiracija umetnika, neko vreme bio potisnut sa likovne scene. Figurativno slikarstvo, ipak, ponovo osvaja galerijske prostore, kako u svetu, tako i kod nas.

-Prateći rad Darka Trajanovića, mogli smo primetiti  da je u dosadašnjem stvaralaštvu kombinovao najrazličitije medije, od video radova, instalacija, performansa, scenskih komada pa do tradicionalnih likovnih tehnika. Ovoga puta opredelio se za ženski akt, ali na sebi svojstven način. Modeli  smešteni u skučene okvire ispred minimalistički  obrađenih pozadina, položajima svog tela, različitim izgledima lica i pogledima, svedoče o sopstvenim emotivnim stanjima. Svedeni kolorit naspram razigranih kontrasta svetlosti i senki, naglašenih linija i volumena, čine prepoznatljivim psihološke karakteristike pokazanih aktova.

Istoričar umetnosti Nikola Ivanović predočio je da motiv, koji je Trajanović izabrao da predstavi, dakle ženski akt, snažno inspiriše umetnike. Iako se  neminovno nadovezuje na svoje prethodnike, on uspeva da ovom tradicionalnom motivu da lični pečat i obradi ga na sebi svojstven način.

img_2619-Slike iz serije ženskih aktova, koje su pred nama, odišu, pre svega, svedenošću – zaključuje Ivanović.  – Kao da je sa njih svesno uklonjen svaki element koji bi mogao da omete posmatračevu pažnju i odvuče je sa onog suštinskog. Ta osećajnost je upravo ono čemu je sve podređeno, koja je iskazana kroz izraze lica, položaje tela modela, a koja je podvučena znalačkim korišćenjem likovnih sredstava. Suptilnom upotrebom boje, veštim kontrastima svetlosti i senke, umetnik uspeva da je načini gotovo opipljivom i toliko snažnom da prevazilazi granice slike…

Darko Trajanović je rođen u Smederevskoj Palanci. U Beogradu je završio Fakultet umetnosti na kome je magistrirao i doktorirao. Učestvovao je na četrdesetak kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Ovo je njegova druga samostalna izložba u rodnom gradu.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.