ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Винчанске фигурине из Народног музеја у Паланци биће изложене на великој међународној изложби праисторијске уметности у Италији: ЖЕНЕ, МАЈКЕ И БОГИЊЕ

Антропоморфне фигурине Винчанске културе, које се чувају у археолошкој збирци Народног музеја у Смедеревској Паланци, биће изложене, заједно са предметима из 14 европских земаља, на великој изложби,  Woman, Mothers and Goddesses: Languages and Universal Metaphores in Prehistoric Art (Жене, мајке, богиње: Универзални језици и метафоре у праисторијској уметности) која ће бити постављена у дворцу у Удинама  (Италија).

Тим поводом, у Народном музеју у Смедeревској Паланци данас је одржана конференција за штампу, којој су присуствовали гости из Италије, Паола Висентини, кустос поменуте изложбе, Лучиа Сарти, професор праисторије на Универзитету у Сијени и Фабио Мартини, професор праисторије на Универзитету у Фиренци:

– Реч је о изложби која има за циљ да говори о праисторији, са посебним освртом на Винчанску културу Средње Европе и Балкана, и наравно да је Србија, па тако и наш крај, нарочито налази са локалитета Медведњак и Селевац,  био интересантан нашим гостима из Италије – изјавио је Стеван Мартиновић, директор паланачког Народног музеја.

Мартиновић је објаснио да је до сарадње са археолозима из Италије и укључивања фигурина из фундуса Музеја у Паланци у програм изложбе дошло на основу препоруке Вере Богосављевић Петровић, кустоса Народног музеја у Београду:

-Стручњаци из Народног музеја у Београду су нас препоручили за ову сарадњу, а гости из Италије данас су боравили код нас да погледају материјал и да се уживо увере  шта то Народни музеј у Смедеревској Паланци има у свом археолошком фундусу, рекао је Мартиновић, и исказао посебну захвалност Народном музеју у Београду и кустосу Вери Богосављевић Петровић на посредовању и помоћи.

Паола Висентини изјавила је на конференцији за штампу да је, поред осталог, циљ поменутог пројекта, који ће бити крунисан изложбом у Удинама, да археолошки материјал из периода од палеолита до бронзаног доба буде представљен широј јавности:

– Зато смо данас овде, како бисмо изабрали материјал за изложбу која ће трајати од новембра 2017. до фебруара 2018.  Материјал из фундуса Народног музеја у Паланци биће на веома значајном месту, јер је неолитски материјал из Србије изузетно важан.

Вера Богосављевић Петровић, нагласила је значај предмета из збирке паланачког Народног музеја:

– Могла сам изабрати још десетак музеја у Србији, али сматрала сам да се фигурине из Селевца и са Медведњака не могу видети тако често, да се оне саме по себи врх винчанске уметности и да су то на неки начин најцеловитији програмски показатељи у моделовању глине.

Ненад Шошић, археолог Народног музеја у Смедеревској Паланци, и аутор изложбе Између костима и орнамента, антропоморфне фигурине винчанске културе, још једном је истакао значај учешћа Музеја из нашег града, једине установе културе из Србије која ће бити заступљену у поменутом пројекту:

– Изузента је част што смо добили прилику да учествујемо на једној оваквој међународној изложби, у којој ће учествовати музеји из 14 земаља. Професори су изабрали 14 наших фигурина. Ово је је још један показатељ да нису заборављене претходне изложбе које су долазиле са ових простора, седамдесетих и почетком осамдесетих година.

Предмети пронађени на локалитетима винчанске културе на подручју наше општине већ су излагани много пута у нашој земљи и иностранству. Народни музеј у Смедревској Паланци чува премете из више археолошких стратума, од зачетака винчанске културе, па све до бронзаног доба.

В.Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *