ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Историјском архиву „Верослава Вељашевић“ изложба фотографија „Жене“

У Историјском архиву „Верослава Вељашевић“, поводом Дана жена, је отворена изложба фотографија „Жене“, аутора Бојане Дашић и Бобана Јанковића из Историјског архива у Нишу.

-Најстарије фотографије жена, које посудује Историјски архив Ниша, настале су у атељима, где можемо видети грађанску и народну ношњу Ниша са почетка 20. века. Из периода социјализма могу се видите фотографије које представљају жене равноправне са мушкарцима, на радним местима у Машинској индустрији, Индустрији Ратко Павловић, Дуванској индустрији. Ту видимо развој друштвеног тока од периода Краљевине Србије, до пре неких 40, 50 година – рекла је ауторка Бојана Дашић.

Изложбу је отворио председник Општине Никола Вучен, који је истакао да у Општини Смедеревска Паланка више од половине становништва чине жене.

-Од укупног броја предузетника који су регистровани на подручју наше општине, 40% су женског пола. Такође, на одговрним друштвеним функцијама су жене, као функционери, директори јавних предузећа и установа, а у општинској управи од укупно 140 запослених 88 су жене. Ови подаци сведоче да жене све активније учествују у различитим областима јавног живота – рекао је Вучен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *