ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Слике Мирољуба Филиповића Филимира у Галерији модерне уметности: СУКОБЉЕНЕ ЛИНИЈЕ И ВАТРОМЕТ БОЈА

-Његова поетична визија одликује се компактношћу и оригиналношћу мисаоног и тематски одређеног израза – истакла на отварању Славенка Чишић Урошевић

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба слика Мирољуба Филиповића Филимира, истакнутог ликовног уметника из Београда.

-Пред нама је део обимног циклуса слика Мирољуба Филиповића Филимира под заједничким насловом „Бојилишта“ – предочила је Славенка Чишић Урошевић отварајући изложбу овог плодног ликовног ствараоца из Београда. – Сама реч бојилишта асоцира на више могућих значења. Да ли се овде ради о бојном пољу или сукобу фантастичних измишљених светова, или је то симболична представа вечите животне борбе кроз коју током живота свако од нас пролази? Може се рећи да ови радови представљају од свега тога помало.

Славенка Чишић Урошевић је у наставку истакла да кованицом „бојилиште“, овај уметник излази из класичног поимања бојног поља. Његово бојно поље дејствовања је заправо бела површина платна, а оружје сликарски прибор и боје. Филиповић силином потеза сукобљених линија и ватрометом боја, осваја белину платна, чинећи тако снажну визуелну експресију којом активно делује на посматрача.

-На изглед хаотичног кретања измаштаних облика, пажљивим посматрањем можемо констатовати савршено композиционо уређен простор слике, док се његова поетична визија заснована на сукобу боје, линије и облика, одликује компактношћу и оригиналношћу мисаоног и тематски одређеног израза – додале је Славенка Чишић Урошевић.

Животна и стваралачка биографија Мирољуба Филиповића Филимира је веома богата. Он је деценијама присутан на домаћој и страној ликовној сцени с обзиром да је од 1968. године имао 45 самосталних изложби. Његова дела била су у поставци преко 500 колективних представљања ликовној публици.

Пре 14 година представљао је нашу земљу на Бијеналу у Венецији, 2004. у Лондону, следеће године у Пекингу, 2008. на Првом бијеналу минијатуре у Венецуели, а исте године на Трећем бијеналу у Пекингу. Учесник је и Бијенала плаката у Мексику 2013. године.

Он је и аутор познатог међународног уметничког пројекта „Уметници света против изолације човека и народа“, који је 1993. године започет у Паризу. У том пројекту до сада је учествовало преко 5.500 уметника из 68 земаља са свих континената.

Република Куба је Филиповића 1996. године одликовала Медаљом пријатељства, а за ширење веза  наше земље и латиноамеричког народа. На Пролећној изложби УЛУС-а награђен је Златном палетом за сликарство. О њему су снимљена два филма: „Иконарти“ Владимира Перовића и „Крик боје“ Веска Бутрића.

Мирољуб Филиповић Филимир је оснивач мултимедијалне уметничке групе „Кварт“, председник је Координациног одбора Тријенала проширених уметничких медија „Београд 2000“ и координатор Тријенала Moxsed Media „Трстеник 2013“.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *