Slike Miroljuba Filipovića Filimira u Galeriji moderne umetnosti: SUKOBLJENE LINIJE I VATROMET BOJA

-Njegova poetična vizija odlikuje se kompaktnošću i originalnošću misaonog i tematski određenog izraza – istakla na otvaranju Slavenka Čišić Urošević

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba slika Miroljuba Filipovića Filimira, istaknutog likovnog umetnika iz Beograda.

-Pred nama je deo obimnog ciklusa slika Miroljuba Filipovića Filimira pod zajedničkim naslovom „Bojilišta“ – predočila je Slavenka Čišić Urošević otvarajući izložbu ovog plodnog likovnog stvaraoca iz Beograda. – Sama reč bojilišta asocira na više mogućih značenja. Da li se ovde radi o bojnom polju ili sukobu fantastičnih izmišljenih svetova, ili je to simbolična predstava večite životne borbe kroz koju tokom života svako od nas prolazi? Može se reći da ovi radovi predstavljaju od svega toga pomalo.

Slavenka Čišić Urošević je u nastavku istakla da kovanicom „bojilište“, ovaj umetnik izlazi iz klasičnog poimanja bojnog polja. Njegovo bojno polje dejstvovanja je zapravo bela površina platna, a oružje slikarski pribor i boje. Filipović silinom poteza sukobljenih linija i vatrometom boja, osvaja belinu platna, čineći tako snažnu vizuelnu ekspresiju kojom aktivno deluje na posmatrača.

-Na izgled haotičnog kretanja izmaštanih oblika, pažljivim posmatranjem možemo konstatovati savršeno kompoziciono uređen prostor slike, dok se njegova poetična vizija zasnovana na sukobu boje, linije i oblika, odlikuje kompaktnošću i originalnošću misaonog i tematski određenog izraza – dodale je Slavenka Čišić Urošević.

Životna i stvaralačka biografija Miroljuba Filipovića Filimira je veoma bogata. On je decenijama prisutan na domaćoj i stranoj likovnoj sceni s obzirom da je od 1968. godine imao 45 samostalnih izložbi. Njegova dela bila su u postavci preko 500 kolektivnih predstavljanja likovnoj publici.

Pre 14 godina predstavljao je našu zemlju na Bijenalu u Veneciji, 2004. u Londonu, sledeće godine u Pekingu, 2008. na Prvom bijenalu minijature u Venecueli, a iste godine na Trećem bijenalu u Pekingu. Učesnik je i Bijenala plakata u Meksiku 2013. godine.

On je i autor poznatog međunarodnog umetničkog projekta „Umetnici sveta protiv izolacije čoveka i naroda“, koji je 1993. godine započet u Parizu. U tom projektu do sada je učestvovalo preko 5.500 umetnika iz 68 zemalja sa svih kontinenata.

Republika Kuba je Filipovića 1996. godine odlikovala Medaljom prijateljstva, a za širenje veza  naše zemlje i latinoameričkog naroda. Na Prolećnoj izložbi ULUS-a nagrađen je Zlatnom paletom za slikarstvo. O njemu su snimljena dva filma: „Ikonarti“ Vladimira Perovića i „Krik boje“ Veska Butrića.

Miroljub Filipović Filimir je osnivač multimedijalne umetničke grupe „Kvart“, predsednik je Koordinacinog odbora Trijenala proširenih umetničkih medija „Beograd 2000“ i koordinator Trijenala Moxsed Media „Trstenik 2013“.

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.