Svečanost u Književnom klubu „21“ povodom nagrade Miroslavu Joziću

IMG_0028Miroslav Jozić, pesnik iz Smederevske Palanke, dobitnik je prestižne književne nagrade  „Šešir Đure Jakšića“. Ona mu je dodeljena za rukopis zbirke neobjavljene poezije pod naslovom „Prst na čelo“. Konkurs su bili raspisali Kuća Đure Jakšića, Udruženje „Solidarnost“ i, svakako, Udruženje književnika Srbije.

Nagrada je štampanje zbirke,  plaketa sa likom Đure Jakšića i replika  njegovog šešira.  Laureat će sa izdavačem deliti tiraž, a knjiga bi trebalo da izađe iz štampe krajem  juna, kada će  biti njena promocija i dodela nagrade.

-Naslov je stih, odnosno polustih iz poslednjeg ciklusa ove zbirke – napominje Jozić.- I naslovi mojih ranijih knjiga nastajali su na isti način. Ne znam kolika je i  kakva je bila konkurencija, ali znam da je za nagradu u širi izbor bilo izdvojeno devet rukopisa da bi se u užem našlo pet među kojima je bila i moja zbirka koja je, po oceni žirija, zavredela nagradu.

IMG_0029Miroslav Jozić je dobitnik više književnih nagrada za poeziju, a ova spada među značajnije. Dobitnik je nagrade „Momčilo Nastasijević“, „Velimir Rajić“,  „Gordana Todorović“…

Povodom obelodanjivanja rezultata nagradnog konkursa u Književnom klubu „21“ je upriličena skromna svečanost.

Dragoljub Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.