ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

У Смедеревској Паланци обележен Светски дан поезије: ПРОМОЦИЈА ЧИТАЊА И РАЗУМЕВАЊА ПОЕЗИЈЕ

IMG_2165Књижевни клуб „21“ у Смедеревској Паланци обележио је 21. март – Светски дан поезије. Његов члан, професор Биљана Петровић Михајловић, некадашњи директор Библиотеке „Милутин Срећковић“, у надахнутој поздравној речи, истакла је да је ово био један диван дан, можда и зато што је он означио почетак пролећа, па никако нисмо усамљени у празновању, чак славимо више ствари – данас је дан посвећен онима који  су болесни од Дауновог синдрома, ово је Дан  борбе против расне дискриминације и још неколико повода 21. март означава као важан дан.

-На овај дан 1999. године када смо ми  мало водили рачуна о поезији, морам бити искрена, УНЕСКО је донео одлуку да 21. март буде посвећен поезији ради промовисања читања и разумевања поезије – рекла је Биљана Петровић Михајловић.-Мислим да је и једно и друго веома важно, а имам утисак да поезију највише пишу деца и млади у напону животне страсти и IMG_2163моћи и, можда, они који се приближавају трећем добу. Не знам зашто, вероватно је то због налета емоција и сећања. Овај дан служи да бисмо ми који волимо да читамо поезију могли да је разумемо до дна њене дубине.

Учеснике песничке вечери поздравила је и Љиљана Милосављевић, председник Књижевног клуба „21“, рекавши да се песма многима који је стварају некако најави и искочи један тренутак.

-Ми смо поносни на тај тренутак и на то сећање – додала је Љиљана Милосављевић, након чега се прешло на читање песама међу којима се „провукао“ и по неки афоризам, а све у славу песме.

 

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *