U Smederevskoj Palanci obeležen Svetski dan poezije: PROMOCIJA ČITANjA I RAZUMEVANjA POEZIJE

IMG_2165Književni klub „21“ u Smederevskoj Palanci obeležio je 21. mart – Svetski dan poezije. Njegov član, profesor Biljana Petrović Mihajlović, nekadašnji direktor Biblioteke „Milutin Srećković“, u nadahnutoj pozdravnoj reči, istakla je da je ovo bio jedan divan dan, možda i zato što je on označio početak proleća, pa nikako nismo usamljeni u praznovanju, čak slavimo više stvari – danas je dan posvećen onima koji  su bolesni od Daunovog sindroma, ovo je Dan  borbe protiv rasne diskriminacije i još nekoliko povoda 21. mart označava kao važan dan.

-Na ovaj dan 1999. godine kada smo mi  malo vodili računa o poeziji, moram biti iskrena, UNESKO je doneo odluku da 21. mart bude posvećen poeziji radi promovisanja čitanja i razumevanja poezije – rekla je Biljana Petrović Mihajlović.-Mislim da je i jedno i drugo veoma važno, a imam utisak da poeziju najviše pišu deca i mladi u naponu životne strasti i IMG_2163moći i, možda, oni koji se približavaju trećem dobu. Ne znam zašto, verovatno je to zbog naleta emocija i sećanja. Ovaj dan služi da bismo mi koji volimo da čitamo poeziju mogli da je razumemo do dna njene dubine.

Učesnike pesničke večeri pozdravila je i Ljiljana Milosavljević, predsednik Književnog kluba „21“, rekavši da se pesma mnogima koji je stvaraju nekako najavi i iskoči jedan trenutak.

-Mi smo ponosni na taj trenutak i na to sećanje – dodala je Ljiljana Milosavljević, nakon čega se prešlo na čitanje pesama među kojima se „provukao“ i po neki aforizam, a sve u slavu pesme.

 

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *