Vinčanske figurine iz Narodnog muzeja u Palanci biće izložene na velikoj međunarodnoj izložbi praistorijske umetnosti u Italiji: ŽENE, MAJKE I BOGINjE

Antropomorfne figurine Vinčanske kulture, koje se čuvaju u arheološkoj zbirci Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, biće izložene, zajedno sa predmetima iz 14 evropskih zemalja, na velikoj izložbi,  Woman, Mothers and Goddesses: Languages and Universal Metaphores in Prehistoric Art (Žene, majke, boginje: Univerzalni jezici i metafore u praistorijskoj umetnosti) koja će biti postavljena u dvorcu u Udinama  (Italija).

Tim povodom, u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci danas je održana konferencija za štampu, kojoj su prisustvovali gosti iz Italije, Paola Visentini, kustos pomenute izložbe, Lučia Sarti, profesor praistorije na Univerzitetu u Sijeni i Fabio Martini, profesor praistorije na Univerzitetu u Firenci:

– Reč je o izložbi koja ima za cilj da govori o praistoriji, sa posebnim osvrtom na Vinčansku kulturu Srednje Evrope i Balkana, i naravno da je Srbija, pa tako i naš kraj, naročito nalazi sa lokaliteta Medvednjak i Selevac,  bio interesantan našim gostima iz Italije – izjavio je Stevan Martinović, direktor palanačkog Narodnog muzeja.

Martinović je objasnio da je do saradnje sa arheolozima iz Italije i uključivanja figurina iz fundusa Muzeja u Palanci u program izložbe došlo na osnovu preporuke Vere Bogosavljević Petrović, kustosa Narodnog muzeja u Beogradu:

-Stručnjaci iz Narodnog muzeja u Beogradu su nas preporučili za ovu saradnju, a gosti iz Italije danas su boravili kod nas da pogledaju materijal i da se uživo uvere  šta to Narodni muzej u Smederevskoj Palanci ima u svom arheološkom fundusu, rekao je Martinović, i iskazao posebnu zahvalnost Narodnom muzeju u Beogradu i kustosu Veri Bogosavljević Petrović na posredovanju i pomoći.

Paola Visentini izjavila je na konferenciji za štampu da je, pored ostalog, cilj pomenutog projekta, koji će biti krunisan izložbom u Udinama, da arheološki materijal iz perioda od paleolita do bronzanog doba bude predstavljen široj javnosti:

– Zato smo danas ovde, kako bismo izabrali materijal za izložbu koja će trajati od novembra 2017. do februara 2018.  Materijal iz fundusa Narodnog muzeja u Palanci biće na veoma značajnom mestu, jer je neolitski materijal iz Srbije izuzetno važan.

Vera Bogosavljević Petrović, naglasila je značaj predmeta iz zbirke palanačkog Narodnog muzeja:

– Mogla sam izabrati još desetak muzeja u Srbiji, ali smatrala sam da se figurine iz Selevca i sa Medvednjaka ne mogu videti tako često, da se one same po sebi vrh vinčanske umetnosti i da su to na neki način najcelovitiji programski pokazatelji u modelovanju gline.

Nenad Šošić, arheolog Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, i autor izložbe Između kostima i ornamenta, antropomorfne figurine vinčanske kulture, još jednom je istakao značaj učešća Muzeja iz našeg grada, jedine ustanove kulture iz Srbije koja će biti zastupljenu u pomenutom projektu:

– Izuzenta je čast što smo dobili priliku da učestvujemo na jednoj ovakvoj međunarodnoj izložbi, u kojoj će učestvovati muzeji iz 14 zemalja. Profesori su izabrali 14 naših figurina. Ovo je je još jedan pokazatelj da nisu zaboravljene prethodne izložbe koje su dolazile sa ovih prostora, sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Predmeti pronađeni na lokalitetima vinčanske kulture na području naše opštine već su izlagani mnogo puta u našoj zemlji i inostranstvu. Narodni muzej u Smedrevskoj Palanci čuva premete iz više arheoloških stratuma, od začetaka vinčanske kulture, pa sve do bronzanog doba.

V.Đ.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *